Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Μετά τον θόρυβο η COSCO – ΟΛΠ θα φτιάξει τελικά ξενοδοχεία στη Δραπετσώνα

Μετά τον θόρυβο η COSCO – ΟΛΠ θα φτιάξει τελικά ξενοδοχεία και εμπορική παγόδα στον Πειραιά

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού άναψε «πράσινο φως» στα σχέδια του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά να μετατρέψει σε ξενοδοχεία το κτίριο της Παγόδας (πρώην Σταθμός Επιβατών Αγίου Νικολάου) στην Ακτή Μιαούλη, αλλά και δύο αποθήκες που βρίσκονται κοντά στο Σιλό, στην περιοχή της Δραπετσώνας.
Η συζήτηση αυτή έγινε σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, η οποία είχε παραπέμψει τα συγκεκριμένα σχέδια στο ΚΣΝΜ, όταν εξέταζε το master plan του λιμανιού του Πειραιά

Ειδικότερα το ΚΣΝΜ έδωσε τελικό «οκ» για την ανακατασκευή της Παγόδας, που για δεκαετίας ήταν το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, με απαραίτητη προϋπόθεση να μη μεταβληθεί καθόλου η όψη του κτηρίου. Εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη παρατήρηση, ενδέχεται να μειωθεί η δυναμικότητα του ξενοδοχείου, αφού αρχικά έχουν υπολογιστεί να κατασκευαστούν 300 δωμάτια.

Οι δύο αποθήκες στη Δραπετσώνα θα μετατραπούν σε τετράστερο και πεντάστερο αντίστοιχα ξενοδοχείο.
Καταλυτικό ρόλο στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων διαδραμάτισε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στου Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Σε αυτήν συμμετείχαν και οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο γγ Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης καθώς και οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλος FU Chengqiu και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Άγγελος Καρακώστας.
Η έγκριση των τριών αυτών έργων από το ΚΣΝΜ δεν μεταβάλλει πάντως τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στο συνολικό επενδυτικό πλάνο της Cosco οι προηγηθείσες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). πηγή