Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η επόμενη μέρα… για την αντιπολίτευση στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας.

Η επόμενη μέρα… για την αντιπολίτευση στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας. Μια πρώτη εκτίμηση για να ανοίξει η συζήτηση!

Η επόμενη μέρα, πάντα είναι η μέρα που γίνεται ο λογαριασμός. Και ο λογαριασμός για την αντιπολίτευση στην περιοχή μας έχει αρνητικό πρόσημο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου, κατέδειξε πως, ο συνδυασμός "Αναγέννηση" αφ' ενός δεν αποδείχτηκε ικανός  να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα γύρω του και, αφ' ετέρου, ήταν και ένα  μάθημα προς αυτούς που αποφασίζουν, αποδεικνύοντας πως, ένα πολύ μεγάλο μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι "στρατιώτες" δεν είναι όμως "στρατιωτάκια" ή, πιόνια στη σκακιέρα κάποιων...
Χάθηκε ο Δήμος, το  Πασόκ στην περιοχή  καταγράφει ήδη τη δεύτερη συνεχόμενη τετραετία εκλογικών απογοητεύσεων, πολλοί πολίτες δεν πήγαν καθόλου να ψηφίσουν. Επιπλέον τη δεύτερη Κυριακή η "Αναγέννηση" δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά, έχοντας απέναντι της ένα  σχήμα χωρίς ιδεολογική συνοχή, με πολλές μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, το οποίο ψηφίστηκε από λιγότερους ψηφοφόρους από όσους ψηφίστηκε ο συνδυασμός του Χ. Σαλαλέ το 2006.
Η επόμενη μέρα είναι η δύσκολη  και είναι η ώρα των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών.
Έγκαιρα και άμεσα όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα τα κορυφαία στελέχη  να αξιολογήσουν τα μηνύματα και να εργαστούν για την επόμενη μέρα.
Οι εκλογές αυτές απέδειξαν ότι οι πολίτες, ή όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται, δεν πείθονται με «εύκολα κόλπα» και δεν ακολουθούν τυφλά τον υποψήφιο που θα υποδείξει το κάθε κόμμα. Οι πολίτες έχουν ανάγκη να βλέπουν δίπλα τους την άλλη, εναλλακτική  πρόταση, να ακούν την κριτική στη διοίκηση, να συμμετέχουν σε διαδικασίες, να ενημερώνονται, να γνωρίζουν. 
Η πρόκληση είναι τώρα, όλοι να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα να παραμερίσουν προσωπικές στρατηγικές να ξεχαστούν παλιές πικρίες και  «παλιά αμαρτήματα» και να υπάρξει μια  κοινή και δημόσια δέσμευση από όλους για τις  επόμενες εκλογές.  
Η λογική, ακολουθούμε παράλληλους μονόδρομους και μαζευόμαστε κάτω από την ίδια σκέπη την τελευταία στιγμή, κάνοντας συμβιβασμούς ή και παίρνοντας υποσχέσεις πρέπει αυτή τη φορά να  απορριφτεί έγκαιρα.
Είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση δημοτικής κίνησης ή, η ανασυγκρότηση της υπάρχουσας,  που θα έχει ως βάση τη Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση»  που συμμετείχε στις εκλογές καταθέτοντας το δικό της πολιτικό πολιτισμό και επιπροσθέτως έφερε πολλά νέα πρόσωπα κοντά της.
Μιας κίνησης που θα στηρίζεται σε παλαιά και νέα στελέχη, θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στα προβλήματα, θα έχει θέσεις και πρόγραμμα για όσα απασχολούν την πόλη και θα παλεύει γι’ αυτά.
 Μιας κίνησης που θα εργάζεται συστηματικά, θα έχει οργανωτική αυτονομία, θα συνεργάζεται με τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις τους μαζικούς φορείς και τα κινήματα πολιτών της πόλης και θα είναι ανοιχτή στους πολίτες, θα αναδεικνύει θέματα και θα στηρίζεται στα συλλογικά της όργανα.
Μιας δημοτικής κίνησης με καθαρά αυτοδιοικητικούς στόχους, με κατεύθυνση προοδευτική και διεκδικητική, που θα ελέγχει τη δημοτική αρχή και θα παρεμβαίνει  στο Δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία, με εκδηλώσεις, έντυπα, παρουσία.
Μια δημοτικής κίνησης που  θα ενημερώνει τους πολίτες για την κατάσταση του νέου δήμου και παράλληλα θα τους προτρέπει να γυρίσουν τις πλάτες σε όσους είτε με διάθεση παραπλάνησης είτε επειδή δεν γνωρίζουν υπόσχονται ότι θα μετατρέψουν την περιοχή σε σύγχρονο παράδεισο.
Σε αυτή την πορεία για τη διαμόρφωση της κίνησης με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε, είναι αυτονόητο ότι δεν περισσεύει κανείς και σημαντική είναι η ευθύνη των ιστορικών στελεχών και ιδίως αυτών που υπήρξαν δήμαρχοι στο παρελθόν.
Μια τέτοια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη πολιτική στάση βάζει τους πολίτες στο παιχνίδι, ανοίγει μια ουσιαστική συζήτηση μέσα στην κοινωνία και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Οι πολίτες γίνονται πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι στα χέρια συγκεκριμένων συμφερόντων.
Το επόμενο ερώτημα, αν και είναι εξαιρετικά πρόωρο, είναι βέβαια «ποιος θα ηγηθεί σε αυτή την κίνηση;» Η απάντηση φαίνεται απλή, αλλά παράλληλα και δύσκολη γιατί στο χώρο υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα και συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την περίσταση.
Σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο τον έχουν: Αυτός-η που θα μπορεί να εμπνεύσει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές,  που θα έχει μια ευρύτερη αποδοχή όπως καταγράφεται από τα αποτελέσματα, που θα έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, που ηλικιακά θα είναι σε παραγωγική ηλικία για να αναλάβει τέτοιες ευθύνες, που θα μπορεί να συσπειρώσει και να ενώσει ευρύτερες μάζες, που θα έχει έρεισμα στο μεγάλο δήμο, που θα μπορεί μετά την εκλογή του να έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να διαχειριστεί τα τοπικά πράγματα με την αποτελεσματικότητα, την ικανότητα και κυρίως τη διαφάνεια που απαιτούν πλέον οι περιστάσεις.
Και βέβαια στην προσπάθεια επιλογής προσώπου πρέπει να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός στις λογικές του καλού παιδιού, του επιτυχημένου επιχειρηματία, του μετριοπαθή που δεν θέλει να σπάσει αυγά, του κοινωνικά ουδέτερου που δεν συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα.
Τέλος η ευθύνη για την επόμενη μέρα  υποχρεώνει και όσους συμμετέχουν στα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα του χώρου να δηλώσουν παρόντες και αποφασισμένοι να εργαστούν διπλά: απέναντι στη νέα Δημοτική Αρχή αλλά και κοντά στην κοινωνία για να δυναμώσει η κίνηση και να διαχυθούν οι προγραμματικές θέσεις της.
Παράλληλα όμως, όλοι θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα  αποτρέψουν κάθε φαινόμενο, διασπαστικό και διχαστικό και θα εργαστούν με το βλέμμα στο όχι και τόσο μακρινό αύριο, για το μέλλον του νέου μας Δήμου.