Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Καστράκι: που πήγαν οι μπουλντόζες;

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, τον Φεβρουάριο του 2019, στα κοινωνικά δίκτυα κυριαρχούσαν οι αναρτήσεις με τίτλο «Μπήκαν μπουλντόζες στο Καστράκι Δραπετσώνας».

Τότε οι αναρτήσεις έγραφαν ότι ξεκίνησε ένα τεράστιας σημασίας έργο για τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά!  
 Οι φωτογραφίες έδειχναν τα εκσκαφικά μηχανήματα που μπήκαν στην έκταση του Καστρακίου  και επισήμαιναν ότι σε μια περιοχή που παρέμενε έρημη για χρόνια «έβαλαν μπρος» τις εργασίες με στόχο τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. 
Πριν από αυτές τις αναρτήσεις είχαν προηγηθεί δημοσιεύσεις για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, για την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Πάντα όλες οι αναρτήσεις ήταν σε μεγάλη δόση και έγκαιρα δημοσιευμένες με "καθυστέρηση δευτερολέπτου" από την ώρα εξέλιξης των συμβάντων.

Σήμερα δεν ακούγεται τίποτα για το έργο. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Οι μπουλντόζες έχουν αποσυρθεί από τον χώρο. Ο  δημοτικός μηχανισμός δεν δημοσιεύει φωτογραφίες. Χάθηκε  η παλιά, θαυμαστή ετοιμότητα; Οι δημοτικές παρατάξεις δεν έχουν δημοσιεύσει κάποια ανακοίνωση. Οι περίοικοι λένε ότι στην περιοχή υπάρχει απόλυτη ησυχία.


...
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των εργασιών; Το ακολουθεί ο εργολάβος;  Έχει αλλάξει κάτι; Έχει προχωρήσει το έργο ή πήρε κάποια αναβολή και για πόσο χρονικό διάστημα; Ο εργολάβος εγκατέλειψε το έργο (ακούγεται κι αυτό); 
Οι δημότες πρέπει να ενημερωθούν επίσημα από τη δημοτική αρχή; Ποιος πρέπει να ενημερώσει για τις δυσκολίες, τις αστοχίες, τα προβλήματα, τα πως και τα γιατί για τη συνέχεια του έργου; 

Έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε τούβλο - τούβλο την εξέλιξη άλλων έργων και ... τώρα σιωπή! Γιατί;



ΥΓ1. Καθυστερημένα το ερώτημα, αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον, λόγω και της κλιματικής αλλαγής που είναι το πλέον σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα: για τη σύνταξη της τελικής μελέτης, αυτής που δημοπρατήθηκε, οι επιλογές έγιναν με κανόνες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής;

ΥΓ2.Το Καστράκι ως χώρος άνηκε στον ΟΛΠ και παραχωρήθηκε για ανάπλαση στο Δήμο Δραπετσώνας το 1995. Έγιναν κάποιες απόπειρες από τον Δήμο Δραπετσώνας χωρίς αποτέλεσμα. Όταν παραχωρήθηκε ο ΟΛΠ στην cosco το Καστράκι εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης.
Τον Ιούλιο του 2016 ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών από είχε προκηρύξει ο Δήμος Κερατσινίου –Δραπετσώνας.
Τον Οκτώβριο του 2018 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στη Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας προϋπολογισμού 3,57 εκατ. € με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση της περιοχής του Καστρακίου Δραπετσώνας.
Η μελέτη ανάπλασης εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου βασισμένη στο πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με τον ίδιο Δήμο να είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου. Το έργο ανέλαβε εργολάβος με σύμβαση 1.354.864 ευρώ. Το Φεβρουάριο του 2019 μπήκαν "πανηγυρικά" οι μπουλντόζες!