Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό! Πότε θα συνεδριάσει το δημ συμβούλιο;

Πριν λίγες μέρες ο περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε τη δημιουργία 3 ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων). 
Η μία μονάδα θα λειτουργήσει στο Σχιστό. Ακόμα ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι έως τον Μάιο θα έχει προχωρήσει η διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον Πειραιά και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας ενώ η μονάδα στο Γραμματικό αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ως δημόσιο έργο.
Από το σχέδιο που παρουσιάστηκε, ουσιαστικά, η μοναδική «νέα» χωροθέτηση αφορά το εργοστάσιο στο «Σχιστό». Λεπτομέρειες για τη δυναμικότητα της μονάδας πόσους χιλιάδες τόνους θα επεξεργάζεται και πόσους δήμους θα εξυπηρετεί δεν ανακοινώθηκαν. Ανακοινώθηκε όμως ότι το εργοστάσιο θα γίνει από ιδιώτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα και τα κέρδη της επένδυσης του.

Με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι ο νέος σχεδιασμός που παρουσιάστηκε δεν υπηρετεί την αρχή της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της «εγγύτητας», αλλά τα απορρίμματα συγκεντρώνονται σε δύο περιοχές. Επιπλέον εγκαταλείφτηκε η ιδέα μονάδων μικρής κλίμακας, μιας και τα 6
διάσπαρτα εργοστάσια  στο λεκανοπέδιο που προέβλεπε ο παλαιός σχεδιασμός της περιφέρειας, περιορίστηκε στα 3 εργοστάσια.
Ακόμα, στις ανακοινώσεις δεν αναφέρθηκε κάποιο στοιχείο για τη δυναμικότητα της μονάδας, ενώ αναφέρθηκε ότι η μονάδα στο Γραμματικό θα είναι μια μονάδα επεξεργασίας 60.000 tn / έτος. Παλαιότερα οι συζητήσεις μιλούσαν για μια μονάδα, η οποία θα επεξεργαζόταν από 180.000 tn / έτος, έως 250.000 tn / έτος. Μια τέτοια μονάδα θα είναι μια μονάδα τέρας και σίγουρα στο μέλλον θα διαχειριστεί και τα σκουπίδια περιοχών – Δήμων που έως σήμερα δεν προωθούν τις απαραίτητες χωροθετήσεις στις περιοχές τους. Σήμερα τα σκουπίδια που φέρνουν οι δήμοι στο σταθμό μεταμόρφωσης του Σχιστού είναι περίπου 100.00 τόνοι. Τα σκουπίδια που παράγονται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πειραιά είναι πολύ λιγότερα.
Επιπλέον, και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνονται τα απορρίμματα τα οποία μετά την επεξεργασία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Θα θάβονται σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και σε ποιες περιοχές ή θα καίγονται;

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;
Μέχρι σήμερα από τις δημοτικές παρατάξεις στην περιοχή μας δεν υπάρχει αντίδραση, επικρατεί αμηχανία. Κανένας δεν γνωρίζει, εάν είχαν προηγηθεί συζητήσεις πριν τις ανακοινώσεις της περιφέρειας. Εκτός από την παράταξη του Παντ. Καμά, η οποία με ανακοίνωση της τόνισε ότι είναι αντίθετη σε κάθε μορφής εργοστάσιο, δεν έχει εκφραστεί η θέση των άλλων παρατάξεων και επίσημα η θέση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα! 


Οπωσδήποτε η περιοχή Πειραιά δεν μπορεί να μείνει έξω από ένα συνολικό σχεδιασμό και θα πρέπει να διαχειριστεί το μέρος των σκουπιδιών που της αναλογούν. Όμως αυτό απέχει πολύ από τη λογική του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε και τη λογική των δήμων να μην θέλουν σκουπίδια στη γειτονιά τους, θεωρώντας, εμμέσως,  τις περιοχές της Φυλής και του Πειραιά ως περιοχές β κατηγορίας. 
Τελικά η πρόταση αυτή, είναι μια πρόταση μεροληπτική εις βάρος των πόλεων του Πειραιά, ιδιαίτερα του Κερατσινίου!  Πρόταση κοινωνικά άδικη, μη φιλικής διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη περιοχή!
Μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, δουλεμένη και αξιόπιστη από την πλευρά των δήμων του Πειραιά μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στους σχεδιασμούς και στην νέα επιβάρυνση της περιοχής του Κερατσινίου, η οποία, κυριολεκτικά, τα τελευταία χρόνια έχει περικυκλωθεί από βιομηχανίες και οχλούσες δραστηριότητες που λίγο ή πολύ επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να μιλάει για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και μικρής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο των 5 Δήμων του Πειραιά
 
Επομένως, είναι επιβεβλημένο, άμεσα, (χθες! όπως θα έλεγε και κάποιος φίλος)  οι δημοτικές κινήσεις να πάρουν θέση. Το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει και να κάνει γνωστή σε όλους και σε κάθε τόνο τη θέση της πόλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες! Μετά την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, μέσω ΣΔΙΤ,  το θέμα δεν θα μαζεύεται! Απαιτείται εγρήγορση!