Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Σε πορεία χρεοκοπίας ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας


του Ζαχ. Ζούπη*


Παρακολουθώ την δημόσια συζήτηση για τα Οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και νιώθω θλίψη. Νιώθω ταυτόχρονα οργή που ένας Δήμαρχος κατάφερε να παραλάβει ένα Δήμο με προίκα 17.000.000 ευρώ και το έλλειμμα σύμφωνα με την Έκθεση Ορκωτών λογιστών ήταν 4.150.000 ευρώ στο τέλος του 2018!
Το Ταμείο του Δήμου είχε 12.287.000 ευρώ στο τέλος του 2018 και 6.294.000 ευρώ στο τέλος του 2018. Τώρα η Οικονομική Υπηρεσία μιλάει για 3.000.000 ευρώ, πολλά από τα οποία χρωστούνται !
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ, ΠΗΡΕ ΠΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΙΔΡΩΣΕ ΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΦΟΥ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΑ (ΓΗΠΕΔΟ ΣΧΙΣΤΟΥ) ΛΟΓΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ.

Φαντάζομαι ότι όσοι από την Αντιπολίτευση μιλούσαν για εποικοδομητική Αντιπολίτευση και τώρα πυροβολούν τον Δήμαρχο Χρήστο Βρετάκο και καλά κάνουν, να συνειδητοποιούν ότι δεν υπήρχαν ανόητοι και αδαείς στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ιδρώναμε και ξεϊδρώναμε, ενημερώναμε τους πολίτες και αγωνιούσαμε βλέποντας τον Δήμο να οδηγείται προς χρεοκοπία. 
Ποτέ δεν ήμουν λάτρης της καταστροφικής Αντιπολίτευσης, ήμουν όμως σκληρός και ταυτόχρονα σαφής όταν συνέβαιναν πράγματα εις βάρος του Δήμου και των πολιτών. Δεν μπορώ δε να μην τονίσω για άλλη μια φορά, ότι πριν λίγες βδομάδες μία παράταξη της Αντιπολίτευσης ψήφιζε το παράνομο και ηθικά απαράδεκτο να μεταφέρονται 2.000.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά που πληρώνουμε για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό για να πάνε για ..μισθοδοσία στο Πράσινο! Ψήφισε δηλαδή την έγκριση μιας κλοπής από τις τσέπες μας, ενώ άλλες παρατάξεις ψήφισαν λευκό λόγω «φιλεργατισμού». Τώρα βλέπουν να αυξάνει ο Δήμαρχος κατά 3.200.000 ευρώ τα τέλη, όταν άλλοι Δήμοι τα μειώνουν και τον καταγγέλουν.

Τα ξέρουν αυτά οι πολίτες; Δεν νομίζω. Δεν είχαμε καταφέρει και πριν να φτάσει η αλήθεια στους πολίτες οι οποίοι έβλεπαν όμορφα πράγματα (εκατοντάδες συμβασιούχους να καθαρίζουν και βέβαια δεν αναρωτιόντουσαν από που πληρώνονται, τσάμπα συναυλίες, όλα τσάμπα σε Παιδικούς Σταθμούς ανεξάρτητα από την οικογενειακή οικονομική κατάσταση και άλλα πολλά). Φοβάμαι ότι ούτε τώρα τα μαθαίνουν και πρέπει να τα μάθουν. Υπήρχε όμως και κάτι άλλο. Υπήρχε μια κατάσταση συχνά σιωπής και ανοχής απέναντι σε όσα συνέβαιναν.
«Δεν μου λύθηκε η απορία που πήγαν τα λεφτά» γράφει ο φίλος Λάκης Ιγνατιάδης σε σχόλιό του στο stagona4u.gr. Στεναχωριέμαι, γιατί αν δεν κατάλαβε τις τωρινές ανακοινώσεις τουλάχιστον του Π. Καμά και του Π. Διαλυνάκη, θα περίμενα κάτι να είχα καταφέρει να πω μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις μου. Για αυτό στο τέλος, θα επισυνάψω δύο παρεμβάσεις μου για τον Προϋπολογισμό του 2019 που νομίζω τα έλεγα όλα.

Ωστόσο, ας συνοψίσω κάποιες αιτίες της πορείας προς την χρεοκοπία του Δήμου, από την καταγραφή των οποίων προκύπτει και τι πρέπει να συμβεί για να φρεναριστεί η πορεία προς την οριστική χρεοκοπία:

– Ο Δήμαρχος ασκεί τα καθήκοντά του 64 μήνες. Σ΄αυτούς προχώρησε σε ένα πρωτοφανές όργιο πρόσληψης συμβασιούχων.Κατά μέσο όρο οι συμβασιούχοι ήταν πάντα 400- 500. Αν πάρουμε τον χαμηλότερο αριθμό 400 και ορίσουμε ένα μέσο όρο των μικτών αποδοχών στα 1000, αυτό σημαίνει ότι σ΄αυτούς τους 64 μήνες πήγαν 400 συμβασιούχοι επί 64 μήνες επί 1000 ευρώ, άρα περίπου 25 εκατομ. ευρώ! Μάλιστα….Είπατε τίποτα;

– Ο Δήμαρχος έδωσε αβέρτα υπερωρίες, που δεν γνωρίζω αν ήταν και στα προβλεπόμενα όρια και τις έπαιρναν μόνο οι δικαιούχοι. Ας δώσει τα στοιχεία στην δημοσιότητα. Είχε έτσι ευχαριστημένους εργαζόμενους και Σωματείο. Δεν είναι και άσχημο. Τώρα;

– Ο Δήμαρχος είχε την λογική του όλα τσάμπα. Πάρτε κόσμε 40 συναυλίες τον χρόνο! Φάτε θέαμα και ήχο και βέβαια όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Τον πρώτο χρόνο που άρχισε αυτό το πανηγύρι είχα υπολογίσει και είχα γράψει, ότι αν στην Συναυλία του Σ. Μάλαμα ( ήταν η πρώτη που έγινε) έμπαινε ένα στοιχειώδες εισιτήριο 5 ευρώ( σε άλλους Δήμους είναι για τον ίδιο καλλιτέχνη 15 ευρώ) θα ειχε καλυφτεί το κόστος όλων των άλλων Συναυλιών. Ωστόσο τρία χρόνια επί 40 Συναυλίες σημαίνει ένα χορό εκατομμυρίων για επίδειξη φιλολαικότητας ( δες ψηφοθηρία). Σ΄αυτά ας ενταχθούν κόστος υποδομών αλλά και άλλοι, επιπλέον συμβασιούχοι μέσω ΚΕΚ για φύλαξη, μπαρ κ.λ.π

– Η λογική του όλα τσάμπα σάρωσε τα πάντα και ταυτόχρονα έριξε την ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών. Αλήθεια, γιατί κάποιος με 30.000 π.χ εισόδημα να μην πληρώνει κάτι όταν πηγαίνει το παιδί του στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό; Είναι κοινωνική πολιτική αυτή;

– Ο Δήμαρχος δεν φρόντισε να φέρει πόρους από ΕΣΠΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και αλλού. Αν δεν ήταν η πάντα κοντά του Περιφέρεια επί Δούρου θα ήταν στο πουθενά. Το 90% του έργου που διαφημίζει ήταν από τη Περιφέρεια. Δεν κατέθετε Μελέτες όμως ούτε προς τα εκεί, ώστε να εξασφαλίσει κι΄άλλα έργα

– Δεν ήταν στην λογική του η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου που θα μπορούσε να φέρει σημαντικά έσοδα. Για παράδειγμα με έργο ΣΔΙΤ θα μπορούσε ήδη το Εργοστάσιο Καχραμάνογλου να ήταν ένας Πολυχώρος Πολιτισμού που θα έφερνε και έσοδα.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΑ. Αυτά όμως αρκούν. Το μήνυμα πάντως ας είναι σαφές: Αν δεν αλλάξει ρότα ο Δήμος, θα οδηγηθεί στο κόκκινο, στην χρεοκοπία.Και βέβαια δεν θα φταίει κανένα Μνημόνιο, καμία Κυβέρνηση.Θα φταίει η αλόγιστη διαχείριση των Οικονομικών του Δήμου από ένα Δήμαρχο που ποτέ δεν κατάλαβε την τύχη του και για το πως εκλέχτηκε το 2014 και για το τι προίκα πήρε. Τώρα θα δυσκολευτεί πολύ, αλλά αυτό είναι δική του υπόθεση. Το θέμα είναι ότι θα έχει πάρει στον λαιμό του ένα Δήμο και 100.000 δημότες που σαν πρώτη γεύση θα πληρώσουν παραπάνω ανταποδοτικά, ενώ έπεται και συνέχεια.

Υ.Γ : Επισυνάπτω δύο παρεμβάσεις μου για τον Προυπολογισμό του 2019 που δείχνουν ότι «δεν ανακάλυψα την Αμερική τώρα» Θα μπορούσα να αναφέρω σειρά παρεμβάσεων, δηλώσεων και τα προηγούμενα χρόνια. Θα ήταν όμως βαρετό. 
Μπορείτε να τις βρείτε στο zoupis.blogspot.com.
εδώ
* Ο Ζαχ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής, υπεύθυνος ερευνών της Opinion poll και για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας