Του Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Στο σημείωμα που μοιραζόταν μαζί με την εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σημειωνόταν ότι με την προγραμματισθείσα Συνδιάσκεψη επιδιώκεται να τεθεί το ΠΑΣΟΚ σε δράση εκπληρώνοντας ως κόμμα ένα τριπλό ρόλο:
-Αυτόν του αξιόπιστου φορέα διαλόγου με του παραγωγικούς φορείς
-Αυτόν του αξιόπιστου φορέα διαλόγου μεταξύ των μελών και των φίλων και
-Αυτόν του διαύλου επικοινωνίας της Κυβέρνησης με το λαό
Το Πολιτικό Συμβούλιο σημείωνε τα αυτονόητα. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο. Μόνο έτσι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αφουγκραστεί τις επισημάνσεις των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ , των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων για βελτιώσεις κυβερνητικών πολιτικών σε συγκροτημένη βάση διαλόγου.
Όλα αυτά είναι πολύ σωστά και αναγκαία. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν γίνονται ,αν μπορούν να γίνουν. Αν λάβω υπόψη την κατάσταση των Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ,η κατάσταση είναι μάλλον δραματική και δεν ξέρω αν είναι εύκολη η υπέρβασή της. Ας σταθώ σε ορισμένους λόγους που στηρίζουν αυτή την εκτίμησή μου ,στεκόμενος και σε ορισμένα παραδείγματα βασικά από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που μπορώ να γνωρίζω καλύτερα.
· Η κατάσταση ήταν έτσι κι αλλιώς άσχημη. Τα όργανα που αναδείχτηκαν πριν τρία χρόνια αποδείχτηκαν βασικά ανεπαρκή. Δε διαδραμάτισαν κανένα ρόλο. Δεν ανέλαβαν καμιά πολιτική πρωτοβουλία. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κέρδισε τις εκλογές του 2009 ,ωστόσο οι οργανώσεις ήταν άφαντες. Μετρημένα στελέχη δραστηριοποιούνταν πριν, κατά τη διάρκεια των εκλογών και μετά. Η Περιφερειακή Επιτροπή Πειραιά για παράδειγμα, δεν είχε καμιά πολιτική παρουσία και παρεμβατικότητα.
· Η κατάσταση επιδεινώθηκε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές στη Αυτοδιοίκηση με τους ανταγωνισμούς και τις κόντρες στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης. Πήρε δε πολύ άσχημες διαστάσεις κατά τις εκλογές και εκρηκτικές διαστάσεις στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε πολλά κόμματα σε συσκευασία ενός. Ας αναλογιστούμε και μόνο το γεγονός ότι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν στους τρεις από τους πέντε Δήμους της Β’ Πειραιά ,με ότι αυτό σημαίνει. Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν σε τρία διαφορετικά στελέχη με συντονιστές βουλευτικό γραφείο ,μέλος/η της Περιφερειακής Επιτροπής, πρώην βουλευτή και δημοτικούς συμβούλους που τάχθηκαν υπέρ υποψηφιότητας που καθύβριζαν επί τέσσερα χρόνια. Στη Νίκαια που κερδήθηκε λόγω της αξιοσύνης ,της ευρύτητας και της ικανότητας του Γιώργου Ιωακειμίδη ,μια σειρά στελέχη πρώτης γραμμής τάχθηκαν υπέρ του ψηφοδελτίου του Στέλιου Λογοθέτη. Εν ολίγοις ,το κοινωνικό και πολιτικό ΠΑΣΟΚ διχάστηκε βαθιά χωρίς μάλιστα να υπάρξουν σοβαρές τουλάχιστον προσπάθειες πολιτικών συνεννοήσεων. Το ρήγμα που έχει σημειωθεί είναι βαθύ.
· Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει υπάρξει καμιά εκτίμηση για τα αποτελέσματα! Κεντρικά υπάρχει μια ικανοποίηση ,αφού το ΠΑΣΟΚ πράγματι κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων νικώντας στην Περιφέρεια Αττικής ,στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ωστόσο αυτό είναι μία εικόνα που κρύβει σε μεγάλο βαθμό το τι συνέβη περιφερειακά. Για την Β’ Πειραιά ,αλλά και τον κεντρικό Δήμο Πειραιά κανένα όργανο δεν έχει συζητήσει! Φαίνεται να κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο χρόνος θα φέρει τη λήθη. Μια τέτοια εκτίμηση αποτελεί βαθύτατο πολιτικό λάθος. Όπου λείπουν πολιτικές λειτουργίες και πολιτικές ζυμώσεις ,δυσκολεύονται οι συνεννοήσεις ,οι συγκλίσεις ,οι υπερβάσεις. Αυτό είναι το αυτονόητο. Αλλά δεν είπαμε ότι στην Ελλάδα δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου;
· Στο ίδιο διάστημα επικρατεί μια επικίνδυνη αντίληψη. Επικίνδυνη γιατί είναι απολίτικη ,αποϊδεολογικοποιημένη και παραπέμπει στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τα στελέχη και τα μέλη που στήριξαν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ,αισθάνονται τουλάχιστον να αντιμετωπίζονται ως «οι χαμένοι». Αντίθετα, στελέχη που πολέμησαν λυσσασμένα τις επίσημες επιλογές απολαμβάνουν κρατικών θέσεων και κομματικών θώκων, διασύρουν, υπονομεύουν ,πολεμούν ακόμα και σε προσωπικό ,επαγγελματικό επίπεδο συνεπή στελέχη. Έχω αναφέρει κατ’επανάληψη ονόματα και καταντάει βαρετό σε ένα κόμμα που σε διαπαιδαγωγεί στην αρχή «Κάνε ότι γουστάρεις για πάρτη σου. Άμα σου βγει όλοι θα τρέχουν δίπλα σου»! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Δεν πρέπει λοιπόν να φαίνεται περίεργο σε κάποιους ,αν η ένταση και ο εκνευρισμός συντηρείται και αν πολλοί έντιμοι άνθρωποι αποστασιοποιούνται. Έτσι κι αλλιώς η συνέπεια, η αξιοπρέπεια και η σοβαρότητα αντιμετωπίζονται περίπου ως αδυναμίες. Προτιμούνται ο τυχοδιωκτισμός ,ο καριερισμός, ο εκβιασμός. Πώς να εμπνευστούν σοβαροί άνθρωποι ,όταν βλέπουν ότι επιβιώνουν όσοι εφαρμόζουν αυτές τις αρχές;
· Η περίοδος είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ. Είναι το Κόμμα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Κι όμως έχει καταγραφεί ως το «Κόμμα του Μνημονίου». Έκανε και κάνει αλλαγές που επί δεκαετίες δεν τόλμησε κανείς. Κι όμως καταγράφεται ως «νεοφιλελεύθερο» κόμμα ,ως «πειθήνιος μηχανισμός» των ξένων συμφερόντων. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει παθογένειες χρόνων. Κι όμως είναι το κόμμα της «αναλγησίας». Η πολιτική και επικοινωνιακή αδυναμία να πει όλη τη αλήθεια για το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον ,να πει «όλη την ιστορία» είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Θα ήταν αφύσικο λοιπόν αυτή η κατάσταση να μην επηρεάσει σε τίποτα το εσωτερικό του. Μήπως λειτουργούσε και τίποτα; Μήπως εξήγησε και κανείς τίποτα σε οποιοδήποτε; Για ποιο λόγο λοιπόν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να είναι σε θέση να πρωτοστατήσουν σε ένα ρεύμα προώθησης των απαραίτητων αλλαγών; Και γιατί να το κάνουν άραγε αφού δεν το κάνουν ούτε τα στελέχη ,ούτε αυτοί που απολαμβάνουν θέσεων ,μισθών και προνομίων; Αμφισβητεί άραγε κανείς ότι αυτά τα προβλήματα υπάρχουν;
Αυτοί είναι ορισμένοι λόγοι που κάνουν την πορεία προς τη Συνδιάσκεψη μάλλον δύσκολη ,την δε συμμετοχή μελών και φίλων ακόμα δυσκολότερη. Ίσως αλλάξουν τα πράγματα. Φοβάμαι όμως ότι μπορεί αυτό να γίνει και προς το χειρότερο, αφού βρισκόμαστε σε μία φάση απρόβλεπτων, γρήγορων και θυελλωδών εξελίξεων, πιθανότατα και δυσάρεστων.
Για να δούμε… zzoupis@ath.forthnet.gr