Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

"Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όσον αφορά την ονομασία της πλατείας."


Ο Κανέλλος Λάλος, πρώην βουλευτής, και άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, ο οποίος ασχολήθηκε με τα δημοτικά θέματα από διάφορες θέσεις ευθύνης για πάρα πολλά χρόνια, είναι από αυτούς που γνωρίζουν την ιστορία της πόλης. 
Διαβάζοντας την ανάρτηση  "Η «νέα» Πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι!"  (εδώ) πήρε θέση και με σχόλιο του ενημερώνει για τις διαδικασίες σχετικά με το όνομα της πλατείας. 
 Παράλληλα στο ίδιο κείμενο σημειώνει ότι η δημοτική αρχή με τις εργασίες ανάπλασης εξαφάνισε την ελιά που είχε φυτευτεί τότε καθώς και τη μαρμάρινη πλάκα που θύμιζε το γεγονός, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιοι "Είχαν υποχρέωση να σεβαστούν την ιστορία της πόλης"!

< Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όσον αφορά την ονομασία της πλατείας. 
Η πλατεία πήρε το όνομα της το 1955 από επιτροπή ονοματοθεσίας η οποία σχηματίστηκε από δημοτικούς παράγοντες και πνευματικούς ανθρώπους της πόλης από τον το τε Δήμαρχο Δημήτρη Μισαιλιδη..
Την 4ετια 1999- 2002 έγινε μια προσπάθειά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του τότε Δήμαρχου Φώτη Μελά να πάρει το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.Η αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας δεν ενέκρινε την αλλαγή.
Όσο για την ελιά που αναφέρεστε, σας ενημερώνω ότι την φύτεψε το 2004 μαζί η τότε Δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Δημήτρη Σαράφογλου και αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την συμμέτοχη του Πρέσβη της. Ήταν το επιστέγασμα 3ημερων πολιτιστικών εκδηλώσεων φιλίας μεταξύ Δήμου και της μαρτυρικής νήσου.
Θεωρώ τεράστιο λάθος το γεγονός ότι με την ανακατασκευή της πλατείας εξαφάνισαν και την ελιά αλλά και τη μαρμάρινη πλάκα που θύμιζε το γεγονός. Είχαν υποχρέωση να σεβαστούν την ιστορία της πόλης. 
Την απρέπεια αυτή την έχω πει στον Δήμαρχο και περιμένω την διορθωτική του κίνηση.>