Η ανταλλακτική οικονομία είναι εδώ με την α-χρήματη ανταλλαγή χρόνου, υπηρεσιών, αγαθών. Με ρίζες βαθιές, που φθάνουν πολύ πίσω στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών, όχι μόνον είναι παρούσα, αλλά γνωρίζει και μεγάλη απήχηση, δίνοντας μια άλλη οπτική απ’ αυτή του κόσμου του χρήματος και διεξόδους στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης.Εμπεριέχει στίγματα μιας άλλης οικονομίας και τα συστατικά που τη «θρέφουν» είναι η ισότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η συνεργασία. Στηρίζεται στις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και επειδή δεν είναι μετατρέψιμη δεν μπορεί να παρασυρθεί από τη γενικότερη οικονομική συγκυρία και κρίση.
Τα απαραίτητα «προσόντα» συμμετοχής είναι ο διαθέσιμος χρόνος, το ταλέντο, η φαντασία και κυρίως το μεράκι.
Στη χώρα μας η ανταλλακτική οικονομία έχει «απλώσει δίχτυα» σε πολλές πόλεις. Λειτουργεί με ένα διόλου ευκαταφρόνητο κατάλογο υπηρεσιών, δεξιοτήτων ή και αγαθών που μπορεί να προσφέρει ή να πάρει ο καθένας.
Εναλλακτικά νομίσματα και κοινωνικές τράπεζες
LETSNET: Δίκτυο συναλλαγών χωρίς χρήματα με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (www.lets.net.gr)Local Exchange Trading Systems (LETS) ή Τοπικά Συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών. Τοπικό δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήματα, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό νόμισμα, μόνο μέσα στο τοπικό δίκτυο. Περιλαμβάνει έναν κατάλογο με δεξιότητες, υπηρεσίες και αγαθά που μπορεί να προσφέρει ο καθένας, καθώς και αιτήματα για οτιδήποτε θέλουν να αγοράσουν, να δοκιμάσουν ή ακόμη και να δανειστούν.
ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ με έδρα το Βόλο (www.tem-magnisia.gr) Μια εναλλακτική κοινωνική οικονομία που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί «Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη». Μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειές τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στο πλαίσιο των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό.
ΟΒΟΛΟΣ, με έδρα την Πάτρα (www.ovolos.gr)Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα «οβολός» κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ. Η διαφορά και η ισχύς του ΟΒΟΛΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ η νομισματική αξία του ευρώ μπορεί να κυμαίνεται προς βελτιώσεις ή υποτιμήσεις, ο οβολός παραμένει σταθερό σημείο αξιολόγησης μέσα στα όρια του οικονομικού σωματείου, προστατεύοντας έτσι τα μέλη του από τις ανατιμήσεις και την οικονομική κρίση.
ΠΕΛΙΤΙ με έδρα τη Δράμα (www.peliti.gr) Στόχοι του είναι η συλλογή, η διατήρηση και η διάδοση ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος και η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών. Το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών χωρίς Χρήματα ξεκίνησε το 2002. Το 2006 ξεκίνησαν τοπικές ομάδες του Πελίτι σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αίγινα, Λήμνο, Κοζάνη, Περατιά Αιτωλοακαρνανίας, Βασιλικών Ν. Θεσσαλονίκης).
ΦΑΣΟΥΛΙ (http:fasouli.wordpress.com) Το κάθε μέλος του δικτύου προσφέρει στους άλλους υπηρεσίες και προϊόντα. Οι προσφορές του ανακοινώνονται στο Διαδίκτυο μέσα από ταξινομημένες αγγελίες. Η πληρωμή του γίνεται σε Φασούλια, ένα εικονικό νόμισμα που η χρήση του περιορίζεται μέσα στο δίκτυο.
ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ ( www.logo-timis.gr)Διαδικτυακός Σύνδεσμος με σκοπό την αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης Τμήμα Ελλάδας (www.enow.gr)Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα-χρόνο» ή «νόμισμα-εργασία». Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται. Μια κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει το λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους, όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων. Η Τράπεζα Εθελοντικού Χρόνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για να στηριχθούν οικογένειες με προβλήματα, αλλά και για να αξιοποιήσουν τη διάθεση προσφοράς τους οι εθελοντές, άτομα που θέλουν να συνδράμουν στο κοινωνικό έργο των οργανώσεων με παροχή υπηρεσιών προς περιθωριοποιημένες οικογένειες σε εθελοντική βάση και σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Σε μια τράπεζα χρόνου ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος που προσφέρει μία ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μία ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα όχι ειδικευμένο άτομο. Κάθε άτομο που γίνεται μέλος πρέπει να νιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τους άλλους εταίρους. πηγή