Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τραυματισμένος ο "θεσμός του συμπαραστάτη" στο Δήμο μας


Σε ένα έντονα πολωτικό  κλίμα με συνεχείς διακοπές και μεγάλη ένταση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. έγινε στο Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας η ψηφοφορία για την εκλογή του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Μια διαδικασία που άφησε πικρή γεύση στους παρευρισκόμενους στη διάρκεια της οποίας  κυριάρχησε η προχειρότητα και η ανοργανωσιά. Μάλιστα προέκυψαν σοβαρά θέματα μιας και δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να γνωρίσουν, να συζητήσουν και να διαμορφώσουν προσωπική άποψη για τους υποψηφίους, αφού κάποιους από αυτούς τους έβλεπαν για πρώτη φορά.

Επειδή λοιπόν τα χρονικά περιθώρια δεν υπήρχαν, 28 Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία μέρα σύμφωνα με τους νομικούς που μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκλέξει συμπαραστάτη, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε σε ψηφοφορία. Εδώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες γιατί δεν προκηρύχτηκε έγκαιρα ο τόσο σημαντικός θεσμός, ώστε να υπάρχει κατάλληλος χρόνος για διαβούλευση μιας και η εκλογή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ψηφοφορία συνέβησαν διάφορα ευτράπελα. Στην αρχή τους φακέλους  με τα ψηφοδέλτια άρχισε να τους μαζεύει δημοτική σύμβουλος χωρίς κάλπη. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και φωνές ξαναμοίρασε στους συμβούλους τους φακέλους, οι οποίοι ψήφισαν εκ νέου με  ονομαστική ψηφοφορία. Την ψήφο τους αυτή τη φορά τη  μετέφερε στην πρόχειρη κάλπη άλλη δημοτική σύμβουλος αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκόμενους, αφού πραγματικά πρώτη φορά παρακολουθήσαν "μεταφορά ψήφου"!

Τελικά ο κ. Λάλος Κανέλλος, συγκέντρωσε 22 ψήφους, η  κ. Καμπίτση Κατερίνα 4 ψήφους  κ. Ξεστέρνου Βάσω 1 ψήφο και ο κ. Βρεττάκος Νικ. δεν πήρε καμία ψήφο.
Υπήρξαν 6 λευκά ψηφοδέλτια και 2 σύμβουλοι δήλωσαν παρόντες , δεν ψήφισαν οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι Γεωργακοπούλου, Μιχαλαργιάς που απουσίαζαν για προσωπικούς λόγους.
Κανένας υποψήφιος δε συγκέντρωσε τα 2/3 των ψήφων δηλαδή 27 θετικές ψήφους και δεν εκλέχτηκε συμπαραστάτης. Το Δημοτικό Συμβούλιο διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τρίτη 1η Μαρτίου για να γίνει νέα ψηφοφορία.

Μετά το τέλος της διαδικασίας επικράτησε προβληματισμός στα επιτελεία όλων των παρατάξεων. Εντονότερο ήταν το θέμα που προέκυψε στην παράταξη που είναι στη διοίκηση του Δήμου, η οποία είχε ανακοινώσει το όνομα υποψηφίου που θα υποστήριζε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης,  και το οποίο είχε προκύψει από εσωτερική διαδικασία της δημοτικής κίνησης "Καλή Μέρα". Τελικά δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους δημοτικούς της συμβούλους, 3 ψήφοι λιγότεροι, αν και υπέρ της υποψηφιότητας που στήριξε η Δημοτική κίνηση "Καλή Μέρα" επιχειρηματολόγησαν με πάθος όλα τα κορυφαία στελέχη! 
Θέμα φάνηκε να δημιουργείται πρόσκαιρα  και στην Αναγέννηση, αλλά γρήγορα διευκρινίστηκε η ψήφος του Γ. Τσιρίδη- για λόγους ευγενείας υποθέτουμε-προς την υποψήφια κ. Ξεστέρνου που μόνη της χωρίς τη στήριξη κάποιας παράταξης κατέθεσε υποψηφιότητα. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η υποψηφιότητα του κ. Βρεττάκου δε στηρίχτηκε από την παράταξη που προέρχεται.
Την Τρίτη θα συνεχιστεί η συνεδρίαση και θα διεξαχτεί νέα ψηφοφορία, χωρίς να έχει λήξει οριστικά το θέμα της ακυρότητας λόγω παρέλευσης της ημερομηνίας που προβλέπει ο νόμος.


Υ.Γ.Αν και δεν έχει πλέον κάποια σημασία, έγκαιρα είχαμε γράψει, όπως και πολλοί άλλοι, για την αναγκαιότητα, αλλά και τις ευθύνες όλων για να στηριχθεί ο νέος θεσμός και να εργαστούν όλοι  για να εκλεγεί συμπαραστάτης.