Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Οι 15 ερωτήσεις στους υποψήφιους δημάρχους των Δραπετσίνι + Σταγόνα και μια ιδέα ακόμα για την προεκλογική μάχη


Συντάκτης  Λάκης Ιγνατιάδης, stagona4u

Χθες είδαμε στους δρόμους τις αφίσες κι άλλων υποψηφίων δημάρχων (νόμιμες; παρανόμες; θα δείξει;), πλην του νυν, που αγέρωχες μες την μοναξιά τους έλαμπαν επί ένα περίπου μήνα. Και με τη βούλα λοιπόν, του νόμου και της διαπραταξιακής (;), ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος.
Θα 'ναι αρκετές εβδομάδες πριν, που αρχίσαμε να βρίσκουμε κάτω από την πόρτα μας τα πρώτα ενημερωτικά φυλλάδια των υποψηφίων. Στην αρχή τα διαβάζαμε. Μετά πειστήκαμε ότι κάτι ουσιαστικό δε θα μάθουμε απ' αυτά, πέρα από κάποιες γενικές πληροφορίες.

Αν και οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές άλλαξαν, πως γίνεται όμως και φαίνεται να αληθεύει αυτό που λέει κι ένα παλιό άσμα, ότι δηλαδή όλα τριγύρω τα ίδια μένουν; Για να γίνω πιο ακριβής, η γνώμη μου είναι πως κάποια πράματα πάνε ν' αλλάξουν προς το καλύτερο και άλλα όχι. Αυτή πάντως που σίγουρα παραμένει αναλλοίωτη δεκαετίες τώρα, είναι η προεκλογική μάχη.
Φυλλάδια, πανό, αφίσες, τρικάκια, φέιγ βολάν, εκστρατείες στις λαϊκές αγορές και στις γειτονιές, συγκεντρώσεις στα σπίτια, λόγοι στις πλατείες, είναι οι συνηθισμένοι τρόποι που χρησιμοποιούν οι δημοτικές κινήσεις για να πείσουν τους ψηφοφόρους. Στις μέρες μας έχει προστεθεί και η ενημέρωση από τα κοινωνικά δίκτυα. Στο fb μπορείτε να βρείτε τις σελίδες που έχουν φτιάξει οι συνδυασμοί και στις οποίες αναρτούν τις ανακοινώσεις τους.

Επί της ουσίας η προεκλογική μάχη πρόκειται για ένα χιλιοπαιγμένο έργο παράλληλων, προπαγανδιστικών στην ουσία τους, μονολόγων. Που ακόμα κι αν αλλάζει το περιεχόμενο η σχέση του υποψήφιου ως πομπού με τον ψηφοφόρο - δέκτη παραμένει αναλλοίωτη αιώνες τώρα. Αυτό που εξακολουθεί να μας κάνει εντύπωση είναι, παρόλη την πληθώρα στόχων η μικρή παρουσία που έχουν και σ'αυτήν την εκστρατεία οι επεξεργασμένες συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της πόλης μας.

Δεδομένα: Οι εγγεγραμμένοι στο δήμο μας το '14 ήταν 73.909, οι υποψήφιοι ήταν 7 και ψήφισαν 43.500. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου στον δήμο μας 9 τελικά θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας σε ένα μήνα.
Αυτοί είναι οι εξής (αλφαβητικά) : 
Βρεττάκος Χρήστος επικεφαλής του συνδυασμού " Άλλος δρόμος", η Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη, επικεφαλής του συνδυασμού "Η άλλη πρόταση", η Δατσέρη Βάνα, επικεφαλής του συνδυασμού "Επόμενη Μέρα", ο Διαλινάκης Παναγιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού "Ελεύθερη Κίνηση", ο Καλαμαράς Γιώργος, επικεφαλής του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση", ο Καλούσης Ακρίτας, επικεφαλής του συνδυασμού "Εκτός πλαισίου", ο Καμάς Παντελής, επικεφαλής του "Αλλάζουμε", ο Καμπούρης Φίλιππος, επικεφαλής του συνδυασμού "Μαζί μπορούμε" και ο Τσιρίδης Γιώργος, επικεφαλής του συνδυασμού " Η δική μας πόλη".
Εκφρασμένη δημόσια επίσημη κεντρικά κομματική υποστήριξη έχουν μέχρι στιγμής οι συνδυασμοί "Άλλος Δρόμος" από τον ΣΥΡΙΖΑ, "Αλλάζουμε" από το ΚΙΝΑΛ, και "Λαϊκή Συσπείρωση" από το ΚΚΕ.

Τι κάναμε ελπίζοντας ότι βοηθήσαμε: Η ιστοσελίδα μας σε συνεργασία με το μπλογκ του Νίκου Χάνου Δραπετσίνι, μέχρι στιγμής έχουμε πάρει συνεντεύξεις από τους υποψήφιους δημάρχους ζητώντας τους να απαντήσουν στις σχεδόν ίδιες 5 ερωτήσεις.

 Οι συνεντεύξεις αυτές έχουν αναρτηθεί και στα δύο αυτά μέσα. (εδώ στο Δραπετσίνι) (εδώ στη stagona4u)

Η επόμενη κίνηση που αποφασίσαμε, θέλοντας να συνεισφέρουμε κι εμείς από την μεριά μας παραπέρα στην βελτίωση της προεκλογικής μάχης και στην πιο ουσιαστική ενημέρωση των συνδημοτών μας, ζητήσαμε από όλους τους υποψήφιους να μας απαντήσουν μέχρι την Τετάρτη 2 Μαΐου σε 15 ερωτήσεις που τους στείλαμε. 
Σ' αυτές μπορούν όλοι να προσθέσουν και μια δική τους ερώτηση. Τις απαντήσεις, που θα αρχίσουμε να τις αναρτούμε από την επομένη, θα εμφανίζονται κάθε μέρα μαζί οι απαντήσεις αυτών που θα ανταποκριθούν, σε μια ή δύο από τις ερωτήσεις μας.
Θεωρούμε ότι οι ερωτήσεις μας έχουν να κάνουν με αρκετά από τα σημαντικά προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο δήμος μας τα επόμενα χρόνια και ελπίζουμε οι απαντήσεις των υποψηφίων να είναι τέτοιες ώστε να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των καλύτερων λύσεων. Οι 15 αυτές ερωτήσεις μας υπάρχουν στο τέλος του άρθρου.

Πάμε γι' άλλα:
Ένας άλλος δοκιμασμένος τρόπος που παίζει στις εκλογικές αναμετρήσεις είναι τα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων. Στην αρχή είχαμε μεγάλες προσδοκίες απ' αυτά, αλλά πολύ γρήγορα ζήσαμε τον εκφυλισμό τους. Προφανώς παίζει ρόλο ο τρόπος που διεξάγονται, η διαδικασία στην οποία έχουν προσυμφωνήσει οι συμμετέχοντες, οι δημοσιογράφοι που επιλέγουν οι υποψήφιοι να πάρουν μέρος και προπάντων οι ίδιοι οι υποψήφιοι. 

Πέρα από την αξιοπιστία τους και το πόσες καλές και σαφείς απαντήσεις θα δώσουν ή αν θα ποδοσφαιροποιήσουν τον διάλογο, το θέμα είναι πως στη συνείδηση των πολιτών αυτό που έχει ιδιαίτερο βάρος είναι η επίγνωση πως αυτά που τελικά θα αποφασίσουν οι νικητές των εκλογών να πραγματοποιήσουν θα γίνουν κατά κανόνα ερήμην των πολιτών και μικρή σχέση θα έχουν με όσα είχαν υποσχεθεί.
 Με άλλα λόγια, για χίλιους δυο λόγους γενικά οι πολιτικοί στην κοινή συνείδηση είναι απαξιωμένοι και εμφανίζονται αδύναμοι στην συγκυρία της παγκοσμιοποίησης να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται για το καλό των πολιτών. Το θέμα φυσικά είναι αν αυτό μπορεί σιγά σιγά να αλλάξει, πως και από ποιους. 


Για τα ντιμπέιτ. Το βέβαιο είναι ότι δεν συγκινούν πια όπως στο ξεκίνημά τους. Είναι πάντως ένας δοκιμασμένος τρόπος, γέννημα θρέμμα της τηλεόρασης, που ίσως όμως, βοηθήσει στο να υπάρξει μια μορφή διαλόγου στην πόλη μας. 
Ένας τρόπος για να συζητήσουν οι υποψήφιοι ενώπιον κοινού, μια μονομαχία που στόχο θα έχει να υπάρξει ζωντανός αντίλογος στους 9 μονολόγους, που ελάχιστα αγγίζουν ακόμα κι όσους έχουν ένα ενδιαφέρον γι' αυτές τις εκλογές. 
 Σ' αυτή τη βάση θεωρούμε ότι κακό δε θα προκαλέσει αν οι δικοί μας 9 υποψήφιοι συμφωνήσουν να επιχειρήσουν την οργάνωση μίας ή δύο δημόσιων συζητήσεων. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θεσμικά λειτουργεί αυτήν την περίοδο. Αν πάντως η δημ.αρχή δεν έχει τη διάθεση να καλέσει σε συνάντηση γι' αυτό το θέμα, ίσως η διαπαραταξιακή, αν φυσικά το θέλουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες που πιστεύουν στον διάλογο, το κυνηγήσει.

Οι συζητήσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε δημόσιο χώρο ή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφού βιντεοσκοπηθούν, μετά κάθε υποψήφιος να είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει στη σελίδα του συνδυασμού του στο fb αυτό το υλικό. 

Μια ιδέα είναι κάθε υποψήφιος να έχει το δικαίωμα να θέσει μία ή δυο ερωτήσεις στους υπόλοιπους 8, για τις οποίες θα είναι ενήμεροι από τα πριν, και γιατί όχι να έχει και το δικαίωμα ο ερωτών μιας ανταπάντησης. Θέτοντας χρονικά περιθώρια που θα βοηθήσουν ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να εξαντληθεί η υπομονής αυτών που θα στηθούν να παρακολουθήσουν, και τηρώντας τα αυστηρά, πιστεύουμε ότι στο τέλος κάτι καλό θα περάσει στο κοινό. Ακόμα και η συνύπαρξη εννέα συμπολιτών μας να συζητούν για το καλό της πόλης μας είναι από μόνο του ένα μήνυμα που ψαλιδίζει τη διάθεση για να κάνουν παιχνίδι οι φανατικοί οπαδοί της κάθε κίνησης. 
Και το καλό πιστεύουμε ότι θα είναι μεγαλύτερο αν απουσιάσουν εντελώς οι χαρακτηρισμοί, οι κατηγορίες, τα δίχως στοιχεία επιχειρήματα, αν ο πολιτικός ρατσισμός δεν εκφραστεί με την μία ή με την άλλη ρητορική, αν οι αποδείξεις είναι αδιαμφισβήτητες και προσβάσιμες στον καθένα και πάνω απ' όλα, αν οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα έχουν στόχο να βελτιώσουν τα επόμενα χρόνια την καθημερινή ζωή όσων γίνεται περισσότερων κατοίκων αυτής της πόλης, όπως και τις αναμεταξύ τους σχέσεις.  

Μια παραλλαγή αυτής της ιδέας είναι να πραγματοποιηθεί ένας διάλογος, αλλά διαδικτυακά. Να στείλει δηλαδή ο κάθε υποψήφιος ερωτήσεις σε όλους τους υπόλοιπους, με την δέσμευση να δημοσιεύονται όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις στους τοίχους των συνδυασμών στο fb. Αυτή η πρόταση έχει το πλεονέκτημα να είναι πιο εύκολη και να μην κοστίσει τίποτα, αλλά έχει το μειονέκτημα της μη αμεσότητας, αυτής που επιτρέπει σε όλους που συμμετέχουν να έρχονται σε σχέση με τον περίγυρό τους με ότι διαθέτουν ως προσωπικότητες. Αυτό δηλαδή το στοιχείο που επιτρέπει να τους κρίνουμε όχι μόνο από τα προβαρισμένα λόγια τους, αλλά και με κάτι από αυτά τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν ως υπάρξεις.

Τα αυτονόητα: Σχεδόν όλοι έχουν επίγνωση πως οι αλληλοεπιδράσεις κάποιων παραγόντων παίζουν το βασικό ρόλο ως προς το πόσους δημότες θα πείσει ο κάθε συνδυασμός να τον ψηφίσουν. 

Οι πιο ορατοί απ' αυτούς είναι το έργο που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στις εκλογές ως δημ.αρχή και ως αντιπολίτευση, τι έκαναν δηλαδή και τι δεν έκαναν, το πως αυτό πέρασε στους δημότες και αξιολογήθηκε απ'αυτούς, το όραμα που έχουν για την πόλη για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με το πρόγραμμά τους, την πολιτική υποστήριξη που έχουν ή δεν έχουν, την εν γένει δημοφιλία των υποψηφίων συμβούλων τους, όπως και το περιορισμένης εμβέλειας κριτήριο της συμβατότητας αυτών που λένε και πράττουν με τις όποιες αρχές τους. Ο κάθε καλοπροαίρετος δημότης που θα προσέλθει στις κάλπες θα συνδυάσει αυτά τα στοιχεία μέσα από το πρίσμα του συμφέροντός του με το συμφέρον της πόλης, θα κάνει τις συνθέσεις του και τις ιεραρχήσεις του και θα αποφασίσει αν αξίζει κάποιον υποψήφιο να τον εμπιστευθεί και να τον ψηφίσει.

Τα πέρα απ'αυτά: Είναι πολλοί υποψήφιοι, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τους κοινοτικούς Δραπετσώνας και Κερατσινίου, τόσοι ώστε να καλύπτονται σχεδόν όλες οι προτιμήσεις του κοινού, τόσοι ώστε να βρίσκουν διέξοδο σχεδόν όλες οι κοινωνικές και πολιτικές ευαισθησίες. Ταυτόχρονα τόσο πολλοί ώστε εύκολα χάνει ο καθένας τ'αυγά και τα πασχάλια. Ιδιαίτερα όποιος καθόλου ή από μακρυά παρακολουθεί τα δημοτικά θέματα και δεν έχει γνωστούς και άκρες. Αυτός, που σ'αυτή τη φάση βρίσκονται πολλοί συνδημότες μας, αν του γεννηθεί η επιθυμία να επιλέξει κάτι που με τα δικά του δεδομένα να αξίζει, έναν ας πούμε επαρκή άνθρωπο της προσφοράς, κάποιον που να μην είναι ένα καβαλημένο καλάμι που πατάει στο "αφού αυτός γιατί όχι κι εγώ", τι μπορεί να κάνει, πέρα από τη βοήθεια του κοινού; Ε, γι'αυτόν τον συνδημότη μας , όπως και να το κάνουμε το θέμα θέλει ψάξιμο, πρέπει να αφιερώσει κάποιο χρόνο για να βρει μια άκρη όσο γίνεται πιο κοντά στην αλήθεια.

Και μια κορυφή: Αν όμως βασιστεί μόνο στην ιδέα που προπαγανδίζει ο κάθε συνδυασμός για τον δικό του υποψήφιο τότε, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει ως πολίτης στάσιμος. Ένας καλός διάλογος όμως και μεταξύ των υποψηφίων όπως και με ανθρώπους του περίγυρού του, αυξάνει τις πιθανότητες να τον ωθήσουν να σκεφτεί, να συγκρίνει, να πάει ένα βήμα παραπέρα. Γι'αυτό όσοι υποψήφιοι επιδιώκουν το καλό της πόλης ελπίζουμε να θεωρούν ότι ένα από τα καλά είναι να αυξάνονται οι ενημερωμένοι δημότες, οι δημότες που οξύνουν την κριτική τους ικανότητα, οι δημότες που βρίσκουν τρόπους για να εκφράζουν τις γνώμες τους, να κοινοποιούν τις προτάσεις τους, να συζητούν πολιτισμένα και με επιχειρήματα. 

Με λίγα λόγια, οι δημοτικές κινήσεις που συμμετέχουν σ' αυτές τις εκλογές θέλουν να ανεβάσουν τον πήχη του προεκλογικού αγώνα, αν θέλουν να είναι συνεπείς με τα πιστεύω τους, δεν θα πρέπει να βρουν τρόπους για να το κάνουν πράξη; 



Οι 15 ερωτήσεις της "ΣΤΑΓΟΝΑΣ" και του "ΔΡΑΠΕΤΣΙΝΙ" που αποστάλθηκαν σε όλες τις δημοτικές κινήσεις.

1η) Ποια θεωρείται ότι είναι η καλύτερη για σας επιλογή που μπορεί να κάνει η δημ.αρχή του δήμου μας, σ’ότι αφορά την αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος – Εθνική, Λαφάρτζ, Oil One, ΕΛΠΕ - που υπάρχει στην περιοχή των 640 στρεμμάτων στην ανάπλαση στη Δραπετσώνας;

2η) Ποια είναι η θέση σας για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, υψηλού και πυκνού πρασίνου στην περιοχή της ανάπλασης;

3η) Ως γνωστόν, τα δύο τελευταία χρόνια η δημ.αρχή διοργάνωσε το «Φεστιβάλ στη θάλασσα» στον χώρο της ανάπλασης. Συμφωνείται να συνεχιστούν οι δωρεάν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην περιοχή αυτή;

4η) Κοινός στόχος όλων των δημοτικών κινήσεων είναι να απομακρυνθεί η Oil One από εκεί που βρίσκεται. Είναι για σας μια αποδεκτή λύση ανάγκης μέχρι τότε να απαιτήσουμε ως δήμος να χρησιμοποιήσει, αν υπάρχει, μια τεχνολογία που χάριν αυτής αποδεδειγμένα δε θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα;

5η) Ποια είναι η θέση σας για την εγκατάσταση στο Σχιστό μια μονάδας επεξεργασίας ανακυκλωμένων απορριμμάτων των 5 δήμων της περιοχής του Πειραιά;

6η) Ποια είναι η θέση σας για τη δημιουργία στο νεκροταφείο του Σχιστού από τους 5 δήμους του Πειραιά και της αντιπεριφέρειας Πειραιά ενός αποτεφρωτηρίου;

7η) Αν έχετε επεξεργαστεί μία πρόταση ώστε να αποδοθούν στο δήμο μας οι χώροι του νεκροταφείου της Ανάστασης και της ΔΕΗ, ποια είναι η κεντρική ιδέα αυτής;

8η) Ως γνωστόν το συγκρότημα κτιρίων της ΝΑΦΘΑ, το οποίο ανήκει στο δήμο μας για πάνω από 15 χρόνια, παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ποια είναι η πρότασή σας για τη ΝΑΦΘΑ;

9η) Με ποιες ενέργειες μπορεί να βελτιωθούν και να επεκταθούν οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια η δημ.αρχή στην πόλη μας;

10η) Έχετε άποψη για το αν είναι απαραίτητη η σύνδεση της πόλης μας με τον Πειραιά και το Πέραμα με μέσο σταθερής τροχιάς και εφικτή να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα χρόνια;

11η) Εκτιμάτε ότι υπάρχει έδαφος για μία συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου και των εργαζομένων σ’αυτόν, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση της εργασίας του και η ποιότητά της;

12η) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα παντού στην χώρα μας είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα αυτό της ανεργίας και των αξιοπρεπών μισθών. Ένα πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε ότι η λύση του εξαρτάται από τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Έχετε επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις για το πως ο δήμος θα μπορέσει να ευνοήσει και να συμβάλλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πόλη μας;

13η) Σαν συνδυασμός έχετε επεξεργαστεί δημοτικές δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας – λαμπτήρες LED, μονώσεις δημοτικών κτιρίων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες δημοτικών κτιρίων, κ.ά - με τελικό στόχο να καλύπτει βασικά απ’αυτές ο δήμος τις ανάγκες του σε ενέργεια και να στηρίζει ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά;

14η) Το δεδομένο είναι πως κάθε χρόνο στην αντιφασιστική διαδήλωση που γίνεται στη μνήμη του Π.Φύσσα συμβαίνουν επεισόδια. Πιστεύεται ότι ο δήμος πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει ώστε να σταματήσουν αυτά και πως;

15η) Συμφωνείται με την εφαρμογή από το δήμο του νόμου κατά του καπνίσματος σε όλους τους χώρους που αυτός προβλέπει με την επιβολή των προστίμων;