Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

2018: Έτος «κλειδί» για την ευρύτερη περιοχή Πειραιά

Από το Πέραμα μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και από το Κορυδαλλό μέχρι την Πειραϊκή, ένα μεγάλο στοίχημα παίζεται αυτή τη χρονιά για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Μέσα στο 2018 η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πέντε Δήμοι που αποτελούν την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ που, από διάφορους πόρους, κυρίως Κοινοτικούς, κατευθύνονται σε συγκεκριμένα έργα, τα οποία μάλιστα –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.
Η ανάπλαση του χώρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Τουρκολίμανο, στα Λιπάσματα, στη Ηετιώνεια και στο Καστράκι στη Δραπετσώνα είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και εφόσον ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης.

Παράλληλα, προωθείται η αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του «Παπαστράτου» (θέσεις πάρκινγκ, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, φωτισμός, μετατροπή των γραμμών του ΟΣΕ σε ποδηλατόδρομο) σε συνδυασμό με την ιδιωτική επένδυση στα τρία μεγάλα κτίρια της εταιρείας, δρομολογούν την αναβάθμιση μιας καθ’ όλα υποβαθμισμένης περιοχής.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Πειραιά, ο μεγαλύτερος Δήμος της περιοχής, έχοντας αναδειχθεί «πρωταθλητής» μεταξύ των δήμων όλης της χώρας με το φάκελο που κατέθεσε για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, έχει εξασφαλίσει 80 εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων. Η κατασκευή ξύλινου «περίπατου» πάνω στα βράχια της Πειραϊκής, η μετατροπή της Χαριλάου Τρικούπη – από το λιμάνι έως το Πασαλιμάνι – σε ένα «βουλεβάρτο» με μεγάλα πεζοδρόμια και ψηλά δένδρα, η αξιοποίηση του στρατοπέδου Παπαγεώργη στα Καμίνια, είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα έργα που μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης και έχουν ενταχθεί στον συγκεκριμένο φάκελο.

Επιπλέον, καθώς πρόκειται να κατασκευαστούν τρεις νέες προβλήτες για μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ο ΟΛΠ σχεδιάζει την αξιοποίηση χώρων και αποθηκών του με τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς να αναφέρει πως φέτος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία (και να κριθεί στην πράξη αν θα είναι χρήσιμο ή όχι) το Τραμ, το οποίο σε συνδυασμό με την λειτουργία του Μετρό – σε δυο ή και τρία χρόνια – αλλά και τη απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου με το λιμάνι μέσω Προαστιακού, μετατρέπουν τον χώρο γύρω από τον Τερματικό Σταθμό του ΗΣΑΠ στο λιμάνι σε έναν από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους της Ευρώπης.

Όλα αυτά τα παραπάνω που δρομολογούνται ή ξεκινούν φέτος, εξηγούν ίσως το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από επενδυτικούς ομίλους για τοποθέτησή τους στον Πειραιά. 
Ήδη ένας γνωστός Όμιλος αλυσίδας ξενοδοχείων έχει αγοράσει ένα μεγάλο παλιό κτίριο στην περιοχή της πλατείας Ιπποδαμείας που προτίθεται να το μετατρέψει και να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο την επόμενη διετία. Κάτι αντίστοιχο κάνει η Πειραϊκής καταγωγής οικογένεια Μεταξά, ενοποιώντας δυο κτίρια γραφείων και αποθηκών που είχε στην ιδιοκτησία της στο λιμάνι και μετατρέποντάς τα επίσης σε ξενοδοχείο.

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα αισιοδοξίας, εφόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση κερδίσει το στοίχημα, το 2018 θα αποτελέσει ένα έτος το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς. Το έτος που άρχισε να αλλάζει πρόσωπο ο Πειραιάς…


Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για το 2018
«Για τον Πειραιά, το 2018 είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης μας.
Παρά το δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, πιστεύουμε ότι με επιμονή, σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια, ο Πειραιάς αλλάζει προς το καλύτερο.
Το 2018 είναι η χρονιά, που μπαίνουν οι «βάσεις» για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον Πειραιά, για την ανάπλαση στο Μικρολίμανο και για μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως είναι η αξιοποίηση του Πύργου.
Βλέπουμε επίσης ότι η πόλη μας προσελκύει νέες επενδύσεις, δημιουργούνται νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ναυτιλιακές εταιρείες επιστρέφουν στον Πειραιά, καθιστώντας την πόλη μας επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σημαντική παρακαταθήκη από το 2017, είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία του Δήμου Πειραιά, που εξασφαλίζει χρηματοδότηση για επενδύσεις τα επόμενα 5 χρόνια στον Πειραιά, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης η περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών, που κινούνται στην κατεύθυνση στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Πειραιά.
Στόχος μας είναι να γίνει ο Πειραιάς η πόλη που όλοι ονειρευόμαστε. Μια πόλη με δυναμική, μια πόλη με ζωντάνια, μια πόλη με προοπτική».


Δήλωση του Προέδρου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη για το 2018
Το 2018 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Με 134 έργα συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. € να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης φιλοδοξούμε στους επόμενους μήνες να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα έργων που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Πρόκειται για έργα αναπλάσεων που στοχεύουν ν' αποδώσουν στην περιοχή ελεύθερους χώρους, πρασίνου αναψυχής και πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη (ΣΕΦ, Λιπάσματα, Ηετιώνεια, Καστράκι), να βελτιώσει τις λειτουργίες της πόλης με έργα υποδομής (βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, παρεμβάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία) και παράλληλα να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών για την θωράκιση απέναντι σε φυσικά φαινόμενα.
Παράλληλα, για πρώτη φορά επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία εκπονώντας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Χωρικής Επένδυσης στον Δήμο Πειραιά (80 εκατ € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής) και το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο για τους Δήμους της Β΄ Πειραιώς, με παρεμβάσεις υπερτοπικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή στηρίζουμε και ενισχύουμε δράσεις και παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα της κρίσης, να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και να αναδείξουμε την αξία και τη σημασία της αλληλεγγύης.
Παράλληλα, καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες για να διαμορφώσουμε τους όρους που θα καταστήσουν την αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική ως μηχανισμό. Αυτό που για μας αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα είναι η πόλη, με την ευρύτερη έννοια, να μην μείνει αμέτοχη σ' όσα εξελίσσονται μετά την πώληση του ΟΛΠ, να αποτρέψουμε, δηλαδή, το ενδεχόμενο η πόλη να αποκοπεί απ' το λιμάνι και τις λειτουργίες του.
Στόχος μας είναι η Αυτοδιοίκηση να πρωτοστατήσει, να εκφράσει συνολικά τα αιτήματα της πόλης, των φορέων των κατοίκων, να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση μιας νέας δυναμικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας που θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα και θα εκμεταλλευτεί θετικά τις ευκαιρίες (π.χ. κρουαζιέρα).

*του Νότη Ανανιάδη από το SaronicMagazine που κυκλοφορεί πηγή