Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης από Δήμους...


Όλοι μιλούν για την κρίση. Σήμερα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, η ανεργία χτυπά την πόρτα πολλών οικογενειών και πολλοί συμπολίτες μας, δυστυχώς ακόμα και νέοι, δυσκολεύονται για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα! 

Πολλοί Δήμοι έχουν ξεπεράσει το στάδιο των υποσχέσεων και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες δίνουν λύσεις και ανακουφίζουν συμπολίτες μας που πλήττονται ανελέητα από την κρίση! Οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν δημοτικές αρχές που στοχεύουν κέντρο και δεν περιορίζονται σε εντυπωσιακά έντυπα και δελτία τύπου και ότι αν υπάρχει κέφι και ανοιχτές κεραίες, υπάρχουν ιδέες που με μικρό κόστος βοηθούν!
Η έμπρακτη αυτή συνεισφορά των δήμων, των δημοτικών αρχών, των δημοτικών συμβούλων πέρα από το συμβολικό χαρακτήρα τέτοιων πρωτοβουλιών, δημιουργεί και το πλαίσιο συναινετικής λειτουργίας των παρατάξεων με επίκεντρο τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

 Η στήριξη αυτή σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που μπορεί να καταρτιστεί για κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει δυσκολίες από την κοινωνική υπηρεσία, όπως κατάργηση δημοτικών τελών, ευκολίες για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, φάρμακα για ένα διάστημα κ.λπ. μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες ή κάποιες από αυτές, ώστε να είναι σε θέση να στηριχτούν ξανά στις δικές τους δυνάμεις.


 Τέτοιες δραστηριότητες που αναπτύσσουν πολλοί δήμοι με συνεργασία φορέων είναι: 
Κοινωνικό παντοπωλείο 
Η πιο εύκολη και διαδομένη δράση. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει και ορίζει τους δημοτικούς συμβούλους να έρθουν σε επαφή με φορείς, να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο, να οργανώσουν κοινωνικό παντοπωλείο. Τα κοινωνικά παντοπωλεία σε άλλους δήμους παρέχουν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. Τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από δωρεές καταστημάτων σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους, ενώ μπορεί να προβλεφθεί και η συνεισφορά πολιτών. Ακόμα δημιουργούνται σχετικές καμπάνιες για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και έχουν ίσως κάποιο κοινωνικό κέρδος αυτοί που συνεισφέρουν. Τα προϊόντα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και το παντοπωλείο συνήθως λειτουργεί συνήθως 2 ημέρες την εβδομάδα. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου επιλέγει συνήθως τις οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση. 

Κοινωνικό Φαρμακείο 
Το κοινωνικό φαρμακείο απευθύνεται σε ασθενείς και ανθρώπους που δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης. Τα φάρμακα μπορούν να βρεθούν με προσφορές των φαρμακοποιών και των φορέων της πόλης που θέλουν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια, αλλά και προσφορές των δημοτών σε φάρμακα που πλέον δεν χρειάζονται και αντί να πετάξουν τα προσφέρουν στο κοινωνικό φαρμακείο. 

Κοινωνικό ιατρείο
Στόχος του κοινωνικού ιατρείου είναι περίθαλψη των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το ιατρείο συντονίζεται από ένα κέντρο που λειτουργεί στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου και κλείνει ραντεβού για δημότες με προβλήματα σε γιατρούς της πόλης, οι οποίοι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους προσφέρουν 2 ή 3 ραντεβού την εβδομάδα ή το μήνα, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που παραπέμπονται. 

Κωδικός κοινωνικής αλληλεγγύης 
Ο κωδικός αυτός συγκεντρώνει σε ένα λογαριασμό ένα ποσό για να ενισχύει εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά. 
Ο κωδικός μπορεί να δημιουργηθεί αρχικά με την κατάθεση ενός ποσοστού περίπου 20-30% των αποδοχών των δημοτικών συμβούλων από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ και των επιτροπών (φέτος στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχουν γίνει έως τώρα, περίπου 30 συνεδριάσεις). Επίσης στον κωδικό αυτό θα μπορούν να κατατίθενται ποσά που προέρχονται από ποσοστό από τις αποδοχές δημάρχου, αντιδημάρχων και προέδρων καθώς και δωρεές ατόμων και φορέων που ίσως θελήσουν να ενισχύσουν τον εν λόγω κωδικό.
                               Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν...