Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Μουσικός ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα


Η Μουσική ως Γέφυρα Μνήμης: Πολιτισμικοί διάλογοι με αφορμή τη Μικρασιατική καταστροφή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή εξετάζεται η σχέση εκτοπισμού, μουσικής δημιουργίας και αστικού τοπίου στον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα και του σήμερα.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Σωματείο «Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών» διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Η Μουσική ως Γέφυρα Μνήμης – διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι στο τοπίο του προσφυγικού Πειραιά». Στο πλαίσιο του διημέρου, το Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 10:00-14:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά Επιστημονικό Συνέδριο και 
την Κυριακή 15 Μαΐου ώρα 11:00-13.30 θα πραγματοποιηθεί μουσικός ιστορικός περίπατος στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Την Κυριακή, 15 Μαΐου 
Μουσικός ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα 
Συνάντηση: 11.00, απέναντι από την πλατεία Αγίου Διονυσίου Πειραιά (Θεσμοφορίου και Ακτής Κονδύλη)

Στον περίπατο θα μας μιλήσουν οι: Κωστής Γκοτσινάς, Επιστημονικό Μέλος Γαλλικής Σχολής Αθήνας Ελένη Κυραμαργιού, Εντεταλμένη Ερευνήτρια Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Αλεξάνδρα Μούργου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Βασίλης Πισιμίσης, Μελετητής/ Συλλέκτης

Μουσική θα παίξουν οι: Στέφανος Φίλος (βιολί) Δημήτρης Μικέλης (ούτι, μπουζούκι) Ζαφειρίου Κώστας (μπουζούκι) Παύλος Εμμανουηλίδης (κιθάρα) (Μουσική επιμέλεια: Χαρούλα Τσαλπαρά, ΑΜΚΕ Απτάλικο)

Πριν από εκατό χρόνια, το 1922-23, η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάνης υποχρέωσαν σε προσφυγιά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έλευση των προσφύγων συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την πολιτισμική δημιουργία και την ανάδυση ενός συνόλου καθημερινών πρακτικών που έφεραν σε διάλογο το «εκεί» με το «εδώ». 
Η γονιμοποιός δύναμη που αναδύεται μέσα από την αλληλεπίδραση τόπων και πρακτικών, αποτελεί επίκεντρο του έργου «Η μουσική ως γέφυρα μνήμης – διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι στο τοπίο του προσφυγικού Πειραιά», που εξετάζει τη σχέση εκτοπισμού, μουσικής δημιουργίας και αστικού τοπίου στον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα και του σήμερα. 
Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργική συμβολή των προσφύγων φέρνει στο προσκήνιο αθέατες πλευρές της λαϊκής κουλτούρας του 20ου και του 21ου αιώνα επιχειρώντας τη σύνδεση του Πειραιά με άλλους τόπους πέρα από αυτόν, ενώ παράλληλα, η μουσική, ως τελεστική τέχνη, αναδεικνύεται ως διαχρονικό εργαλείο διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές εδώ ή στην Ιουλία Καρίτη (Τ: 210 7257 110, ikariti@eliamep.gr).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) στο πλαίσιο ‘’Δράσεις σχετικές με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή’’. πηγή