Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ

Το τελευταίο διάστημα ήταν σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ. Για το θέμα δεν είχαμε διαβάσει κάποια ανακοίνωση και δεν είχε γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό,   για τη σπουδαιότητα του θέματος, κάποια συνεδρίαση του  δημοτικού συμβουλίου.
Η μελέτη «προβλέπει νέες δραστηριότητες οι οποίες φέρνουν επιπλέον επιπτώσεις και επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά χωρίς να προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης». 
Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» Ν. Μπελαβίλας, ο οποίος  δηλώνει ότι «Είναι άμεση ανάγκη να γνωμοδοτήσουν τα συμβούλια όλων των παραλιμένιων δήμων, καθώς και ο δήμαρχος Περάματος, ο οποίος συναντήθηκε με εμπειρογνώμονες για το θέμα και δημοσιοποίησε με  ανάρτηση στα διαδίκτυο τη θέση του. Από τον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και τις δημοτικές κινήσεις δεν έχει δημοσιευτεί κάποια ανακοίνωση για το θέμα.

Συνάντηση εργασίας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε. με πρωτοβουλία του Δημάρχου Περάματος

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9/1/20 στο Δημαρχείο Περάματος με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκη και εμπειρογνωμόνων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία όπως επισημάνθηκε θα επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Πέραμα και τους γύρω Δήμους.

Σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Γ. Λαγουδάκης αναφέρει:

«Είναι γνωστή σε όλους η τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης, η οποία μεταξύ άλλων στα γεωγραφικά της όρια φιλοξενεί τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού, το σύνολο των οχλουσών δραστηριοτήτων του λιμανιού, ενώ στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Δήμο Περάματος λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Ο Δήμος Περάματος έχει ήδη καταθέσει εγκαίρως αίτημα στους αρμόδιους φορείς, Περιφέρεια Αττικής και Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας τη χρονική παράταση της διαδικασίας διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δυστυχώς έως τώρα δεν έχει λάβει καμία απολύτως απάντηση από τους εν λόγω φορείς.

Εκφράστηκε έντονα η ανησυχία πως η κατατεθειμένη Μ.Π.Ε. έρχεται να προσθέσει και νέες επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με δραματικές συνέπειες τόσο για τους πολίτες, όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως θα υπάρξει τεράστια αύξηση των φόρτων κυκλοφορίας των οχημάτων, της ηχορύπανσης, της αέριας ρύπανσης, της φωτορύπανσης, ενώ είναι προγραμματισμένες να γίνουν νέες επιχωματώσεις και προσχώσεις, εργασίες που θα προκαλέσουν νέες σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Τα ως άνω, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης, καθιστούν το Πέραμα μία πόλη σε κρίση με διαδοχικές επιβαρύνσεις. Ένα οξύμωρο γεγονός από τη στιγμή που ζούμε σε μία εποχή όπου οι πάντες αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την οικοδόμηση μίας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal).

Ο Δήμος Περάματος θα καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του στους αρμόδιους φορείς, ενώ θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά να ζουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Ο Δήμος Περάματος απαιτεί από την πολιτεία, μεταξύ άλλων, να θεσμοθετηθεί μόνιμος περιβαλλοντικός έλεγχος, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στην προς έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), με σκοπό τη λήψη μέτρων άρσης και περιορισμού των μέχρι σήμερα δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Ας θεωρηθεί από όλους ως δεδομένο πως ο Δήμος Περάματος θα προβεί σε όλες τις νόμιμες δικαστικές ενέργειες τόσο στη βάση του εθνικού, όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου».Ο Ν.Μπελαβίλας: Να δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΟΛΠ
 «Είναι άμεση ανάγκη να γνωμοδοτήσουν τα συμβούλια όλων των παραλιμένιων δήμων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά», σημειώνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους»
Να δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, ζητεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας.


Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του σημειώνει πως η ΜΠΕ -η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή- «προβλέπει νέες δραστηριότητες οι οποίες φέρνουν επιπλέον επιπτώσεις και επιβάρυνση (και) στην πόλη του Πειραιά χωρίς να προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης».


«Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται με τις πρωτοβουλίες της να προστατεύσει τους πολίτες θέτοντας όρους και κανόνες. Η παράταση της δημόσιας διαβούλευσης είναι μονόδρομος και αποδεικνύεται από το γεγονός πως ακόμα και οι φορείς που εκλήθησαν να τοποθετηθούν δεν το έπραξαν με εξαίρεση δύο εξ αυτών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ν.Μπελαβίλας.


Ο ίδιος προσθέτει ότι «στον Πειραιά μετά από παρέμβαση της παράταξής μας το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα τοποθετηθεί επί του θέματος. Δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση χωρίς την συμμετοχή των δήμων που επηρεάζονται άμεσα από την λειτουργία του ΟΛΠ».
Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «είναι άμεση ανάγκη να γνωμοδοτήσουν τα συμβούλια όλων των παραλιμένιων δήμων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Και για το λόγο αυτό ζητούμε την παράταση της προθεσμίας, προκειμένου να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια». Εδώ