Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Οι νέοι μισθοί σε ΔΕΚΟ - Δημοτικές Επιχειρήσεις


Στο καθορισμένο για το Δημόσιο ύψος προσαρμόζονται οι μισθοί των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις.
Από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι περικοπές θα κυμανθούν μεταξύ 35% και 40%. Θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου.
Σημαντικές μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους, που θα κυμανθούν μεσοσταθμικά στο 35-40%, θα υποστούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, στα πρότυπα των αμοιβών που επιβλήθηκαν στο Δημόσιο με την ψήφιση του Νέου Μισθολογίου.

Όπως γράφει σήμερα στο κύριο θέμα του το «Έθνος», η προσαρμογή των νέων αμοιβών στις ΔΕΚΟ (εκτός των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο) θα υπολογιστεί στη βάση δύο σημαντικών παραμέτρων:
Οι αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αποδοχών που λαμβάνει ένας υπάλληλος αντίστοιχης εκπαιδευτικής κατηγορίας στο Δημόσιο με βάση το νέο μισθολόγιο. Για παράδειγμα, για υπάλληλους ΥΕ το ανώτατο όριο αποδοχών σύμφωνα με το Νέο Μισθολόγιο είναι 1.331 ευρώ, στα οποία πρέπει να υπολογιστούν και όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα επιδόματα θα υποστούν δραστικές περικοπές έως και μηδενισμό, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι αποδοχές στα νέα δεδομένα. Οι αποδοχές μπορούν να προσαυξάνονται μόνο με τα επιδόματα που προβλέπονται από το Νέο Μισθολόγιο (οικογενειακή παροχή, ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης).
Το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αποδοχών μαζί με όλα τα επιδόματα εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.

Μετά τις μειώσεις που θα δεχτούν οι αποδοχές των υπαλλήλων με την προσαρμογή τους στα ανώτατα όρια που προβλέπει το Νέο Μ0ισθολόγιο, θα ακολουθήσει και νέα περικοπή προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δεύτερη συνθήκη του μέσου όρου των 1.900 ευρώ, σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου θα προσμετρώνται οι αποδοχές του τακτικού και εποχικού προσωπικού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη αμοιβή. Δεν θα συνυπολογίζονται οι αποδοχές όσων απασχολούνται με συμβάσεις έργου καθώς και των μελών του ΔΣ.

Στις αποδοχές περιλαμβάνονται οι μισθοί, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις, καθώς και όποια άλλη απολαβή με όποια ονομασία και αν καταβάλλεται.

Τον πρώτο χρόνο οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των αποδοχών, ενώ, αν υπάρχει περαιτέρω μείωση, αυτή θα κατανεμηθεί ισόποσα μηνιαίως τα επόμενα δύο χρόνια.
Για την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ υπεύθυνα είναι τα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο 20ήμερο κάθε τριμήνου.
Εάν δεν αποστέλλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα διακόπτεται η επιχορήγηση από το κράτος και θα επιβάλλονται ποινές στα μέλη των ΔΣ.