Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Κέντρο Καινοτομίας με... ροδάκια

 Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Χρειάστηκαν λιγότερο από 5 μήνες για να ξεχάσει η κυβέρνηση την προγραμματική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 20 Ιουλίου στη Βουλή, για το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας που θα φτιαχνόταν στον χώρο των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα. 
Το σενάριο άλλαξε, το Κέντρο Καινοτομίας απέκτησε ροδάκια και αντί για τα «Λιπάσματα» τώρα μαθαίνουμε ότι θα δημιουργηθεί στο διατηρητέο κτίριο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς.

Με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο το ιστορικό κτίριο, ιδιοκτησίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) περνά στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό να δημιουργηθεί Κέντρο Καινοτομίας-Πρότυπο Πάρκο Ερευνας και Τεχνολογίας. Ωστόσο το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να διαθέσει ελεύθερα το ακίνητο σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με ή χωρίς αντάλλαγμα.

Ας θυμηθούμε όμως τι είχε εξαγγείλει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας τότε την έκπληξη ακόμα και της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η οποία δεν γνώριζε τίποτα για τα μεγαλεπήβολα κυβερνητικά σχέδια, όπως βεβαίως δεν γνωρίζει και τώρα για την αλλαγή των σχεδίων της.

Ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για 5 «εμβληματικά» έργα, τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ένα από αυτά ήταν το Κέντρο Καινοτομίας. «Σε συνεργασία με τον δήμο, τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο ιδρύεται ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των “Λιπασμάτων” θα ανθίζουν ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος» είχε αναφέρει.

Αγνωστο γιατί, όμως, αφού όπως προαναφέραμε κανείς δεν το γνωρίζει, ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος δεν θα ανθίσουν στα «Λιπάσματα» και θα πάνε μια βόλτα μέχρι την οδό Πειραιώς. 
 Τι συνέβη λοιπόν και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οι κυβερνητικές εξαγγελίες ξεχάστηκαν; 
Μήπως αληθεύουν οι φήμες που ακούγονται στον Πειραιά ότι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ήταν ο λόγος που το Κέντρο Καινοτομίας άλλαξε τοποθεσία; 
Εκτός και εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο Κέντρα Καινοτομίας, ένα στην οδό Πειραιώς και ένα στη Δραπετσώνα. Υπερβολή, θα λέγαμε, για μια περιοχή με σοβαρές ελλείψεις και επείγουσες ανάγκες.

Οπως και να ’χει, να θυμίσουμε ότι στον Πειραιά από τον Οκτώβριο του 2019 έχει ιδρυθεί και λειτουργεί κι άλλο Κέντρο Καινοτομίας, το «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη Blue Lab», το οποίο χρηματοδοτείται για 2 χρόνια από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
 Το «Blue Lab», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα για την προώθηση και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη γαλάζια ανάπτυξη. efsyn