Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Ερώτηση στον υπουργό από βουλευτή της ΝΔ για τη δυσοσμία στη Δραπετσώνα

Γιάννης Μελάς: Τι θα κάνει ο κ. Χατζηδάκης μετά την έρευνα ΑΠΘ για δυσοσμία και ρύπανση από την Oil One στη Δραπετσώνα; 
 
Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς της ΝΔ κ. Ιωάννης Μελάς καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να πει τι προτίθεται να κάνει μετά τα πορίσματα και του ΑΠΘ για τη ρύπανση και τη δυσοσμία στη Δραπετσώνα
Ύστερα από το ρεπορτάζ του in.gr για τη μελέτη που έκανε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ για τα προβλήματα με τη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Δραπετσώνας, ο βουλευτής της ΝΔ στη Α΄ Πειραιώς κ. Ιωάννης Μελάς προχώρησε σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς το ΥΠΕΝ είναι αρμόδιο για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εγκαταστάσεων όπως αυτή της Oil One στη Δραπετσώνα.

Ο βουλευτής Πειραιά επισημαίνει ότι το εργαστήριο του ΑΠΘ συμπεραίνει ότι τα φαινόμενα δυσοσμίας συνδέονται με τις υψηλές συγκεντρώσεις οσμηρών θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων (SVOCs). 
Επιπλέον, στην ερώτηση αναφέρεται «ότι οι τιμές των μη θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων (που περιλαμβάνουν και το καρκινογόνο βενζόλιο) είχαν αυξητική τάση σε ημέρες με έντονη δυσοσμία, γεγονός που υποδηλώνει ως ένα βαθμό πιθανή κοινή προέλευση θειούχων και μη θειούχων ενώσεων». Παράλληλα, η ερώτηση επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη μελέτη του εργαστηρίου του ΑΠΘ είναι ξεκάθαρο και το συμπέρασμα για τις πηγές προέλευσης της δυσοσμίας, αναφέροντας ρητά τις εγκαταστάσεις της Oil One. Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία
Στη βάση αυτών ο βουλευτής τη ΝΔ Ιωάννης Μελάς επισημαίνει ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες όχι μόνο των κατοίκων αλλά και του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι πάρα πολλές και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση και να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις της «Oil One». Είναι χαρακτηριστικό πως το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας καθώς άλλα σχολεία της περιοχής έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν κλειστά αρκετές φορές λόγω της έντονης δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχει».

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του αναφέρει ότι «της έρευνας του ΑΠΘ είχαν προηγηθεί οι μελέτες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Αστεροσκοπείου. Και οι μελέτες αυτές, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «έδειχναν» ως πιθανή πηγή της δυσοσμίας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις εγκαταστάσεις της εταιρείας “Oil One”». 
Σε αυτή τη βάση ο κ. Μελάς αφενός ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη για τα ακριβή συμπεράσματα των ερευνητικών κέντρων, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», του Αστεροσκοπείου και του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και να του χορηγηθούν αντίγραφά τους, αφετέρου ερωτά τον υπουργό κ. Χατζηδάκη: 
«Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο, ως αρμόδιο για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, μετά και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη του εργαστηρίου του ΑΠΘ».ΝΕΑ