Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

του Γ. Τσιρίδη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει πιστή στο καθήκον που ανέλαβε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης. Με όλα όσα κάνει, προσπαθεί να μάς πείσει ότι όλα όσα έκανε ο Σύριζα ήταν καλά. Μάλλον πρόκειται για ένα σχέδιο παμπόνηρο του ίδιου του Τσίπρα, έτσι ώστε να τού στρωθεί ο δρόμος για την επάνοδο και όταν επανέλθει να εφαρμόσει τα προγράμματά του με τις ευλογίες κι όχι τις κατάρες του κόσμου.
**********
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις παίρνω από το σημερινό κύριο θέμα του δημοτικού συμβουλίου στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα.
Για τα σκουπίδια ο λόγος σήμερα. Διαχείριση απορριμμάτων είναι ο τίτλος στην καθαρεύουσα. Και εγείρεται εδώ το κλασικό ερώτημα. Αφορά ένα θέμα του Κερατσινίου όλη την υπόλοιπη Ελλάδα;
Η απάντηση είναι ναι. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Κερατσίνι αφορά όλο το λεκανοπέδιο, αφού για τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου πρόκειται. Αφορά όμως και όλη την Ελλάδα, αφού αντίστοιχα μοντέλα θα εφαρμοστούν κι εκεί. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει.
Η Δούρου (του Σύριζα) είχε προτείνει ένα σχέδιο διαχείρισης με έξι εργοστάσια ανακύκλωσης στο λεκανοπέδιο. Σωστό και δίκαιο και πρτοπαντός θετικό γιατί προέβλεπε ανακύκλωση και στην πηγή και στα εργοστάσια. Τόσο καλό που αποδείχτηκε αδύνατο να γίνει, τουλάχιστον σε διάστημα μιας τετραετίας. Έτσι έμεινε το θέμα στα χέρια του Πατούλη (ΝΔ).

Αυτή τη φορά έρχεται ένα σχέδιο που έχει πιο πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί αλλά είναι τρισχειρότερο σε όλα του.

 
1.- Προβλέπει τρία εργοστάσια για όλη την Αττική, ένα στη Φυλή (ήδη χωματερή), ένα στο Γραμματικό (ήδη χωματερή δευτερεύουσα) κι ένα στο Σχιστό (ως τώρα κέντρο μεταφόρτωσης). Και τα τρία στην δυτική πλευρά του λεκανοπέδιου μακριά από Βούλα-Βουλιαγμένη-Κηφισιά-Μαρούσι κτλ. Όλα εκεί που οι φτωχοί Έλληνες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ζουν σε υποβαθμισμένα σπίτια και σε υποβαθμισμένες περιοχές. Ο φτωχός να γίνει φτωχότερος. Ο διαβιών σε υποβαθμισμένη περιοχή να φάει και τα σκουπίδια. Συγνώμη για την έκφραση αλλά τα σκατά τα τρώει έτσι κι αλλιώς, στον Ακροκέραμο και την Ψυττάλεια, τα υγρά απόβλητα τα τρώει στην Δραπετσώνα, ας φάει και το σκουπίδι στο Σχιστό.
Μην ρωτάτε από πού είναι ο Μητσοτάκης ή ο Πατούλης. Ο ένας έχει το σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι κι ο άλλος ήταν βασιλιάς-λόρδος της Κηφισιάς. Τα σκουπίδια ας πάνε στη Φυλή και στο Σχιστό και τα λύματα ας κατρακυλήσουν προς το Κερατσίνι. Τα καζάνια ας βράζουν στο Πέραμα και "η γυφτιά έξω από το σπίτι μας"!!! Τους ψηφίσαμε!!!

2.- Δεν είναι εργοστάσια ανακύκλωσης τα τρία εναπομείναντα αντί των έξι που προέβλεπε το σχέδιο Δούρου για να διασπείρονται σε όλη την Αττική ομοιόμορφα. Είναι εργοστάσια καύσης, δηλαδή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με άλλον τρόπο. Αντί για 120 χιλ. τόννους ανακύκλωσης θα έχουμε κατ' ελάχιστον -με βάση τις προβλέψεις- 250 χιλ. τόννους καύσης. Η μέρα με την νύχτα!

3.- Τα εργοστάσια θα γίνουν με ΣΔΙΤ, δηλαδή θα τα κάνουν ιδιώτες που θα έχουν εξασφαλισμένο κέρδος βάσει ποσότητας καύσης. Αν η ποσότητα δεν φτάνει τότε θα ανεβαίνει η τιμή ανά τόνο που θα φορτώνεται στον καταναλωτή.

******
Ποιος λέει ότι κορόιδα υπάρχουν παντού;
Ίσως να υπάρχουν παντού. Πάντως τα περισσότερα είναι μαζεμένα εδώ στις δυτικές συνοικίες του λεκανοπεδίου. Γιατί τα ανέχονται και τα ψηφίζουν όλα. Όπως οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που θέλουν την μπούρκα από μόνες τους και δεν τους την επιβάλλει κανείς. Έτσι έμαθαν από μικρά. Έτσι κι εδώ ... Εκτός πια κι αν ξυπνήσουν. και σκεφτούν:

-Εδώ η Κόσκο θα φέρει τους γερανούς της.

-Εδώ η Όιλ Ουάν φέρνει τα καζάνια της.

-Εδώ η Περιφέρεια θα φέρει τα σκουπίδια της.

-Εδώ έρχονται όλα τα λύματα του λεκανοπεδίου.

Εδώ το Σχιστό, η Ψυττάλεια, τα Τσιμέντα, το εμπορικό λιμάνι, η υποβάθμιση, η χαμηλή ποιότητα ζωής. Κι ίσως να πουν κάποτε "Φτάνει πια". Λέτε;