Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

"Η πόλη … αντιστέκεται"! Πώς;

Μετά από 7 χρόνια στη διοίκηση του δήμου η δημοτική αρχή διαπίστωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση και αντιστέκεται! Πως αντιστέκεται; διοργανώνοντας ομιλία του δημάρχου και συναυλία. 
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά αυτή η γενική, ωμή διαπίστωση δεν χρειαζόταν. Δεν χρειαζόταν τώρα πια*!

Τώρα πια, όλα έχουν δρομολογηθεί. Οι αποφάσεις έχουν παρθεί, εξαγγελίες που αφορούν την πόλη βρίσκονται στο τελικό στάδιο(π.χ. εργοστάσιο σκουπιδιών) και πλέον, προχωρά η υλοποίηση όσων είχαν σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, αργά αλλά σταθερά, ίσως από κακή εκτίμηση ή από την οργανωτική ανεπάρκεια υπήρξαν τόσες καθυστερήσεις, παραλήψεις, εφησυχασμός, και «οι άλλοι» βρήκαν γόνιμο έδαφος. Προχώρησαν ό,τι χρειαζόταν, έκαναν όλα τα βήματα, ώστε η πόλη να χάσει όλες τις ευκαιρίες και να φορτωθεί με ό,τι οχληρό υπήρχε στα αζήτητα!
Αλλά και "η  πόλη" έχασε τις ευκαιρίες να αντισταθεί πραγματικά. Και υπήρξαν ευκαιρίες: π.χ. Όταν ήρθε ο περιφερειάρχης στην πόλη για τις φωτογραφίες το κέντρο υγείας, όταν στα χέρια της είχε τα πορίσματα του Δημόκριτου, όταν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το κέντρο καινοτομίας κλπ... Τότε η "πόλη" θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά και ίσως πιο ουσιαστικά!

Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η συναυλία καλώς να γίνουν, αλλά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς, η πόλη μετά από πολλά χρόνια, από τότε που έκλεισε η χαβούζα, έκλεισε το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έκλεισαν τα λιπάσματα, το γνωστό τρίγωνο του θανάτου που έλεγαν οι παλιότεροι, είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο και θα είναι μια άλλη πόλη τα επόμενα χρόνια. Αχρείαστο ήταν-είναι και το σύνθημα η "πόλη αντιστέκεται" που κοσμεί την αφίσα, μοιάζει περισσότερο ως εγκωμιαστική, επικοινωνιακή ατάκα που υποβαθμίζει τη συγκέντρωση και την επικοινωνία του δημάρχου με τους πολίτες.

*ΥΓ: 
  1. το εργοστάσιο σκουπιδιών έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί στο Σχιστό. Ποτέ κανένας δεν έβαλε στο τραπέζι άλλη περιοχή.
  2. ο ΟΛΠ προχωράει τα σχέδια του για το λιμάνι 
  3. η ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας καθυστέρησε αδικαιολόγητα και το «δώρο Σύριζα»,  η παραχώρηση της παραθαλάσσιας ζώνης, κινδυνεύει να μείνει αναξιοποίητο. 
  4. το νεκροταφείο της Ανάστασης συνεχίζει τη λειτουργία του και δεν υπήρξε καμία πρόοδος-συμφωνία με τον δήμο Πειραιά
  5. η τροπολογία για την απομάκρυνση των βιομηχανιών (oil one, αγετ κλπ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δραπετσώνας χάθηκε στο δρόμο.
  6. το κέντρο καινοτομίας πήγε στον Πειραιά
  7. Το πανεπιστήμιο πήγε στην Νίκαια
  8. Ο σταθμός μεταφόρτωσης του δήμου Πειραιά με τον νόμο θα λειτουργεί στο Σχιστό
  9. Η Νάφθα(συγκρότημα κτιρίων) για 7 χρόνια ρημάζει και μαραζώνει
  10. Οι παλιές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και το εργοστάσιο(κουφάρι) της ΔΕΗ βρίσκονται εκεί και περιμένουν.  "επενδυτή";
  11. Η ιχθυόσκαλα και η γύρω περιοχή παραμένει όπως ήταν πριν από 7 χρόνια.
Επιπλέον
  1. Το πράσινο παραμένει λιγοστό και αναιμικό
  2. Το υπερσύγχρονο Κέντρο υγείας, το οποίο θα λειτουργούσε με 3 βάρδιες, σχεδόν υπολειτουργεί 
  3. Το φεστιβάλ στη θάλασσα, μια όαση των προηγούμενων ετών που έβαζε τον δήμο σε άλλη τροχιά, ξεχάστηκε!
  4. το Καστράκι φτιάχνεται 4 χρόνια και δεν λέει να τελειώσει
  5. στα έργα στο κτίριο Καχραμανογλου, παιδικός σταθμός και πολυχώρος πολιτισμού που αναμένεται να ξεκινήσουν, λέγεται ότι δεν έχει προβλεφθεί χώρος για πάρκινγκ
  6. οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις καθυστερούν, δεν φτάνει ο συνθετικός χλοοτάπητας να καλύψει τις ανάγκες
  7. η συστηματική συντήρηση σχολείων καθυστερεί!
Ανάσα σε αυτό δυσμενές σκηνικό παραμένει ο "μεγάλος περίπατος" στα Λιπάσματα. ...Ευτυχώς!