Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Στροφή προς τον ...ρεαλισμό;

Την Τρίτη 27-10-2020 έγινε ακόμα μια σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Φυσικά καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε από τη δημοτική αρχή. Ούτε καν, αυτή η εθιμοτυπική ανακοίνωση  που λέει αυτοί ήρθαν, αυτά είπαμε, συμφωνήσαμε σε αυτά τα σημεία, διαφωνήσαμε στα άλλα, προχωράμε!

 Η επικοινωνιακή -ενημερωτική ομάδα της δημοτικής αρχής, δυστυχώς, δεν έγραψε δύο λόγια για τη σύσκεψη για ένα  τόσο σημαντικό γεγονός, όπως είναι τα σχέδια για τη Μελέτη Πολεοδομικού Σχεδίου της Ανάπλασης, ενώ για άλλα γεγονότα, σημαντικά κι αυτά,  πχ κατάθεση στεφάνων, εκτίμησε  ότι πρέπει να υπάρχει ανακοίνωση. Επομένως, η οποία ενημέρωση για το γεγονός είναι ελλιπής, μιας και προέρχεται από τα σημειώματα των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Γ. Τσιρίδη και Παντ. Καμά. 

Πάντως,  αυτή η στροφή στον ρεαλισμό που απαιτεί η νέα προσέγγιση του θέματος, ανάπλαση με πολεοδομική μελέτη και η αναγκαία σε κάποια φάση  συζήτηση με τους "φερόμενους ιδιοκτήτες" είναι ένας δρόμος προς το φως...  Γιατί δεν πρέπει να ξεχνιέται, ότι  για το θέμα ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια πάρα πολλές συναντήσεις, συσκέψεις, επαφές και έχουν παρθεί αποφάσεις, αλλά τα βήματα που έχουν γίνει, για ανάπλαση της περιοχής, είναι ελάχιστα. Η ευρύτερη περιοχή, εκτός από το κομμάτι που παραχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση,  μοιάζει με κρανίου τόπο.

Από εδώ και πέρα, η εκτίμηση της πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι, χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια εξωραϊσμού, με τα δεδομένα που υπάρχουν (εδώ), η ευρύτερη αυτοδιοικητική συναίνεση για τα επόμενα βήματα, η αναζήτηση εμπνευσμένων ειδικών είναι αναγκαίες παραδοχές για τη θετική προσπάθεια που ξεκίνησε, ώστε το αποτέλεσμα να είναι  καλό. Το σίγουρο είναι ότι η σύγκρουση κεφαλαίου-κέρδους με την ανάγκη για βιώσιμη πόλη θα είναι σκληρή, αλλά κανένας δεν θέλει για τα επόμενα 20 χρόνια να βλέπει την ίδια εικόνα...


Παρακάτω οι ανακοινώσεις του Παντ. Καμά και του Γ. Τσιρίδη

Δήλωση του Επικεφαλής του Συνδυασμού Κερατσίνι - Δραπετσώνα #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Παντελής Καμά - Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, για την Εφαρμογή Σχεδίου Πόλης, στην έκταση των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, είναι αναμφίβολα, μία στροφή στο ρεαλισμό.
Είναι μια διαδικασία, η οποία θα επιτρέψει να δούμε την Αλήθεια κατάματα. Να αναλογιστούμε ότι από το κλείσιμο του Εργοστασίου των Λιπασμάτων το 1999, μέχρι και σήμερα, πολύ μικρά βήματα προόδου, έχουν συμβεί.

Η παραχώρηση της χρήσης της Λιμενικής Ζώνης, ήταν ένα θετικό γεγονός, πολύ όμως μικρότερης εμβέλειας από αυτή που διαφημίζεται, όσο παραμένει ο χαρακτηρισμός της, ως τέτοιας.
Η ολοκλήρωσης της Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδίου, πέρα από τις δικές μας προθέσεις, θα είναι μια κατ΄εξοχήν πολιτική απόφαση, της κυβέρνησης που θα κληθεί να το εγκρίνει ή να το τροποποιήσει ή ακόμα και να το απορρίψει. Εμείς θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των όρων συναίνεσης που απαιτούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να τονίσουμε, ότι η διαμόρφωση των πολιτικών όρων ενός Πολεοδομικού Σχεδίου, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ, τους ιδιοκτήτες της Γης σήμερα. Απαιτείται τόσο ευελιξία, όσο και σαφείς στόχοι στη Διαπραγμάτευση, που εκ των πραγμάτων θα γίνει. Η ανέξοδη επαναστατική φρασεολογία, έχει χρεοκοπήσει.

Θέλω να τονίσω, ότι τη στιγμή που η πόλη, θα φιλοξενήσει τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου με τη δρομολογημένη, υπό την ανοχή του κυρίου Βρεττάκου, Λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, την επέκταση της COSCO, που φαίνεται να είναι κυβερνητική πολιτική επιλογή, εξελίξεις που η παρούσα Δημοτική Αρχή, δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει, η εφαρμογή ενός Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που θα εξασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξης της πόλης μας, θα κατοχυρώνει κοινόχρηστους χώρους Πρασίνου, και θα παραδίδει στο Λαό ακόμα περισσότερες εκτάσεις γης, είναι η τελευταία ανάσα για την πόλη.

Εμείς γνωρίζουμε ότι στην πορεία που θα ακολουθήσει, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται κεκτημένο. Οι κατοχυρωμένες με Νόμο Χρήσεις Γης, και συντελεστές δόμησης, με ένα νόμο και με ένα άρθρο μπορούν να αλλάξουν. Για αυτό και πιστεύω ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε.
Εύχομαι ειλικρινά ο κύριος Βρεττάκος να πάψει να είναι Δήμαρχος της περιοχής της Λιμενικής Ζώνης, και με αίσθημα ευθύνης να κάνει τις κρίσιμες και ορθές για την πόλη επιλογές
 
 
 
 Γ. Τσιρίδης
Περί ανάπλασης λόγος σήμερα

Συναντηθήκαμε σήμερα στο Δημαρχείο οι επικεφαλής των παρατάξεων (Διαλινάκης, ΚΚΕ, Τσιρίδης, Δαβγιώτη, Δατσέρη, Καμάς) με τον δήμαρχο και τον ειδικό συνεργάτη κ. Γ.Ανδρεαδακη. Θέμα η περιοχή ανάπλασης και η πολεοδομική μελέτη.
...........
Η δημοτική αρχή είπε πως είμαστε στο ξεκίνημα, ακούει προτάσεις και προτείνει να προχωρήσουμε σε πολεοδομική μελέτη (άρθρο 7 του 2508/97).
Η δική μου πρόταση ήταν να προχωρήσουμε με προκαταρκτική πρόταση ανάπλασης (άρθρα 8-11 του ίδιου νόμου).
Στην ουσία η δημοτική αρχή θέλει να κάνουμε διαδικασίες πολεοδόμησης (αυτό λέει το άρθρο 7) ενώ εγώ προτείνω να χαρακτηριστεί η περιοχή ως περιοχή ανάπλασης και να προχωρήσουμε με ειδικές διατάξεις (άρθρα 8-11).
.........
Η διαφορά προς το παρόν είναι μικρή. Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να αποτυπώσουμε μια πρόταση είτε την πούμε προμελέτη είτε προκαταρκτική πρόταση. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε και η δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι ότι τον Ιανουάριο, ή έστω λίγο αργότερα, θα έχει έτοιμη μια πρόταση για την πολεοδομική μελέτη. Θα γίνει με δυνάμεις του δήμου (όχι με ανάθεση σε γραφείο) και με βασικές αρχές:
Α) τον συντελεστή δόμησης 0.15
Β) χρήσεις γης πολιτισμό, αναψυχή, παιδεία, υγεία και
Γ) εισφορά σε γη 50% (περίπου)
.........
Ο Διαλινάκης έβαλε θέμα να αποχαρακτηριστεί η λιμενική ζώνη, να γίνει αιγιαλός. Σωστό.
..........
Γενικά υπάρχει κλίμα συναίνεσης και στις κατευθύνσεις και στον τρόπο δράσης. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες στο τί θα γίνει τελικά εκεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στο προσκήνιο, εξάλλου ο ισχύων νόμος περιορίζει κατά πολύ αυτές τις διαφορές.