Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ! Επιστολή- απάντηση του Ζαχαρία Ζούπη

Απάντηση του Ζαχαρία Ζούπη σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινά Νέα" (φύλλο 16-2-2011)
Φίλε Τάκη,
Καθυστερημένα ήρθε στα χέρια μου το φύλλο της 16-2-2011 όπου ο πρωτοσέλιδος τίτλος του "Καταπέλτης ο Λάλος κατά Ζούπη για τα περί κακοδιαχείρισης στο Νεκροταφείο Σχιστού" μου προκάλεσε τουλάχιστον γέλωτα και σε κάθε περίπτωση απορίες. Απορίες οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα όταν διάβασα το σχετικό ρεπορτάζ και στο οποίο:


  • Παρουσιάζονται κατά 80% του περιεχομένου αναφορές στην ομιλία του κυρίου Λάλου και λίγες έως και ελάχιστες σειρές στην πρωτομιλία και δευτερομιλία μου, προφανώς.
  •  Παραποιείται ριζικά το κλίμα της συνεδρίασης και της συζήτησης, όπου ο κύριος Λάλος εμφανίζεται "νικητής και τροπαιούχος" (!), ενώ στη συνεδρίαση μιλούσε σχεδόν μία ώρα απολογούμενος και δίνοντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι επί της θητείας του το Αποθεματικό μειώθηκε – σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων – από 1.300.000 ευρώ σχεδόν στο μηδέν.
  •  Παραποιείται το πνεύμα των παρεμβάσεών μου παρουσιάζοντας με να "ανακρούω πρύμνα" μετά τις "καταλυτικές απαντήσεις Λάλου", σχεδόν να τρέπομαι σε φυγή!!!
Έχω το χρέος τουλάχιστον να σας ενημερώσω για τα εξής βασικά θέματα:
1.      Ο κ. Κ.Λάλος πράγματι επιτέθηκε σε εμένα προσωπικά, αν και βασικός εισηγητής από την παράταξή μας ήταν ο Αλέκος Χρυσός (!) μόνο που η απαράδεχτη αυτή επίθεση είχε να κάνει με άσχετα με τα προς συζήτηση θέματα. Για παράδειγμα αφορούσε για το πότε μπήκα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και ότι το έκανα για να έχω πρόσβαση στην εξουσία (sic!). Δεν απάντησα γιατί όλοι στο Κερατσίνι και την Β’ Πειραιά γνωρίζει ποιος βρίσκεται σταθερά σε κρατικές και διορισμένες θέσεις. Επιπλέον όλοι γνωρίζουν την στάση και των δυο μας στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές, οπότε μάλλον πάει πολύ να μιλάει σαν ιδιοκτήτης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η ιστορία του καθένα μας δεν αναιρεί το "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Επίσης μου επιτέθηκε για την διαχείριση στα χρόνια που ήμουν Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ (2005-2006)! Θεώρησα περιττό να του απαντήσω για δύο λόγους: Γιατί εκείνη την περίοδο βρισκόμασταν μαζί στην Διοίκηση του Δήμου και μάλιστα πολλοί -κακώς- τον θεωρούσαν σχεδόν αναπληρωτή Δήμαρχο. Γνώριζε επομένως τα πάντα. Επιπλέον, στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσα τους Προϋπολογισμούς, τους Οικονομικούς Απολογισμούς και τις Εκθέσεις Ορκωτών Λογιστών και για τα δύο χρόνια. Σημειώνω δε ότι όλα αυτά είχαν γίνει ομόφωνα αποδεκτά στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σκιά για την διαχείριση, όπως υπάρχουν για αλλού. Μακάρι να είχαμε στα χέρια μας και αντίστοιχα ‘‘γραπτά’’ για την λειτουργία του Συνδέσμου για το Νεκροταφείο.
 Δεν μπορούσε λοιπόν ο κ. Λάλος να μου δώσει μαθήματα περί διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης και μάλιστα ειδικά σε μένα. Προφανώς η επίθεση εναντίον μου έδειχνε τουλάχιστον εκνευρισμό και προσωπικά δεν μπορώ να ασχολούμαι με τέτοιες συμπεριφορές. Μάλλον ο κ. Λάλος θεωρεί άσχημο να ελέγχεται και γι’ αυτό αντέδρασε έτσι.
2.      Ο κ. Λάλος πράγματι απαντούσε επί αρκετό χρόνο. Στο ρεπορτάζ ξεχνάτε να αναφέρετε ότι οι εργαζόμενοι του Νεκροταφείου πήραν την εξής θέση σε σχετικές ερωτήσεις: "Δεν πήραμε απαντήσεις ούτε στα μισά θέματα απ’ αυτά που έχουμε θέσει" θα έλεγα δε ότι θα είχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να αναζητήσετε και να δημοσιεύσετε το περιεχόμενο του Εξώδικου του Σωματίου Εργαζομένων, όπως και της Μηνύτριας Αναφοράς προς τον Εισαγγελέα Πλημελειοδικών Αθηνών.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Ο κ. Λάλος πράγματι έδωσε απαντήσεις, μη αμφισβητώντας όμως την δραματική μείωση του Αποθεματικού του Συνδέσμου.
3.      Με εμφανίζετε να λέω διάφορα για την διαχείριση και να υποχωρώ δήθεν στο τέλος. Ανοησίες! Προσωπικά εγώ, αλλά και άλλα στελέχη της Δημοτικής Κίνησης "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" μεταφέραμε τα στοιχεία και τις αγωνίες των εργαζομένων του Σχιστού. Αυτά βάλαμε και σ’ αυτά επιμέναμε και στην αρχή και στο τέλος. Η τακτική του εγκλωβισμού σε διλλήματα που δεν έχουν τεθεί ώστε να υπάρχει αποπροσανατολισμός της συζήτησης, είναι γνωστή. Εγώ / εμείς δεν θέσαμε θέμα εντιμότητας ή μη του Κανέλου Λάλου. Προσωπικά αν είχα στοιχεία για ένα τέτοιο θέμα θα πήγαινα στην Δικαιοσύνη και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο η μείωση του Αποθεματικού από 1.300.000 ευρώ σχεδόν στο μηδέν σε τέσσερα χρόνια, σε κάθε περίπτωση δεν δείχνει αποτελεσματική διαχείριση. Ας μην παίζουμε λοιπόν με τις λέξεις. Δεν "υποχώρησα" λοιπόν. Αντίθετα στο τέλος διευκρίνισα αυτό που αναφέρω και σε εσάς, και επιπλέον είπα: "Αν ποτέ καλούμουν να αναλάβω την Διοίκηση του Νεκροταφείου, θα δεχόμουν μόνο με την προϋπόθεση να μπουν οικονομικοί επιθεωρητές μέσα".
Φίλε Τάκη,
Δεν θέλω να αναφέρω τίποτε άλλο, αφού για το θέμα του Νεκροταφείου υπάρχει και ολοκληρωμένη ανακοίνωση της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" την οποία δεν έχω δει δημοσιευμένη στην εφημερίδα σας. Έτσι κι’ αλλιώς για μένα το θέμα έχει τελειώσει. Η νέα Διοίκηση του Συνδέσμου που θα αναλάβει, ας δει τι παραλαμβάνει και πώς θα πορευτεί. Ωστόσο με ενόχλησε ο τίτλος και το περιεχόμενο του ρεπορτάζ. Με ενόχλησε αισθητικά, ηθικά, ανθρώπινα και πολιτικά. Πριν απ’ όλα "ενόχλησε την αλήθεια".
Θεωρώ εκ των ουκ άνευ ότι θα δημοσιεύσετε την απάντησή μου.             Φιλικά Ζαχαρίας Ζούπης