Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ για την ανάπτυξη του λιμανιού και τους παραλιμένιους δήμους


Γιου Ζενγκάνγκ (ΟΛΠ): «Οι συνθήκες για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά»

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. μιλά για την αλματώδη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ΟΛΠ δεν θα έχει προβλήματα λόγω του πολέμου
Εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση να πλήττει την Ευρώπη και τις μεταλλάξεις της πανδημίας να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΟΛΠ Α.Ε., Γιου Ζενγκάνγκ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού εκφράζει, εμμέσως, τη θέση της Κίνας πάνω στις εξελίξεις. Αφού εύχεται ειρήνη, γρήγορη επίλυση των διαφορών και βελτίωση της κατάστασης, υπογραμμίζει ότι, ανεξάρτητα από το σενάριο που εκτυλίσσεται κάθε φορά, η ΟΛΠ Α.Ε. είναι μια ανθεκτική εταιρεία θεμελιωμένη σε γερές βάσεις και αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο ειδικά σε τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Κάνει, δε, ειδική αναφορά στο επενδυτικό περιβάλλον που ισχύει στην Ελλάδα λέγοντας ότι έχει δει σημαντική βελτίωση των συνθηκών ξένων επενδύσεων και των προοπτικών ανάπτυξης στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Αναφέρεται, επίσης, στον διεθνή ανταγωνισμό και την αλματώδη ανάπτυξη τόσο της ΟΛΠ Α.Ε. όσο και του λιμανιού του Πειραιά, στις επενδύσεις που θα γίνουν και θα αυξήσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό και εμπορικό κλάδο, καθώς και στις σχέσεις με τους εργαζομένους.

Θα ήθελα να αρχίσουμε τη συνέντευξη από τα τρέχοντα θέματα. Με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ για το master plan, πόσο δυσκολεύουν το επενδυτικό σας πρόγραμμα και η περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΛΠ στο εμπορικό και επιβατηγό λιμάνι;
Η ΟΛΠ Α.Ε. έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει και να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό της σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες τροποποιήσεις που κρίνονται απαραίτητες, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο. 
Αλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια η COSCO Shipping και η ΟΛΠ Α.Ε. έχουν αποδείξει ότι είναι αξιόπιστοι και μακροπρόθεσμοι επενδυτές και ως εκ τούτου συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, εφαρμόζοντας πλήρως όλες τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες. 
Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος COSCO Shipping, ηγέτης στον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο, ήταν η μόνη εταιρεία που αναγνώρισε την αξία του Λιμένος Πειραιά και συμμετείχε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων Pier2 και Pier3, παρά την αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας εκείνη την εποχή. 
Εκτοτε, ο όμιλος επενδύει συστηματικά στη χώρα, με επενδύσεις που έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ανεξάρτητα από το πλαίσιο κάθε στιγμή και τις διάφορες εξωτερικές συνθήκες, βασικός στόχος της ΟΛΠ Α.Ε. είναι η συνεχής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Λιμένος Πειραιά και η αδιάλειπτη δυναμική αναπτυξιακή πορεία του.

– Στην περιοχή της Μεσογείου, και ιδιαίτερα στη Δυτική Μεσόγειο, που είναι ανταγωνιστική του Πειραιά, γίνονται μεγάλες επενδύσεις που αυξάνουν τη δυναμική και τη χωρητικότητα των λιμένων. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένος Πειραιά;
Τα τελευταία 10 χρόνια έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη ανάπτυξη στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Τα μεγάλης κλίμακας έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που έχουν ήδη υλοποιηθεί έχουν μετατρέψει επιτυχώς τον λιμένα από άλλοτε λιμάνι της περιφέρειας σε λιμάνι κορυφαίας κατάταξης στη Μεσόγειο και σε ένα από τα πέντε σημαντικότερα της Ευρώπης, δίπλα στους παραδοσιακούς ηγέτες όπως το Ρότερνταμ, η Αμβέρσα και το Αμβούργο. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα κατέχει την 29η θέση σε αντίθεση με το 2010, όταν βρισκόταν μόλις στην 93η θέση.
Είναι προφανές ότι η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά και έχει εντοπίσει τα σημεία ανάπτυξης που θα αυξήσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό και εμπορικό κλάδο. 
Πρόσθετες και ήδη εν εξελίξει επενδύσεις σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας του λιμένος προφανώς βοηθούν σημαντικά. Οπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η συστηματική, σταθερή και αποτελεσματική συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές αποδεδειγμένα οδηγεί στην αξιοποίηση των κατάλληλων ευκαιριών και καλύτερων επιλογών για τον λιμένα με αμοιβαία πολλαπλά οφέλη για όλους.

Οι προκλήσεις
– Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον ΟΛΠ τα επόμενα χρόνια μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς;

Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας είναι να διατηρήσουμε την ισχυρή και συνάμα βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του λιμένος, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη το περιβάλλον, την κοινωνία και τη χρηστή διακυβέρνηση από πλευράς του Οργανισμού.
Θέτουμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, στοχεύοντας στην ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού, περιβαλλοντικού και διοικητικού αντικτύπου της εταιρείας, υλοποιώντας ήδη πληθώρα δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών σχετικά. Η στρατηγική ανάπτυξης του λιμένος βασίζεται στον διάλογο με την πόλη και τις κοινότητες που εξυπηρετεί. 
Η οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών με τη συνεχή αύξηση των δαπανών αυτών από έτος σε έτος αποτελεί βασικό δείκτη απόδοσης του κοινωνικού μας αποτυπώματος, ενώ νέα έργα υποδομής γίνονται με γνώμονα το όφελος προς την κοινωνία και διατίθενται προς όλους τους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά η κατασκευή από την εταιρεία μιας πρότυπης παιδικής χαράς και ποδηλατόδρομου, έκτασης 8.000 τ.μ., εντός της λιμενικής ζώνης.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη συνολική λειτουργία του λιμένος και να γίνουμε κορυφαίο λιμάνι στην προστασία του περιβάλλοντος. Πολλές διακρίσεις, πιστοποιήσεις και βραβεία σηματοδοτούν ήδη τα επιτεύγματά μας προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η σημαντική πιστοποίηση ECO PORT που έχουμε λάβει από τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό.

– Η δυναμική επανάκαμψη της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία πόσο επηρεάζουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα τη λειτουργία του ΟΛΠ;
Μέχρι σήμερα και παρότι το συνολικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, ο λιμένας δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα. Ευχόμαστε ειρήνη και ελπίζουμε σε γρήγορη επίλυση των διαφορών και ανάκαμψη της κατάστασης. 
Αυτό που αποδεικνύεται όμως και είναι σημαντικό να αναδειχθεί είναι ότι, ανεξάρτητα από το σενάριο που εκτυλίσσεται κάθε φορά, η ΟΛΠ Α.Ε. είναι μια ανθεκτική εταιρεία θεμελιωμένη σε γερές βάσεις και αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο ειδικά σε τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. 
Να θυμίσω ότι η εταιρεία πέτυχε πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, το υψηλότερο επίπεδο κερδοφορίας στην ιστορία της, με όλους τους κλάδους να έχουν σημειώσει διψήφια αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο ενισχύουμε την οικονομική θέση της εταιρείας, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία.

– Το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι φιλικό προς τους επενδυτές;
Εχουμε δει σημαντική βελτίωση των συνθηκών ξένων επενδύσεων και των προοπτικών ανάπτυξης στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα και πολλά ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να γίνει η Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός, με την προώθηση ενός ασφαλούς κλίματος και ενός σταθερού και προβλέψιμου νομοθετικού πλαισίου.
Από την πλευρά μας, έχουμε τονίσει πολλές φορές τη σημασία της σταθερής πολιτικής κατάστασης και της διασφάλισης ενός υγιούς και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος διαχρονικά και ανεξάρτητα από τις επικρατούσες κάθε φορά πολιτικές συνθήκες, ως σημαντικά πλεονεκτήματα κάθε χώρας που αξιώνει την προσέλκυση ξένων αλλά και εγχώριων επενδύσεων.
Η ύπαρξη των παραπάνω είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να ξεκλειδωθούν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα καταστήσουν πραγματικότητα τα μεγάλα έργα υποδομής και θα επηρεάσουν την οικονομία της χώρας. Από την άλλη πλευρά, με αυτό τον τρόπο προφανώς ενθαρρύνονται οι επενδυτές να υπερβούν τα υποχρεωτικά έργα, όπως στην περίπτωση της ΟΛΠ Α.Ε., και να εργαστούν συστηματικά για τη δημιουργία αμοιβαίων οφελών και συνεργιών win-win για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

– Ποια είναι η σχέση του ΟΛΠ με τους παραλιμένιους δήμους, ποια είναι τα οφέλη που έχουν από τη μεγάλη επένδυση της COSCO και τι προβλέπεται να εισπράξουν;
Στο πλαίσιο αυτό, το λιμάνι του Πειραιά πάντοτε αποτελούσε και παραμένει αναπτυξιακός πυλώνας για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι μετά το 2016 το τέλος ανταπόδοσης προς το Ελληνικό Δημόσιο αυξήθηκε στο 3,5% επί των συνολικών εσόδων της ΟΛΠ Α.Ε., ποσοστό που εισπράττουν έκτοτε οι γύρω δήμοι.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι μόνο για το 2021 το τέλος ανταπόδοσης και το ποσό που μοιράστηκαν αναλογικά οι παραλιμένιοι δήμοι ανήλθε σε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι όσο αυξάνονται τα έσοδα της ΟΛΠ Α.Ε. τόσο περισσότερο ωφελούνται οι τοπικοί δήμοι και αυτή η συνθήκη προφανώς δημιουργεί μια απευθείας αμοιβαία και σημαντική επωφελή σχέση μεταξύ τους.
Τα οφέλη για την Ελλάδα

– Στο γενικότερο πλαίσιο ποια είναι τα οφέλη της ελληνικής πολιτείας από την επένδυσή σας στον Πειραιά;
Εκτός από το τέλος ανταπόδοσης, η ΟΛΠ Α.Ε. μόνο το 2020 κατέβαλε 55,8 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, την ίδια χρονιά η εταιρεία από την άσκηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στήριξε περίπου 1.300 τοπικούς και εθνικούς προμηθευτές με συνολική δαπάνη προμηθειών άνω των 60 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, μέσα από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η εταιρεία στηρίζει συστηματικά τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των γύρω δήμων, δαπανώντας ετησίως πάνω από 500.000 ευρώ, βάσει της στρατηγικής ανάπτυξης του λιμένος, η οποία στηρίζεται στην ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού και συμπεριλαμβάνει ένα συνεχές πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση του αθλητισμού, τη νέα γενιά και άλλες σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες. 
Παραδείγματα της αφοσίωσής μας στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη περιλαμβάνουν τη συμβολή μας στην καταπολέμηση της πανδημίας, τη χορηγία μας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, την υποστήριξή μας στο έργο «Children Included», σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, και το σχέδιό μας για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής για τους πολίτες του Πειραιά.

– Ποια είναι η σχέση σας με τους εργαζομένους στον ΟΛΠ και γενικότερα με τους συνδικαλιστικούς φορείς;
Οι εργαζόμενοι αποτελούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εταιρείας και τον σημαντικότερο συντελεστή στα επιτεύγματά μας. Ως εκ τούτου, επενδύουμε σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό μας και διασφαλίζουμε με υπευθυνότητα άριστες συνθήκες εργασίας, παροχές, πλεονεκτήματα και ευκαιρίες εκπαίδευσης και εξέλιξης για τους εργαζομένους μας. Επιδιώκουμε τη συνεχή επικοινωνία, τη συνεργασία και την ομαδική κουλτούρα και προωθούμε τη διαφάνεια και την ισότητα ως τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των συλλογικών μας στόχων.
Παράλληλα, είμαστε πολύ περήφανοι για τα πολλά βραβεία και τις σχετικές πιστοποιήσεις που έχουμε λάβει. Ενδεικτικά, αναφέρω -και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό- ότι πρόσφατα συμπεριληφθήκαμε στη λίστα με τις Πιο Βιώσιμες Εταιρείες στην Ελλάδα το 2022, ενώ ταυτόχρονα, λόγω των υψηλών μας επιδόσεων σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και όρους διακυβέρνησης, η ΟΛΠ Α.Ε., είναι ήδη μεταξύ των 35 εισηγμένων εταιρειών που περιλαμβάνονται στον νέο δείκτη ESG που κυκλοφόρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τα συνδικάτα έχουμε μια καλή σχέση σε ένα θετικό πλαίσιο, βασισμένη στη συλλογική σύμβαση εργασίας που από κοινού έχουμε υπογράψει. πηγή