Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Πάνω από 200 εκατ. για τις νέες μονάδες απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό

του Αχ. Τόπα, economistas
 
Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να εγκριθεί η δημοπράτηση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ.
Πρόκειται για δύο έργα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι οι νέες μονάδες μαζί με εκείνη που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα είναι οι μεγαλύτερες που θα λειτουργήσουν στη χώρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περίπου δύο εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων οι οποίοι παράγονται ετησίως στην Αττική.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις νέες δύο μονάδες θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς εκτός απροόπτου στις νέες εγκαταστάσεις θα υπάρχει και η δυνατότητα καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.
Η κρατική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κατασκευή των μονάδων θα δεσμευθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.Οι μονάδες σε Φυλή και Σχιστό θα δημοπρατηθούν με τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και οι οριστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητές τους θα καθοριστούν μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση των μελετών από την Περιφέρεια Αττικής για τις προδιαγραφές των δύο νέων έργων αποτελεί θέμα λίγων εβδομάδων.

Στη συνέχεια την σκυτάλη θα πάρει η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ προκειμένου να εγκρίνει τις σημαντικές επενδύσεις, ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο έως το τέλος του έτους να ξεκινήσει και η δημοπράτηση μίας ακόμα μικρότερης μονάδας στην περιοχή του Γραμματικού, η οποία θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής και του αρμόδιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΕΔΣΝΑ) οι μονάδες στη Φυλή και το Σχιστό θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2025.
συνέχεια του άρθρου εδώ
 
 
 
ΥΓ.  Ακούει κανείς;
... οι διαδικασίες για την κατασκευή των δύο μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στο Σχιστό και στη Φυλή προχωρούν κανονικά! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι οι μεγαλύτερες που λειτουργήσουν στην χώρα, θα δημοπρατηθούν τους επόμενους μήνες και θα υπάρχει η δυνατότητα καύσης για παραγωγή ενέργειας!Μήπως πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση τώρα, πριν μπουν και οι ιδιώτες στο παιχνίδι;