Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Καλές οι συναντήσεις γνωριμίας, αλλά για την ΜΠΕ θα πάρουμε θέση;

Το   Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την έκθεση της διαπαραταξιακής Επιτροπής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ: Κυκλοφοριακό, αέριοι ρύποι, τοξικά ιζήματα βυθού, αντιπλημμυρική προστασία, μεγέθη κρουαζιέρας, ανοίγματα της πόλης στη θάλασσα, μόνιμο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο. 
Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να γίνουν διορθωτικές αλλά καίριες προτάσεις και παρεμβάσεις από τον Δήμο στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ο.Λ.Π το δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά παραμέρισε, το κατά δυνατόν, επί μέρους διαφωνίες! Όλες οι δημοτικές παρατάξεις ψήφισαν υπέρ των προτάσεων εκτός της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» που ψήφισε «παρών».

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο Πέραμα! Στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα έως και σήμερα επικρατεί για το θέμα σιγή ασυρμάτου! Δεν αφορά την  πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στον Πειραιά και στο Πέραμα η ΜΠΕ του ΟΛΠ;
Μια ματιά στα θέματα που έβαλαν στο τραπέζι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πειραιά, παρακάτω, δείχνει ότι η ΜΠΕ αφορά ολόκληρο το λιμάνι που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχής Πειραιά και όχι μόνο έργα που πρόκειται να γίνουν ή έχουν μπει στο "ψυγείο" τη δεδομένη χρονική στιγμή!
Μήπως πρέπει κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία, να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να αποσταλούν οι θέσεις, οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας; 
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γίνονται συναντήσεις γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων μιας και προωθούνται θέματα της περιοχής!  Όμως, γιατί να αγνοείται η επίσημη διαδικασία της διαβούλευσης  για την ΜΠΕ;

Η ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά:
Ως προς το πόρισμα για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ο.Λ.Π., ο Δήμος Πειραιά εκτιμά ότι χρειάζεται η αναθεώρηση και ανακατεύθυνση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως Στρατηγικής Μελέτης, Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται επιπλέον διορθώσεις και συμπληρώσεις στη Μ.Π.Ε.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα έργα εντός των ορίων του Δήμου Πειραιά τα σημαντικά ζητήματα εντοπίζονται:
  • Στην κυκλοφορία οχημάτων.
  • Στους αέριους ρύπους από την παραλιμένια κυκλοφορία, την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα.
  • Στη διάθεση των βυθοκορημάτων της κεντρικής λιμενολεκάνης.
  • Στην ηχορύπανση από τη λιμενική δραστηριότητα.
  • Στην αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιμένιας ζώνης.
  • Στα αντιφατικά μεγέθη του έργου Επέκταση Επιβατικού Λιμένος Πειραιώς – Νότια Πλευρά.
  • Στη δημιουργία χώρων για τις διεξόδους της πόλης προς τη θάλασσα.
  • Στη δημιουργία μόνιμου Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου που θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ο Ο.Λ.Π. και η Περιφέρεια.
Επίσης, ζητεί μεταξύ άλλων, κυκλοφοριακή μελέτη για όλο τον Πειραιά, υπογειοποίηση των γραμμών του Η.Σ.Α.Π., στο Τμήμα Νέο Φάληρο -Πειραιάς, περιορισμός της χρήσης τουριστικών λεωφορείων, εναρμόνιση με την εθνική νομοθεσία σχετικά με την αλλαγή καυσίμων στα πλοία που ελλιμενίζονται στον Πειραιά, καθώς και με τα όρια των ρύπων.

Ακολούθως ζητεί τη διερεύνηση της δυνατότητας διάθεσης των βυθοκορημάτων, χωρίς απόρριψη στη θάλασσα ή εγκιβωτισμό σε περιβαλλοντικά έργα ασφαλούς αδρανοποίησης /αποκατάστασης τοπίου, τη ρητή απαγόρευση μεταφοράς αδρανών ή σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους δια θαλάσσης και τη ρητή απαγόρευση σώρευσης ιζημάτων βυθού, αδρανών ή σκωρίας τύπου ΕΑF στο εργοτάξιο στο Παλατάκι.

Επιπλέον ζητεί άμεση μελέτη και δρομολόγηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου ηλεκτροδότησης των πλοίων ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, από τη στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους, με παράλληλη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σε ότι αφορά τις θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, προτείνονται ο περιορισμός του έργου της Νότιας Επέκτασης Κρουαζιέρας σε δυο θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες θα είναι απομακρυσμένες από το Ταφικό Μνημείο Θεμιστοκλή.

Σημειώνεται πως η σύνθεση της διαπαραταξιακής επιτροπής έχει ως εξής: Πρόεδρος: Αντιδήμαρχος Καρύδης Δημήτριος – «Πειραιάς Νικητής», Μέλος: Αντιδήμαρχος Γλύκα-Χαρβαλάκου Αθηνά – «Πειραιάς Νικητής», Μέλος: Αντιδήμαρχος Αράπης Δημήτριος – «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο», Μέλος: Δημοτικός Σύμβουλος Μοραντζής Αντώνιος – «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο», Μέλος: Δημοτικός Σύμβουλος Μπελαβίλας Νικόλαος – «Πειραιάς για Όλους», Μέλος: Δημοτική Σύμβουλος Μελά Σταυρούλα – «Πειραιάς για Όλους», Τεχνικός Σύμβουλος: Κουτσοδόντης Αχιλλέας – Πρώην Δ/ντής Δ/νσης Οδοποιίας. 
Για το ίδιο θέμα:
Συμπόρευση Δήμου Περάματος-Παραγωγικών φορέων απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της κατατεθειμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της COSCO