Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ξαφνικά χαμόγελα ...και πολλά δελτία τύπου!

Μετά από μια περίοδο έντασης (φαινομενικής;) ξαφνικά λήξη συναγερμού! Μια ακόμα δήλωση στη βουλή, αυτή τη φορά πιο στοχευμένη, ήταν αρκετή για αρχίσουν να κελαηδούν τα γραφεία τύπου.
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ασκήθηκε  πίεση με δηλώσεις, κινητοποιήσεις, διαρροές! Το κλίμα που διαμορφώθηκε, μάλλον, απέδωσε καρπούς και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη βουλή ο Α. Τσίπρας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί η προεκλογική του δέσμευση στις 13 Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι.
Από τότε φορείς και πρόσωπα με τον ένα ή άλλον τρόπο πήραν θέση! Άλλοι τονίζοντας την συνεπή αγωνιστική πορεία τους για το θέμα και άλλοι υπογραμμίζοντας τους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις που είχαν βάλει στο παρελθόν. Οι συμπορευόμενοι έδειξαν τη χαρά τους, οι απέναντι τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» τους και κάποιοι άλλοι τη «ξινίλα» τους!
Βέβαια ούτε οι ατάκες για νίκες ή δικαίωση των αγώνων, ούτε τα χαριτωμένα ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε, άλλωστε δεν δόθηκε και κάποιος αγώνας, αποτυπώνουν την πραγματικότητα. 


Η ιστορία είναι πιο απλή. Ο δρόμος δεν είχε επιστροφή! Ο ΟΛΠ ήταν προς πώληση, ήταν στην συμφωνία του καλοκαιριού, όλοι το είχαν εμπεδώσει, ακόμα και οι αντιπολιτευόμενοι και το ζητούμενο ήταν οι ειδικές λεπτομέρειες  για να περάσει "αναίμακτα" η συμφωνία. Από εκεί και πέρα, το ΤΑΙΠΕΔ από την αρχή, αυτό δηλώνει ο πρόεδρος του, ήταν ανοιχτό για να εξεταστεί το αίτημα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων με κόκκινη γραμμή να μην θιγεί η διαγωνιστική διαδικασία και παράλληλα υπήρχε κουβέντα και συναντήσεις πολύ πριν το θέμα βγεί στον αέρα. Με λίγα λόγια φαίνεται ότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν τις εκλογές.  Ακόμα και το ξαφνικό σκηνικό έντασης ήταν κάπως αναμενόμενο όπως και ...η λύτρωση που ήρθε με τη δήλωση! 

Βέβαια η κυβέρνηση πήρε την τελική απόφαση, αφού συνυπολόγισε α. ότι η δημοτική αρχή της περιοχής μας ήταν συγκεκριμένης απόχρωσης με τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά, β. ότι η πολιτική γεωγραφία της περιοχής μετά τη διάσπαση δεν επέτρεπε πειραματισμούς και γ. ότι στηρίζεται από αριστερό κόμμα και δεν μπορεί να ξεχάσει τόσο γρήγορα τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν και της έδωσαν την εξουσία!

Τέλος καλό όλα καλά; Όχι!  
Ακόμα και μετά τη δήλωση, υπάρχει δρόμος! Η τελική μορφή της συμφωνίας δεν είναι γνωστή και κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχουν και οι φίλοι μας οι «εταίροι»!