Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Η ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Μετά την ανάρτηση για το ψήφισμα -ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα παιδείας (εδώ) υπήρξε αντίδραση με μήνυμα από πλευράς του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δημ. Συμβούλου Γ. Καλαμαρά η οποία έλεγε μεταξύ άλλων:
"...ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την παιδεία και τα προβλήματα που υπάρχουν στην βάση και της πανδημίας. Η δημοτική αρχή προφανώς και δεν είχε την πρόθεση αλλά τελικά η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28/9. Σε αυτή προφανώς και δεν υπήρχε κοινή αντίληψη όλων των παρατάξεων για το ζήτημα. Έτσι ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε ξεχωριστή πρόταση ψηφίσματος για το θέμα, η οποία και μειοψήφησε. Δημοσιεύσαμε και αντίστοιχη ανακοίνωση.
Είναι το λιγότερο άδικο να μας τσουβαλιάζεις όταν ξέρεις καλά και αποδεικνύεται στην καθημερινότητα της πόλης και όχι μόνο ότι είμαστε διαρκώς στους δρόμους, όπου υπάρχει ανάγκη, πρόβλημα για την διεκδίκηση λύσεων και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, των γονιών και των παιδιών."
 
Παρακάτω, καθυστερημένα είναι αλήθεια, δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσο για το "τσουβάλιασμα" μία σκέψη. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να "τσουβαλιάσουμε" κανέναν, πόσο μάλλον, τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης που πράγματι είναι στο δρόμο!  Όμως το πνεύμα του κειμένου ήταν για τον "αόρατο" δημοτικό σύμβουλο που δεν τον γνωρίζει κανένας, δεν υπάρχει στις γειτονιές, στα σχολεία στην προκειμένη περίπτωση, και απλώς ψηφίζει και κοινοποιεί ανακοινώσεις. Ίσως είναι ρομαντικό, αλλά αλλιώς φανταζόμαστε τον ρόλο των εκπροσώπων μας στο συλλογικό όργανο του δήμου. 
 


Η ανακοίνωση της
Λαϊκής Συσπείρωσης
Κερατσίνι, 30/9/2020
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε καθυστερημένα με ευθύνη της διοίκησης στις 28/9 και μετά από σχετικό αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα τα ζητήματα της παιδείας που αφορούν την νέα σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου - Δραπετσώνας ανέδειξε με στοιχεία την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην προετοιμασία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Στοιβαγμένοι μαθητές στις αίθουσες, με την πλειοψηφία των τμημάτων να είναι με πάνω από 24 παιδιά ανά τμήμα. Αίθουσες που δεν πληρούν τα κριτήρια όχι στον καιρό της πανδημίας αλλά γενικότερα. Εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας, σε έναν κρίσιμό και για την περίοδο της πανδημίας τομέα.

Ευθύνες γι αυτή την κατάσταση έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που δεν εκμεταλλεύτηκε την συνεπή στάση του λαού το διάστημα από το πρώτο κύμα πανδημίας μέχρι σήμερα ώστε να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Ευθύνες όμως έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που άφησε το δημόσιο σύστημα υγείας απαξιωμένο, τα σχολεία με τεράστια κενά από εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα σχεδιασμό για νέα σχολικά συγκροτήματα, με εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων που δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω».
Η εικόνα αυτή παρουσιάστηκε ανάγλυφα και αναλυτικά από τα σωματεία και τους φορείς που παρακολούθησαν και έκαναν παρέμβαση στη Συνεδρίαση. Η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Νίκος Πλουμπίδης», ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Πρόοδος», το σωματείο καθαριστριών καθαριστών Πειραιά αλλά και η Ένωση Γονέων Κερατσινίου – Δραπετσώνας μετέφεραν την αγωνία τους για να μπορέσουν τα σχολεία να είναι ασφαλή για τα παιδιά μας αλλά και τους ίδιους. Εξέφρασαν τα δίκαια αιτήματά που διεκδικούν από την κυβέρνηση και τον Δήμο δείχνοντας πως η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης και του αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, του συνόλου των εργαζομένων ενάντια σ’ αυτή την πολιτική.

Παράλληλα όμως με τις ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει άξιο δεκανίκι της την παράταξή της στο δημοτικό συμβούλιο (Ελεύθερη Κίνηση Πολιτών – επικεφαλής ο κ. Διαλινάκης), αναδείξαμε και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ την οποία στήριξαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ( «Αλλάζουμε Κερατσίνι – Δραπετσώνα» - επικεφαλής κ. Καμάς, «Επόμενη Μέρα» - κα Δατσέρη, «Η δική μας πόλη» – κ Τσιρίδης) αλλά και η «Άλλη Πρόταση» (επικεφαλής η κα Δαβιώτη - ΝΔ).

Από την αρχή του καλοκαιριού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αναδεικνύοντας τα προβλήματα της παιδείας μπροστά στην νέα σχολική χρονιά που ερχότανε είχαμε προειδοποιήσει για μια σειρά ζητήματα. 
Η δημοτική αρχή επέλεξε «να στρίψει δια του αρραβώνος». Δηλαδή τι έκανε; Καλλιεργούσε διαρκώς τον εφησυχασμό, ότι όλα από την μεριά της είναι καλώς καμωμένα. Ότι έχει πάρει μέτρα. Ότι θα πάρει κι άλλα. Ότι όλα καλά θα είναι τον Σεπτέμβρη κ.ο.κ. Έτσι φτάσαμε στο «είμαστε έτοιμοι» όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η δημοτική αρχή στις 3 του Σεπτέμβρη χωρίς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς καμία ενημέρωση, καμία διεκδίκηση από πλευράς της για τα προβλήματα που διαφαινόντουσαν. Δυστυχώς για την δημοτική αρχή η πραγματικότητα τους διέψευσε με εκκωφαντικό τρόπο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση συμπαρατασσόμαστε με τον δίκαιο αγώνα καθηγητών-γονιών-μαθητών και παίρνοντας υπ όψη τις ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, τα αιτήματα των σωματείων και φορέων και τις διεκδικήσεις των μαθητών καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα :

«Το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, εκφράζει την αντίθεσή του για τον τρόπο που αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία, μη έχοντας προβεί στην λήψη αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία έρχεται να προστεθεί και στα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν όχι μόνο τα υγειονομικά θέματα αλλά και προβλήματα που χρονίζουν με ευθύνη της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Το άνοιγμα των σχολείων έπρεπε να γίνει για λόγους κοινωνικούς και παιδαγωγικούς με τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

Υπάρχουν άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε αφορούν θέματα που χρονίζουν είτε αυτά που προκύπτουν λόγω των τωρινών συνθηκών, γι αυτό προτείναμε το παρακάτω ψήφισμα :

· Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας στα σχολεία καθώς και το σύνολο των λειτουργικών δαπανών τους (ΣΑΤΑ).

· Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεσα να αξιοποιηθούν υπάρχοντα κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να νοικιαστούν από το δήμο νέα προκειμένου να διαμορφωθούν σε σχολικές αίθουσες για την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων. Σχεδιασμός για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων.

· Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών ωρών και λειτουργία νέων τμημάτων προκειμένου μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα.

· Άμεση πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών πλήρους απασχόλησης προκειμένου καλυφθούν οι ανάγκες όλων των χώρων καθαριότητας των σχολικών μονάδων και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, τόσο κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου όσο και μετά το πέρας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων. Δυνατότητα μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς , εργαζόμενους και μαθητές. Ενίσχυση και γενναία χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία. Κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Δραπετσώνας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη λειτουργία. Μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρών σε ομάδες σχολείων.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στέκεται δίπλα στους αγώνες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών στις διεκδικήσεις τους για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής αυτών των αγώνων.»