Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Μικρή μείωση των δημοτικών τελών


Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι ένας από τους δήμους με υψηλά δημοτικά τέλη. 
Τα τελευταία χρόνια, χρόνια της κρίσης, και ενώ πολλοί δήμοι προχώρησαν σε μείωση των δημοτικών τελών, ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας δεν το τολμούσε. 
Κάθε χρόνο οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους ζητούσαν τη μείωση των δημοτικών τελών. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο η δημοτική κίνηση "αλλάζουμε" του Παντ. Καμά στην εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην πόλη ζητούσε γενναία μείωση των δημοτικών τελών!

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 10%. Μπράβο στη δημοτική αρχή! Είναι σημαντικό που η δημοτική αρχή μπήκε στη λογική της μείωσης!  Είναι μια ανάσα για τις οικογένειες!  Όλοι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης είναι μισθωτοί, η ανεργία πλήττει τις οικογένειες και έρχονται πολύ σημαντικές αυξήσεις στην κατανάλωση ενέργεια (ΔΕΗ). Βέβαια το 10%  είναι πολύ μικρό  ποσοστό μείωσης και πρέπει οι άνθρωποι της διοίκησης να το ξαναδούν! 
Ο συντελεστής για τις οικίες ήταν για το 2021 1,61€/m2  και θα γίνει για το 2022,  1,45ευρώ περίπου. Η μείωση είναι ελάχιστη την ίδια στιγμή που ο δήμος έχει εισπράξει ή θα εισπράξει πολύ σημαντικά ποσά από τα αδήλωτα τετραγωνικά που δηλώθηκαν από τους δημότες και μπήκαν σε φορολογία τα τελευταία χρόνια! 
Είναι σίγουρο ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα δώσουν μάχη για γενναία μείωση. Ένα αρχικό ποσοστό μείωσης  30%  με προοπτική τα επόμενα χρόνια κλιμακωτά να φτάσει κάτω από 1€/m2 δεν βγάζει τον δήμο έξω από τον προϋπολογισμό του.  Και βέβαια αυτή η πρόταση δεν είναι στον αέρα ή λαϊκισμός, γιατί σήμερα υπάρχουν δήμοι που έχουν δημοτικά τέλη κάτω από ένα ευρώ το τετραγωνικό! Άραγε, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα γιατί να έχει τόσο υψηλά δημοτικά τέλη;


Ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα:
"Η δική μας πόλη" Γ. Τσιρίδης

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΤΑ 10% ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ. ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η εισήγηση της διοίκησης (στην Οικονομική Επιτροπή) για τα δημοτικά τέλη του 2022 προβλέπει μείωση του ανταποδοτικού τέλους κατά 10%. Μετά από μια ασφυκτική πίεση το 2019 και το 2020 όταν οι τιμές των ανταποδοτικών τελών δεν μειώνονταν με οριακές πλειοψηφίες, παρά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, φέτος η διοίκηση προτείνει μόνη της μείωση κατά 10%. Δεν είναι το 30% που προτείναμε πέρσι αλλά τουλάχιστον είναι μια μείωση. Το λες και θετικό αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε και που θα εξακολουθούσε και φέτος, μέχρι να καμφθεί η επιμονή της διοίκησης σε υπέρογκα τέλη. Λέμε "υπέρογκα" παρ' όλο που δεν αυξάνονταν, επειδή όφειλαν ΗΘΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ να μειωθούν μετά τον νόμο που ψήφισε ο Σύριζα το 2018 και που στόχευε στην μείωση των δημοτικών τελών οικιών και καταστημάτων.

Πραγματικά, η μείωση των τελών ήταν προαιρετική μεν αλλά ταυτόχρονα ήταν και επιβαλλόμενη από τον νόμο του 2018. Με βάση αυτόν τον νόμο διπλασιάζονταν τα περιθώρια αύξησης των τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις και διευρυνόταν ο κύκλος των επιχειρήσεων που ενέπιπταν στην σχετική διάταξη. Αυξάνονταν έτσι τα δημοτικά τέλη κατά ποσοστό ως και 40%. Αυτό έγινε για να μπορέσουν οι δήμοι να μειώσουν τα δημοτικά τέλη των οικιών και των καταστημάτων. Ο δικός μας δήμος επωφελήθηκε των διατάξεων του νόμου του Σύριζα και αύξησε τα έσοδά του χωρίς να μειώσει κατά ένα μέρος τα τέλη των οικιών και των επιχειρήσεων. Πήρε το θετικό αλλά δεν απέδωσε αυτό που ηθικά και πολιτικά ήταν υποχρεωμένος να αποδώσει στους δημότες. Αυτό έγινε πέρσι και πρόπερσι, δέχτηκε την καταγγελία της αντιπολίτευσης κι αυτό σταμάτησε φέτος. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Ήταν μια παρασπονδία κατά των πολιτών (που έχουν τα σπίτια και τα καταστήματα) που επισημάνθηκε στα δημοτικά συμβούλια και τις οικονομικές επιτροπές. Γι αυτό η αντιπολίτευση κατέθεσε το 2019 και το 2020 προτάσεις μείωσης των τελών που η διοίκηση δεν δέχτηκε (μόνο την 2η χρονιά μείωσε κατά ένα μέρος το τέλος των καταστημάτων). Αυτή η παρασπονδία παίρνει τέλος, έστω και με τρόπο όχι γενναίο αφού η μείωση είναι μόνο 10%. Πάντως γίνεται μείωση για πρώτη φορά.
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για νίκη της αντιπολίτευσης που επέβαλε τελικά την θέλησή της σε μια διοίκηση που είχε δράσει αυταρχικά και μονομερώς στο παρελθόν (2019 και 2020) και που κινδύνευε φέτος να την πατήσει και να μην της εγκριθούν τα τέλη άρα ούτε και ο προϋπολογισμός. Ευτυχώς επικράτησε η λογική.

Άλλάζουμε" Παντ. Καμάς
Ως προς τη μείωση των Δημοτικών Τελών, κατά 10%, που είναι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, για το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Εμείς θα ζητήσουμε, να μάθουμε ποια είναι η αύξηση στα Τετραγωνικά Μέτρα που ηλεκτροδοτούνται, μετά τις διορθωτικές δηλώσεις που έγιναν.
Είναι πάγια η θέση μου, ότι η μείωση πρέπει να αντίστοιχη της αύξησης των τετραγωνικών, και για να το κάνω πιο καθαρό. Η μείωση πρέπει να είναι όση η αύξηση και επιπλέον 10%.
Διότι αν επί παραδείγματι, έχουν αυξηθεί τα τετραγωνικά μέτρα που ηλεκτροδοτούνται κατά 20%, η πλειοψηφία των Νοικοκυριών της πόλης, θα δει, σε μία περίοδο κρίσης αυξημένους λογαριασμούς. Ως εκ τούτου θα αναμένουμε την τελική εισήγηση, θα ζητήσουμε τα στοιχεία, και αν η μείωση που προτείνεται δεν είναι πραγματική, εμείς απλά δεν θα την ψηφίσουμε, απαιτώντας καθαρή και γενναία μείωση των Δημοτικών Τελών.
#Keratsini_Drapetsona_Allazoume, #Pantelis_Kamas