Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Με το εκπαιδευτικό κίνημα κι όχι με την ΚΕΔΕ ο Δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας

  Σε ανακοίνωση του  ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πειραιά  "η Πρόοδος" καταφέρερετε εναντίον της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναφέρει ότι η κινητοποίηση που οργανώνουν από κοινού την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο συνιστά "κήρυξη πολέμου". 

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται θετικά η στάση του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας ο οποίος συντάχτηκε με το εκπαιδευτικό κίνημα και όχι με τα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν υποτάχθηκε σε συντεχνιακές λογικές και δεν υλοποίησε την απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το κλείσιμο των Δήμων την Τρίτη 20 Φλεβάρη.

Ακολουθεί η  ανακοίνωση με το ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον
<Με την προώθηση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανοίγει και πάλι το κορυφαίο ζήτημα του δημόσιου νηπιαγωγείου. Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι:

Κορυφαίο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος αποτελεί η άμεση θεσμοθέτηση σε όλη την επικράτεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Η πολιτική των μνημονιακών περικοπών διαιωνίζει τη λειτουργία παράλληλων δομών προσχολικής αγωγής, μεταθέτοντας διαρκώς στο μέλλον τη θεσμοθέτηση του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου περιορίζοντας στην εφαρμογή του μόνο στις περιοχές που δεν απαιτείται καμία επιπλέον δημόσια δαπάνη.

Το αίτημα αυτό σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και δεν θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων αφού ήδη χιλιάδες παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. 
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, πρέπει να αγωνιστούμε ώστε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι δημόσιοι και να καλύπτουν όλα τα παιδιά από 0-4 ετών, των εργαζόμενων και ανέργων που το επιθυμούν. Να διεκδικήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών να εξασφαλίσουν σταθερή και μόνιμη εργασία.

Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια από τον επόμενο Σεπτέμβρη.
 Για να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, προϋπόθεση είναι, να ιδρυθούν άμεσα νηπιαγωγεία, να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, να λυθεί το ζήτημα της υλικοτεχνικής υποδομής και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών.
 Άμεσα, από τον ερχόμενο Μάιο, όλα τα προνήπια ηλικίας 4 έως 5 ετών, να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους.

Η κινητοποίηση που οργανώνουν από κοινού Κ.Ε.Δ.Ε. και ΠΟΕ ΟΤΑ την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο συνιστά κήρυξη πολέμου ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα, ενάντια στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο. 
Οι σκοπιμότητες της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ρητά διατυπωμένες στις πρόσφατες αποφάσεις της όπου δηλώνεται σαφέστατα ότι διεκδικούν τη «διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους δήμους» και επιπλέον ζητούν «να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους». Υπερασπίζουν την είσοδο των κουπονιών (vouchers), των διδάκτρων – τροφείων, καθώς και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ αλλά και των συνοδοιπόρων της, ξεπερνά πλέον το όριο της συντεχνιακής διεκδίκησης, καταγράφεται με σαφήνεια στο πεδίο του νεοφιλελευθερισμού και του κοινωνικού εταιρισμού, στρέφεται ολοκάθαρα ενάντια στο ιστορικό και δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Κ.Ε.Δ.Ε., των δημάρχων και των σχολαρχών, τα ιδιωτικά συμφέροντα που εδώ και δεκαετίες στοχεύουν να αποσπάσουν τμήματα της δημόσιας εκπαίδευσης κάνοντας την αρχή με το νηπιαγωγείο. Πρόκειται για ακραίο σημείο συνδικαλιστικού ευτελισμού, να διοργανώνεται κινητοποίηση από την ΠΟΕ ΟΤΑ ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, σε αγαστή συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους Δήμους (δηλαδή με τους φορείς που είναι οι εργοδότες των εργαζομένων).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. που έφτασε στο σημείο να οργανώνει εκδηλώσεις με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ προκειμένου να στραφεί ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο και το εκπαιδευτικό κίνημα που το υποστηρίζει. Και μάλιστα, την ίδια στιγμή που όλες οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις σχεδιάζονται και εκπορεύονται από τον ΟΟΣΑ.

Στα όρια ευθύνης του συλλόγου μας ανήκουν Νηπιαγωγεία που βρίσκονται στο Δήμο Πειραιά και στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

O Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας συντάχτηκε με το εκπαιδευτικό κίνημα και όχι με τα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν υποτάχτηκε σε συντεχνιακές λογικές και δεν υλοποιεί την απαράδεκτη απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το κλείσιμο των Δήμων την Τρίτη 20 Φλεβάρη.

Καλούμε το Δήμο Πειραιά να μην ευθυγραμμιστεί με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τα ιδιωτικά συμφέροντα και να μην κλείσει τους παιδικούς σταθμούς την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. Να στηρίξει με τη στάση του το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Καλούμε τους φορείς του γονεϊκού κινήματος σε κοινή δράση και αγώνα για το δημόσιο νηπιαγωγείο.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική συσπείρωση και εγρήγορση, σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 2 Μάρτη, εντάσσοντας μαζί με το αίτημα των μαζικών διορισμών και το αίτημα της άμεσης και καθολικής σε όλη την επικράτεια εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο στα κορυφαία αιτήματα της κινητοποίησης.>