Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Ποδήλατα, μια πονεμένη ιστορία!




Στο διαδίκτυο υπάρχει μια καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα (εδώ)  η οποία ενημερώνει για το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων με τον τίτλο "Δημοτικά Ποδήλατα Κερατσινίου-Δραπετσώνας". 

Σίγουρα είναι μια ξεχασμένη ιστοσελίδα η οποία δημιουργήθηκε όταν το  δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία του αποφάσισε να  φέρει ένα πρόγραμμα και ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης μίσθωσης. Το έργο είχε χρηματοδοτηθεί  από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΠΔΔ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Ήταν μια προσπάθεια προώθησης εναλλακτικών επιλογών μετακίνησης εκτός των μέσων μαζικής μεταφοράς, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ζωής.
Το εν λόγω πρόγραμμα θα προσέφερε σε όλους τους κατοίκους τη δυνατότητα της ποδηλατικής μετακίνησης εντός των ορίων της πόλης και ανάμεσα στις δύο κοινότητες, χωρίς να χρειάζεται να προβούν στην αγορά ποδηλάτου.  Αυτά είναι λίγα από τα ωραία και ευχάριστα... 
 Το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε, στο ύψος των περιστάσεων, ως συνήθως, χωρίς να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα, αν αυτό που λείπει από τους δημότες σήμερα είναι το ποδήλατο, αλλά και πως θα χρησιμοποιηθούν σε μια πόλη χωρίς ποδηλατοδρόμους, πως θα προστατευτούν τα ποδήλατα στους δρόμους πήρε τις αποφάσεις, αγοράστηκαν τα ποδήλατα, έγιναν οι αυτοματοποιημένοι σταθμοί ενοικίασης των ποδηλάτων και το «αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων" παραδόθηκε προς χρήση.  
Ακολούθησε ένα μικρό διάστημα που τα ποδήλατα βγήκαν στους δρόμους ή καλύτερα στους σταθμούς ενοικίασης. Δεν δούλεψε το εγχείρημα, οι σταθμοί ενοικίασης σχεδόν καταστράφηκαν και τα ποδήλατα αποσύρθηκαν.
Από τότε τα ποδήλατα, χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά σε κάποιες δράσεις του Δήμου και μετά κλείστηκαν σε κάποια αποθήκη και περιμένουν…

Αυτή είναι μια διδακτική ιστορία για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και για την όποια  δημοτική αρχή.  Σημαντικός ο ρόλος που ζητούν, με τις εκλογές,  να αναλάβουν.
Έχουν απαντήσεις για ερωτήματα όπως: Πως θα παίρνονται οι αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια, με ποιο κριτήριο; Έχουν κόστος οι αποφάσεις, θα έπαιρναν μια απόφαση με όποιο κόστος με μη ανταποδοτικό όφελος για το σπίτι τους; Υπάρχουν ενίοτε και ευθύνες;
Είναι και μια διδακτική ιστορία για τους πολίτες που στην κάλπη θα επιλέξουν. Θα επιλέξουν το εντυπωσιακό περιτύλιγμα που κάθε φορά παρουσιάζεται με άλλη γυαλιστερή μορφή  ή την ουσία;

Και κάτι ακόμα, αντί να σκουριάζουν τα ποδήλατα σε κάποια αποθήκη, ας τα χαρίσουν οι αρμόδιοι σε παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ποδήλατο!