Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

«Αντιεξουσιαστής» στην εξουσία;



Π
αρά την πανθομολογούμενη αποτυχία του να χειριστεί την οικονομική κρίση πριν βγει εκτός ελέγχου, με την απόφαση του για δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός ξεγύμνωσε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα της χώρας αλλά και τον τρόπο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, σε ένα βράδυ.
Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι επαγγελματίες προστάτες του ελληνικού λαού κατάπιαν τη γλώσσα τους όταν συνειδητοποίησαν ότι ένας λαός που μπορεί να αποφασίζει μόνος του χάνει την ανάγκη για προστάτες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πανικοβλήθηκαν. Δημοψήφισμα σημαίνει κατάργηση της διαμεσολάβησής τους. Πως να ζητήσουν εξουσιοδότηση από το λαό για να τον σώσουν αν ο λαός μπορεί να απαντά μόνος του;
Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι το δημοψήφισμα είναι εκβιαστικό. Στην πραγματικότητα το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κυβερνήσει υφαρπάζοντας ψήφους από απελπισμένους πολίτες με υποσχέσεις για μαγικές λύσεις.
Η αριστερά τρέμει λέει μήπως ο λαός τρομοκρατηθεί και ψηφίσει αντίθετα από το συμφέρον του το οποίο μόνο αυτή γνωρίζει και αντιπροσωπεύει. Εκτός αυτού, με την εξαγγελία δημοψηφίσματος κατέρρευσε και ολόκληρη η αντιπολιτευτική στρατηγική της που βασίστηκε στην επιχειρηματολογία περί κατοχικής κυβέρνησης, χούντας κλπ
Τα καθεστωτικά χρεοκοπημένα ΜΜΕαποφάνθηκαν με κρυφοφασιστικό θράσος ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει την ικανότητα να πάρει τέτοιες σοβαρές αποφάσεις. Φωνάζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια, η συμφωνία πρέπει προχωρήσει και να εκτελεστεί το συντομότερο ή να απορριφθεί πάραυτα (ανάλογα με την πολιτική τοποθέτησή τους). Αλλά ταυτόχρονα ζητούν και εκλογές, λες και υπάρχει χρόνος για εκλογές και για την πιθανή ακυβερνησία που θα ακολουθήσει.
Ακόμα και οι ευρωπαίοι σοκαρίστηκαν λέει. Οι κυβερνήσεις τους, που τόσο καιρό είχαν τα χέρια τους δεμένα γιατί έπρεπε οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι να εγκρίνουν και την παραμικρή απόφασή τους, για τους Έλληνες είχαν την υποκριτική απαίτηση να μην ερωτηθούν από κανένα και για τίποτα.
Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι όπως ήδη φαίνεται από τις ιντερνετικές συζητήσεις, ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες υποδέχτηκαν οι περισσότεροι αρνητικά την πρόταση για δημοψήφισμα. Είναι πολύ πιο εύκολο να αναθέτεις σε άλλους την ευθύνη των αποφάσεων που σε αφορούν για να μπορείς μετά να βγαίνεις στο δρόμο και να τους βρίζεις, παρά να το κάνεις ο ίδιος αποδεχόμενος και τις συνέπειες της ψήφου σου.
Οι τελευταίες εξελίξεις με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών που κατά πάσα πιθανότητα θα ρίξουν την κυβέρνηση, δείχνουν ότι το χρεοκοπημένο αλλά πανίσχυρο σύστημα εξουσίας που μας έφερε ως εδώ δεν νικιέται . Θα αντισταθεί λυσσαλέα και θα επιβιώσει απαράλλαχτο, έστω και σε μια διαλυμένη χώρα.   Βαγγέλης Κορωνάκης πηγή