Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Και νέα ποδήλατα στον Δήμο! Τώρα, πρόγραμμα και με ηλεκτρικά ποδήλατα...


Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι δικαιούχος του προγράμματος «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας», είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η απόφαση δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το υπουργείο ανάπτυξης(εδώ). Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων κλπ.

Στο πλαίσιο της Πράξης θα γίνει προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης. Θα δημιουργηθεί δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος & φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδώματος, θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων), κλπ.

Επειδή, πέρα από τις καλές προθέσεις, το έργο το έχουμε ξαναδεί  μήπως ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας πρέπει να ξεκινήσει από τα απλά! Και τα απλά είναι να αξιοποιήσει κατ΄ αρχάς τα ποδήλατα που ήδη έχει στις αποθήκες του από προηγούμενο έργο,  το οποίο δυστυχώς πήγε στο βρόντο! Διότι και σταθμοί υπήρχαν σε 6 σημεία της πόλης, οι οποίοι καταστράφηκαν, και ποδήλατα ολοκαίνουργια, τα οποία είναι κλειδωμένα σε κάποια αποθήκη! Στο διαδίκτυο, ακόμα υπάρχει μια καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα (εδώ) με τον τίτλο "Δημοτικά Ποδήλατα Κερατσινίου-Δραπετσώνας". Είναι μια ξεχασμένη ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε όταν το δημοτικό συμβούλιο, πριν 10 χρόνια, αποφάσισε να φέρει πρόγραμμα χρήσης ποδηλάτου από τους δημότες και ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης μίσθωσης. Το έργο είχε χρηματοδοτηθεί από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, τότε, χωρίς να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, πως θα χρησιμοποιηθούν ποδήλατα σε μια πόλη χωρίς ποδηλατοδρόμους αποφάσισαν να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο δήμος και να εκταμιευτούν τα χρήματα. Μια ακόμα απόφαση ήταν...
Όμως, σήμερα στη Δραπετσώνα, υπάρχει ένας ποδηλατόδρομος σε κλειστό ελεγχόμενο χώρο στον πολυχώρο λιπασμάτων. Μια καλή ιδέα είναι τα ποδήλατα, τα οποία είναι περιουσία του δήμου, αντί να σκουριάζουν στις αποθήκες να μεταφερθούν στα «Λιπάσματα» και να τα χρησιμοποιούν οι δημότες.(εδώ)

Θα είναι μια καλή κίνηση και ένα σημαντικό μήνυμα ότι το τότε πρόγραμμα λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο! Ε, και μετά να εκταμιευτούν και τα χρήματα από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να δημιουργηθούν και οι σταθμοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων και όλα τα υπόλοιπα!
Γιατί τελικά είναι κρίμα να γίνεται κουβέντα και «φασαρία», κάθε φορά,   για την ένταξη σε προγράμματα και το αποτέλεσμα να είναι ένα απογοητευτικό! Το χειρότερο δε ...να σκουριάζουν(;) τα ποδήλατα στις αποθήκες!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι σε λίγους μήνες θα ξεχυθούν στις γειτονιές και θα αναζητούν την ψήφο των δημοτών για να επανεκλεγούν, μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα τρέχοντα, τα αυτονόητα και εύκολα;