Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τραυματισμένος ο "θεσμός του συμπαραστάτη" στο Δήμο μας ( Νo:2)


Μετά από έντονες διεργασίες στο 24ώρο που μεσολάβησε, η διαδικασία ανάδειξης προσώπου που θα ενσαρκώσει ένα νέο «καλλικράτειο» θεσμό, αυτόν του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας την 1η Μαρτίου 2011, μία μέρα μετά την παρέλευση της ημερομηνίας που προβλέπει ο νόμος.

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης εκλέχτηκε ο κ. Λάλος Κανέλλος με 28 θετικές ψήφους. Από τη διαδικασία απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (Αναγέννηση και Λαϊκή Συσπείρωση). Στη ψηφοφορία συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης «Καλή Μέρα» (25) και της παράταξης του κ. Μελά (4)  εκτός από έναν που ήταν απών. Βρέθηκε πάλι ένα λευκό, 2 ήταν την προηγούμενη μέρα από την παράταξη που είναι στη Δημοτική αρχή.

Στην πράξη, ο θεσμός δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, πριν ακόμη «γεννηθεί», αφού, ελέγχεται η νομιμότητα της διαδικασίας και οι υποψήφιοι δεν συγκέντρωσαν  την απαιτούμενη ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβούλιου στην ψηφοφορία που έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που σύμφωνα με την προκήρυξη θα γινόταν η εκλογή του Συμπαραστάτη. Είναι πολύ πιθανόν ότι αν υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη από οποιοδήποτε πολίτη μπορεί να υπάρξει θέμα ακυρότητας της απόφασης εφόσον δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Η όλη διαδικασία, εμπεριέχει μια  σημαντική αδυναμία που αποδυναμώνει το θεσμό. Δεν αναφερόμαστε τόσο στην «ευκαιριακή συμμαχία» των δυνάμεων του Καλή Μέρα και του Ανεξάρτητου Συνδυασμού του κ. Μελά και αυτό είναι θέμα που ελπίζουμε να εξηγηθεί, τι ήταν αυτό που άλλαξε τη στάση τους σε 24 ώρες, όσο σε αυτά που συνέβησαν την ημέρα που έπρεπε να επιλεγεί ο συμπαραστάτης στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ήταν σίγουρα λάθος που αφέθηκε να γίνει η ψηφοφορία επιλογής–χωρίς μάλιστα εκτενή δημοσιότητα και ενημέρωση του πολίτη- την τελευταία ακριβώς ημέρα της δίμηνης προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (η ανάρτηση μιας απλής προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Δήμου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ενημέρωση για την πλειονότητα των δημοτών).

Από την αρχή που ξεκίνησε να συζητείται το θέμα η θέση μας ήταν αντίθετη με τη  τοποθέτηση στη θέση, πολιτών που είχαν εμπλακεί στις τελευταίες εκλογές, πρώην δήμαρχων ή εκλογικώς ατυχησάντων στελεχών παρατάξεων. Είναι πεποίθηση μας σύμφωνα πάντα με το πνεύμα του νόμου ότι μια υποψηφιότητα ευρείας αποδοχής, με μια εκλογή που να είναι αποτέλεσμα μιας διαφορετικής ψηφοφορίας, δυναμώνει το θεσμό και  επιτρέπει σε κάθε περίπτωση το συμπαραστάτη να  προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες στους πολίτες και ακόμα να έχει τη δύναμη να επηρεάσει θετικά τη δημοτική αρχή ή να την «προστατεύσει» από το λαϊκισμό και τη διολίσθηση σε κακές πρακτικές!

ΥΓ1. : Πληροφορηθήκαμε ότι στη σημερινή ψηφοφορία υπήρχε κάλπη στην αίθουσα!!!.
ΥΓ2.: Πέρα από όλα τα παραπάνω ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του νέου Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης.