Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Βγήκε ανάδοχος για την μετατροπή του "Καχραμάνογλου"


Βγήκε ανάδοχος για την μετατροπή του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου σε πολυχώρο πολιτισμού

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου με τίτλο "Ανακατασκευή τμημάτων πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου για τη δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού & λοιπών δραστηριοτήτων."
Ανάδοχος αναδείχθηκε η ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 2020 ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με δ.τ. «ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 2020 Α.Ε.».

Ενδιαφέρον για το έργο υπέβαλαν συνολικά 5 φάκελοι. Η σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας υπεγράφη στις 08/04/2022 , ενώ σύμφωνα με το σχέδιο οι εργασίες θα έχουν διάρκεια ενός έτους (12 μήνες). Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 5,58 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 4,5 εκατ.).

Ταυτότητα έργου
Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος, την ιστορική μνήμη της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου και τις δυνατότητες αξιοποίησής του προς όφελος των πολιτών, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας προχώρησε στην υλοποίηση μελέτης ανακατασκευής και επανάχρησης του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου. 
Κύριοι άξονες σχεδιασμού είναι ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του χώρου ως δημόσιος, οι χρήσεις που επιλέγονται να απαντούν ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα να αναδεικνύουν την βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, και οι νέες επεμβάσεις να σέβονται τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτηριακού συνόλου, όπως και του περιβάλλοντος αστικού τοπίου.

Η μελέτη προτείνει την αποκατάσταση των κτηρίων με τις όσο το δυνατό λιγότερες επεμβάσεις, ενώ παράλληλα προτείνεται η κατεδάφιση όλων των προσθηκών που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των όψεων τους και του ακάλυπτου χώρου. 

Οι χρήσεις που επιλέγονται αφορούν τον πολιτισμό και τις λειτουργικές ανάγκες αποθήκευσης του Δήμου. 
Συγκεκριμένα, 
  • το κτήριο 1 διατηρεί τη χρήση της αποθήκης στον ισόγειο χώρο του και την επεκτείνει και στον Ά όροφο. 
  • Το κτήριο 2 μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο σε σχέση με την βιομηχανική ιστορία του Κερατσινιού και της Δραπετσώνας και την ιστορία του εργοστασίου Καχραμάνογλου. 
  • Το κτήριο 3 διατηρεί τη χρήση του ως ΣΙΛΟ και στόχος της μελέτης είναι να λειτουργεί ως κτήριο σύμβολο του χώρου, και ως τοποσήμο της περιοχής. 
  • Τέλος το κτήριο 5 διατηρεί τη χρήση του ως χώρο εκδηλώσεων στο ισόγειο και μετατρέπεται σε χώρο φιλοξενίας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων του Δήμο, στον Ά όροφο. 
  • Όλοι οι υπόγειοι χώροι μετατρέπονται σε αποθήκες. 
  • Ο ακάλυπτος εσωτερικός χώρος διαμορφώνεται σε ένα είδος εσωτερικής πλατείας έτσι ώστε να είναι φιλικός προς τους επισκέπτες του χώρου (καθιστικοί χώροι, σκίαση, φύτευση κλπ), ενδυναμώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του συγκροτήματος.
Η μελέτη εξασφαλίζει τις απαραίτητες εισόδους και εξόδους, καθώς και τη βέλτιστη οριζόντια και κατακόρυφη επικοινωνία όλων των κτηρίων και επιπέδων και την εύκολη πρόσβαση των ΑΜΕΑ. 





Δυστυχώς
σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή δεν υπάρχει πρόβλεψη για χώρο πάρκινγκ και ούτε ευρύ χώρο πρασίνου για να να ανασάνει λίγο το τσιμεντένιο κέντρο της πόλης (τουλάχιστον δεν εντοπίστηκε στη μελέτη). 
Η έλλειψη χώρου στάθμευσης, μακροχρόνια θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και  θα δυσκολέψει την πρόσβαση στο χώρο, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, ιδίως τις περιόδους που θα υπάρχει κάποια σημαντική εκδήλωση! 
Για το πράσινο  το θέμα είναι διαφορετικό! Είναι θέμα στάσης απέναντι στο τσιμέντο και στο πράσινο!(οκ, και το τσιμέντο χρειάζεται κάποιες φορές, αλλά πόσο το ένα και πόσο το άλλο).
 Για την ιστορία πριν 20 χρόνια είχαν δοθεί μάχες εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, για να μην περάσει ο χώρος στην ιδιοκτησία μεγάλου super market με προοπτική να ανασάνει το κέντρο της πόλης!
...
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν τη μελέτη έβαλαν αυτά τα θέματα προς τη δημοτική αρχή; Ή ακόμα, υπάρχει περιθώριο να αλλάξει τώρα η μελέτη και οι υπόγειες αποθήκες τουλάχιστον, να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης; 
Δεν είναι ένα τυχαίο έργο, αλλά  ένα σημαντικό έργο για τα επόμενα 50 χρόνια...

Οι μελέτες εδώ