Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο για τη νέα παρέμβαση στα Λιπάσματα

Την Τετάρτη 14-02-2018 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, θα συζητηθεί το σχέδιο και θα ληφθεί απόφαση για την ένταξη νέων εγκαταστάσεων στους κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή των Λιπασμάτων.  

Είναι αξιοσημείωτο, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα.  Είναι ευκαιρία στη συνεδρίαση  να τεθούν όλα τα ερωτήματα και να διατυπωθούν οι ενστάσεις για τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο βέβαια είναι μακριά από το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού,  εάν όμως υλοποιηθεί όπως περιγράφεται θα αλλάξει την περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πειραιά να περάσουν εκεί πολλά ευχάριστα καλοκαιρινά απογεύματα.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον χώρο είναι:
· Γήπεδο ποδοσφαίρου 5*5
· Γήπεδο τένις
· Γήπεδο καλαθοσφαίρισης
· Αποδυτήρια
· Υπαίθριο ανοιχτό θέατρο
· Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως καμαρίνια και WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ
· Αναψυκτήριο


Η επέκταση του σχεδίου περιλαμβάνει
νέες εγκαταστάσεις στηνπεριοχή Κράκαρη και περιοχή του Σιλό και ενοποίηση των χώρων με πεζοδρομο ο οποίος θα διατρέχει την περιοχή.

  ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΚΑΡΗ: Η περιοχή που ορίζεται στα ανατολικά από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη και τον ταινιόδρομο του εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (ΑΕΕΧΠ – Λιπάσματα Δραπετσώνας) και εκτείνεται προς τα δυτικά έως και το Μνημείο του Θεμιστοκλή – Φάρος θα διαμορφωθεί για την υποδοχή χρήσεων αναψυχής και αθλητισμού.
Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν:
· 1 Γήπεδο καλαθοσφαίρισης
· Παιδική χαρά
· Αναψυκτήριο
· Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, φυλάκιο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΛΟ: Η περιοχή που περιλαμβάνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Σιλό και της Καμινάδας και γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO έχει επιλεχθεί να φιλοξενήσει χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν:
· 1 Γήπεδο ποδοσφαίρου άμμου
· 1 Skate Park
· Αποδυτήρια
· Υπαίθριο ανοιχτό αμφιθέατρο
· Χώρος θερινού κινηματογράφου
· Αναψυκτήριο
· Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.


Σημαντικές πληροφορίες

  • Την περιοχή της νέας παρέμβασης θα διατρέχει ένας πεζόδρομος και ένας ποδηλατόδρομος, ο οποίος θα την συνδέει με τις υπάρχουσες υλοποιημένες κατασκευές.  
  • Με οργανωμένη φύτευση θα ενισχυθεί η υφιστάμενη, αναβαθμίζοντας αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο και δημιουργώντας συνθήκες σκίασης για τους θερινούς μήνες.
  •  Διάδρομοι και πλατώματα θα διατρέχουν την περιοχή δημιουργώντας τις απαραίτητες συνδέσεις και χώρους εκτόνωσης μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών.
  •  Το υπαίθριο ανοιχτό αμφιθέατρο θα χωροθετηθεί κοντά στην ακτογραμμή και θα ενοποιηθεί με τις πλατφόρμες που προσφέρουν πρόσβαση και θέα προς τη θάλασσα.
  •  Το αναψυκτήριο θα λειτουργεί συνδυαστικά με το θερινό κινηματογράφο δίνοντας ζωή στον περιβάλλοντα χώρο μπροστά από το κτήριο του Σιλό.
  •  Το γήπεδο ποδοσφαίρου άμμου και το skate park θα δημιουργούν μια ενότητα που εντάσσεται στον τομέα του αθλητισμού και απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό.
  •  Σε αυτήν την επιμήκη πλατφόρμα θα τοποθετηθούν από την μια πλευρά της ανά ίσα διαστήματα καθίσματα-ζαρντινιέρες προσφέροντας τη δυνατότητα σκίασης, ανάπαυσης και θέας προς τη θάλασσα. 
  • Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα από την πλευρά της θάλασσας θα είναι ιδανικός για τους ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής.
  •  Για την ομαλή ένταξη των νέων διαμορφώσεων του περιβάλλοντα χώρου και κτιριακών εγκαταστάσεων στο υφιστάμενο βιομηχανικό τοπίο, θα χρησιμοποιηθούν υλικά όπως το μέταλλο, το ξύλο και το σκυρόδεμα.
  •  Οι εργασίες αυτές εμπίπτουν στην πρόβλεψη του άρθρου 20, του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.
  •  Σχετικά με τις ως άνω κατασκευές, όπως το υπαίθριο ανοιχτό θέατρο, τα καμαρίνια, τα WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ και το αναψυκτήριο είναι λυόμενες και προσωρινές κατασκευές.   
  • Στόχος του σχεδιασμού είναι ο αρμονικός και λειτουργικός συνδυασμός όλων των χρήσεων δίνοντας ομαλή πρόσβαση προς την θάλασσα και αναδεικνύοντας τα διατηρητέα κτήρια του Σιλό και της καμινάδας. 
  • Η συνολική φιλοσοφία των παραπάνω διαμορφώσεων, σύμφωνα με τους εισηγητές, εντάσσεται ομαλά (;), στην γενική διάταξη του 1ου Βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που υλοποιήθηκε για την συνολική έκταση των 640 στρεμμάτων και δεν επηρεάζουν το σύνολο της διαμόρφωσης.
  • Τέλος η επιλογή των παραπάνω χρήσεων έχει στόχο την προσέλκυση όλων των πληθυσμιακών ομάδων από τις μικρότερες ηλικίες έως και τις μεγαλύτερες