Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Θαλάσσια Ιερά Οδός

Η πρωτοποριακή ιδέα της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” αφορά στη χάραξη μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση της αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων, ενώ προσπάθειες γίνονται το εγχείρημα να εγκαινιάσει η εμβληματική τριήρης “ΟΛΥΜΠΙΑΣ”.

 Στη διάρκεια του πλου οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα όσα διαδραματίστηκαν στις περιοχές που διασχίζουν. Ιστορικά γεγονότα από τη μακραίωνη ελληνική ιστορία, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και τα Ελευσίνια Μυστήρια, θα αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας περιήγησης.
Η πρωτότυπη αυτή περιήγηση μέσω της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού υλοποιείται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ σε συνεργασία με την 2023 ELEVSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στόχο έχει την αναβάθμιση του Λιμένα Ελευσίνας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα ξεκινά από την πόλη του Πειραιά και διερχόμενη από το στενό της Σαλαμίνας, όπου έλαβε χώρα η ιστορική ναυμαχία, θα καταλήγει στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας, ενώνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος των όμορων Δήμων (Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου).

Οι επαφές με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχουν ήδη ξεκινήσει, ώστε την Θαλάσσια Ιερά Οδό να εγκαινιάσει η εμβληματική τριήρης “ΟΛΥΜΠΙΑΣ”, η οποία θα επιχειρήσει έναν εντυπωσιακό πλου από τον Πειραιά προς την Ελευσίνα. Σημειώνεται ότι η “Θαλάσσια Ιερά Οδός”, αλλά και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτήν, τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

το δελτίο τύπου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας εδώ