Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Οι δήμοι καθυστερούν, τα σχολεία παγώνουν σε Πειραιά, Δραπετσώνα

enet.gr
 Ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά τους έξοδα, και φυσικά για να εξασφαλίσουν θέρμανση εν όψει του χειμώνα, δεν έχουν πάρει ακόμη τα σχολεία Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, παρά τις μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με το 2010, δαπάνες.

Επιπλέον, εδώ και ένα μήνα δεν μπορούν να διενεργήσουν καμία λογιστική πράξη, αφού οι παλιές σχολικές επιτροπές καταργήθηκαν και οι νέες ακόμη δεν λειτουργούν.

Ηδη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, στη Μάρκου Μπότσαρη, κόπηκε λόγω χρεών η παροχή φυσικού αερίου και στο 11ο Δημοτικό, Ψαρών και Θεσσαλονίκης, εστάλη ειδοποιητήριο πως θα έχει την ιδια τύχη εάν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «Η πρόοδος», Νίκαιας, «Ρήγας Φεραίος» και Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης». Οι εκπαιδευτικοί έκαναν χθες παρέμβαση στις Δημοτικές Αρχές Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας και απαίτησαν να δοθεί άμεση λύση στα οξυμμένα προβλήματα των σχολείων.

«Μέρα με τη μέρα διαπιστώνουμε την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία της περιοχής μας» μας λέει ο Γιώργος Γαλάνης, δάσκαλος στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Πειραιά. «Η ευθύνη για την υποχρηματοδότηση της παιδείας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Η ευθύνη για την αδυναμία να αποδοθούν στα σχολεία έστω και αυτά τα ελάχιστα χρήματα που έχουν δοθεί, βαραίνει -εκτός από την κυβέρνηση που με την ψήφιση του «Καλλικράτη» οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια παιδεία- και τις Δημοτικές Αρχές, που δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να θέσουν σε λειτουργία τις σχολικές επιτροπές».

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη «διαφαινόμενη πρόθεση των δημοτικών αρχών Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας να διαχειριστούν με συγκεντρωτικό τρόπο τα χρήματα που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Εκτιμήθηκε ότι μια τέτοια επιλογή θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα διαφάνειας, νομιμότητας και λειτουργικότητας στα σχολεία και θα έφερνε σε ευθεία σύγκρουση τις δημοτικές αρχές με τη σχολική κοινότητα».

Η εκπαιδευτική κοινότητα καλεί τις δημοτικές αρχές των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου- Δραπετσώνας: «Να λειτουργήσουν άμεσα οι σχολικές επιτροπές και να αποδώσουν το σύνολο των χρημάτων στα συμβούλια σχολικής κοινότητας, να επιστρέψουν, ώς και το τελευταίο ευρώ, στους λογαριασμούς των συμβουλίων σχολικής κοινότητας κάθε σχολείου τα χρήματα που βρίσκονταν στους λογαριασμούς των αντίστοιχων παλιών σχολικών επιτροπών.


Να βοηθήσουν τη λειτουργία των σχολείων πληρώνοντας τους λογαριασμούς στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αφαιρώντας το αντίστοιχο ποσό από το λογαριασμό κάθε σχολικού συμβουλίου. Να βρουν άμεσα τρόπο και να πληρώσουν τις καθαρίστριες των σχολείων, που εργάζονται με σύμβαση έργου και είναι απλήρωτες για δύο μήνες». Γ.Α.Κ. πηγή