Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Οι «αόρατοι» δημοτικοί σύμβουλοι...

Πριν από λίγους μήνες, αν έβγαινες μια βόλτα στη γειτονιά σίγουρα θα έπεφτες πάνω σε κάποιον ευδιάθετο συμπολίτη μας, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος  θα έδειχνε το ενδιαφέρον του για τη γειτονιά σου και με ευκολία θα ξετύλιγε το όραμα του για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης.
Σήμερα,  έξι μήνες μετά, όσο και εάν προσπαθήσεις, όσες βόλτες και εάν επιχειρήσεις στη γειτονιά δεν θα πέσεις πάνω σε ευδιάθετο συμπολίτη μας, δημοτικό σύμβουλο! Κανένας δεν γνωρίζει τους δημοτικούς συμβούλους εκτός εάν στο διπλανό τετράγωνο μένει κάποιος από αυτούς.

 Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι ανέλαβαν αξιώματα και τους έχουν πνίξει τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις του νέου ρόλου τους, κάποιοι είναι απογοητευμένοι και περιμένουν τον «ανασχηματισμό», κάποιοι καθημερινά διαπιστώνουν το ανέφικτο των υποσχέσεων τους μιας και τα χρήματα είναι πλέον περιορισμένα και κάποιοι βρίσκονται σε περισυλλογή και ετοιμάζουν τα βέλη τους περιμένοντας την ευκαιρία τους.

Όμως, τελικά, ποιος είναι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων; Ο ρόλος τους είναι να βρίσκονται ανάμεσα στους πολίτες, στην κοινωνία, όπου θα αναδεικνύουν προβλήματα, θα παλεύουν για λύσεις ή είναι ο ρόλος τους να πηγαίνουν κάθε 20 μέρες και να σηκώνουν το χέρι του στις συνεδριάσεις για να ψηφίζουν τις επιλογές της παράταξης τους; Αυτό ήταν το όνειρο τους; Ή,  ακόμα χειρότερα, είναι ρόλος να συνωστίζονται και να κάθονται στην πρώτη θέση στις εκδηλώσεις για να ακούσουν το όνομα τους;
Σίγουρα  δεν επέλεξαν για αυτόν το ρόλο να εκτεθούν και να ζητήσουν τη ψήφο των δημοτών.
Θεωρητικά επέλεξαν να εκτεθούν για να προσφέρουν, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι σημαντικός, γιατί αποτελούν τους βασικούς εκπροσώπους και εκφραστές των προβλημάτων της γειτονιάς αλλά και τους φορείς διασύνδεσης της γειτονιάς με τις διαδικασίες διαμόρφωσης των βασικών επιλογών του Δήμου.

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετήσουν τον ουσιαστικό τους ρόλο; Να συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια και να πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους του δημαρχείου;
Όχι  μόνο αυτό!  Μπορούν να υπηρετήσουν ουσιαστικά και χρήσιμα τον ρόλο τους, εάν βρίσκονται στις γειτονιές, στα σχολεία, στους συλλόγους, στην πόλη, ώστε να καταγράφουν προβλήματα, να έχουν άποψη για τις δυσκολίες, να ενημερώνουν για πολιτικές της δημοτικής αρχής και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Διαφορετικά θα καταγραφεί και αυτή η φουρνιά δημοτικών συμβούλων ως «αόρατη»! Δημοτικοί σύμβουλοι που "πέρασαν και δεν είδαν", όπως τόσοι άλλοι…