Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η παρέλαση στη γειτονιά μας

Όταν γραφεί κάποτε η ιστορία αυτής της πόλης σίγουρα θα αφιερωθεί ένα ειδικό κεφάλαιο για τις παρελάσεις. Πολλές φορές υπήρξε θέμα, λες και κάθε φορά οι αρμόδιοι περίμεναν την παρέλαση για να πρωτοτυπήσουν.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις αξέχαστες παρελάσεις με τους επισήμους να κρατούν πανό στην εξέδρα των επισήμων, τους δημοτικούς συμβούλους να περνούν μπροστά από τους πολίτες σε μια άτυπη δική τους παρέλαση ή τις παρελάσεις χωρίς εξέδρα με τους επισήμους στα πεζοδρόμια και τις παρελάσεις με τους μαθητές που γυρνούσαν την πλάτη στους επισήμους.
Η σημερινή μαθητική παρέλαση στην περιοχή μας είχε τη δική της πρωτοτυπία! Δεν υπήρχε εξέδρα επισήμων, όλοι στριμώχτηκαν στο πεζοδρόμιο, η  Δημοτική αρχή στάθηκε στο πεζοδρόμιο και προτίμησε να χαθεί μέσα στο πλήθος για να τιμήσει τους ήρωες του 1940 και  υπήρχε εξέδρα για την μπάντα, χωρίς να υπάρχει μπάντα στην εξέδρα! 
Ήταν πράγματι μια καινοτομία! Δεν έχει γίνει γνωστό γιατί απουσίαζε η μπάντα ή γιατί τοποθετήθηκε η εξέδρα. Πάντως στην εξέδρα βρισκόταν δημότες οι οποίοι το χάρηκαν ιδιαίτερα!

Βέβαια ήταν μια ακόμη παρέλαση η οποία είχε τα ίδια προβλήματα τα οποία παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος, στην τελετή που γίνεται στην πλατεία απέναντι από το δημαρχείο. Συνωστισμός, κόσμος παντού, μαθητές, γονείς, παιδιά!
Ένα μπουλούκι επισκεπτών και γονέων πηγαινοέρχεται στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών στο μέσον της πλατείας, ενώ οι μαθητές στριμώχνονται στις άκρες και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μην χάσουν κάποιον μαθητή. Κανένας δεν ακούει ανακοινώσεις και ομιλίες και βεβαίως δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για την τελετή της κατάθεσης στεφάνων.  
 Η τελετή στην πλατεία γίνεται χρόνια, πάντα υπήρχαν προβλήματα, όμως τα τελευταία χρόνια, και λόγω και του αυξημένου αριθμού των μαθητών επικρατεί πανζουρλισμός. 
 Ίσως έφτασε η ώρα να επιλεγεί άλλος δρόμος και να  αλλάξει κάπως το τελετουργικό. Δεν χρειάζονται όλοι οι μαθητές στην πλατεία! Ο χώρος είναι μικρός, ακόμα και ο πανηγυρικός μπορεί α εκφωνείται στην εκκλησία ή σε άλλο χώρο! Μια μικρή, ταπεινή γιορτή μνήμης στην πλατεία με λιγότερο κόσμο μπορεί να αντικαταστήσει την ούτως ή άλλως ξεπερασμένη εκδήλωση!    
Η τιμή προς τους αγωνιστές και τους ήρωες θα είναι ίδια, ίσως και καλύτερη...


Επειδή χάσαμε τη στιγμή και "για το φόβο των ιουδαίων": υπήρξε και πορεία αντιπροσωπείας της δημοτικής αρχής με μήνυμα κατά της  ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ!


Φωτογραφία από την πορεία.