Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

"Μάχη της Ηλεκτρικής": χρέος όλων να κρατούν ζωντανή την ιστορία της πόλης!


Στις 13/10/1944, ο λαός της Αθήνας πανηγύριζε ακόμα για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ίδια ώρα, όμως, στην περιοχή του Πειραιά συνεχίζονταν αποφασιστικής σημασίας μάχες. Η μάχη για την σωτηρία της Ηλεκτρικής ήταν η τελευταία μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς στο λεκανοπέδιο. Η επέτειός της τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις
και χρέος όλων είναι να είναι κρατούν ζωντανή τη μνήμη για την ιστορία της πόλης.
Την Κυριακή 11-10-2020 το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ διοργάνωσαν εκδήλωση  για τα 76 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής.
Σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου και ώρα 2 το μεσημέρι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα παρευρεθούν και θα καταθέσουν λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη της Ηλεκτρικής στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ. 
Για τη "Μάχη της Ηλεκτρικής" δηλώσεις δημοσίευσαν ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας και η δημοτική κίνηση Κερατσίνι- Δραπετσώνα #αλλάζουμε με επικεφαλής τον Π. Καμά!
Οι δηλώσεις:
 
ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ
13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944
Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί βασικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου. Φωτεινό και επίκαιρο παράδειγμα αγάπης για την πατρίδα, αγώνα και αυτοθυσίας. Η τελευταία μάχη του πολέμου.
Λίγο πριν την απελευθέρωση, νέοι σε ηλικία ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ημέρες θα τελείωνε ο εφιάλτης του πολέμου και ότι πλέον θα μπορούσαν ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους, αποφάσισαν -και αυτό δείχνει το μεγαλείο της ψυχής τους- να δώσουν τη μάχη για τη διάσωση του εργοστασίου της Ηλεκτρικής.
Η ηρωική θυσία των αγωνιστών του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, συμβολίζει την πάλη των ανθρώπων για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη.
Δείχνει με πράξεις και όχι με μεγάλα λόγια και εθνικιστικές κορώνες, την αγάπη για την πατρίδα και τον λαό της, για την πρόοδο και την προοπτική του.
Η Μάχη της Ηλεκτρικής μας οπλίζει με θάρρος και αποφασιστικότητα για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Μας υπενθυμίζει όμως και κάτι ακόμα. Μπορεί το 1944 οι αντιφασιστικές δυνάμεις να νίκησαν τον ναζισμό στρατιωτικά, η ιδεολογία του όμως εξακολουθεί να ξεπηδά και σήμερα.
Μπορεί στις 7 Οκτώβρη το δικαστήριο με την ιστορική του απόφαση να καταδικάσει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να άνοιξε τον δρόμο για να βρεθούν οι δολοφόνοι εκεί που τους αξίζει, στη φυλακή, όμως με τον φασισμό δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα. Προσπαθεί και θα συνεχίσει να το κάνει, να φωλιάσει στις γειτονιές μας. Να βρει ευκαιρία, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση που τσακίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να σπείρει ξανά τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, το μίσος για το διαφορετικό.
Εμείς εδώ, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, έχουμε ιστορική ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα για να συντρίψουμε για πάντα τον φασισμό και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς μίσος και ρατσιστικά κηρύγματα. Χρήστος Βρεττάκος

Κερατσίνι- Δραπετσώνα #αλλάζουμε
Η Μάχη της Ηλεκτρικής
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 επισήμως μετά από κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη από τον επικεφαλής των χιτλερικών δυνάμεων, έληξε η ναζιστική κατοχή της Ελλάδας.
Έμελλε την επομένη, 13 Οκτωβρίου να δοθεί και η τελευταία μάχη κατά των ναζι από ομάδες του ΕΛΑΣ ο οποίος απέτρεψε την καταστροφική προσπάθεια τους να ανατινάξουν τον εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αγ. Γεώργιο Κερατσινίου. Είχε προηγηθεί κι άλλη μάχη την προηγούμενη ημέρα στην Δραπετσώνα η οποία διέσωσε από καταστροφή το εργοστάσιο στρατιωτικού ιματισμού γνωστό με το όνομα ΚΟΠΗ.
Κατανοούμε και τιμούμε το μεγαλείο ψυχής των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης οι οποίοι άφησαν σε αυτές τις δυο μόνον μάχες 11 μαχητές νεκρούς για να διασώσουν τις δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που έπαιξαν τεράστιο ρόλο αργότερα στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.
Διαπιστώνουμε το τεράστιο πνευματικό έλλειμμα, την κακία, την απανθρωπιά, την εγκληματική «φύση» που είχε και έχει η «ιδεολογία» των ναζι οι οποίοι το μόνο που επιθυμούσαν κατά την αποχώρηση τους, κατά την ήττα τους, ήταν να αφήσουν καμένη γη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Να υποφέρει η ανθρωπότητα είτε από αυτούς, είτε εξαιτίας τους.
Δεν κατανοούμε, και δεν τιμούμε την εμμονική μετατροπή της ημέρας μνήμης, αναστοχασμού, υπέρβασης που μας κληροδότησε η Εθνική Αντίσταση, σε μονοκομματική γιορτούλα «reunion» του ΚΚΕ και της μετωπικής του οργάνωσης ΠΕΑΕΑ.
Έχουμε προτείνει γιατί πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να ξεπεράσει όποια συμπλέγματα την κατατρύχουν, να οργανώσει στο όνομα του δήμου και των δημοτών ημέρες μνήμης, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της κοινωνικής συνείδησης και αντίστασης απέναντι στην εγκληματική φύση του ναζισμού.
Μέχρι και σήμερα «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ»

"Μάχη της Ηλεκτρικής": πρόταση να αλλάξει το πλαίσιο εορτασμού! εδώ