Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Η απάντηση του Δημάρχου για τους παιδικούς σταθμούς!

Την περασμένη εβδομάδα με ανακοίνωση η δημοτική κίνηση "Λαϊκή Συσπείρωση" διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική της δημοτικής αρχής στους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο τίτλος της ανακοίνωσης ήταν: "Αντί για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς η δημοτική αρχή μειώνει τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών του Δήμου." Η ανακοίνωση  βρίσκεται εδώ.
Ο δήμαρχος "σήκωσε το γάντι" και απάντησε, αναφέροντας στοιχεία από τη λειτουργία των σταθμών καθώς και τα μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής για το θέμα!
Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του είναι χρήσιμη, μιας και μάθαμε και την άλλη θέση, υπάρχει απάντηση στην κριτική, ενημέρωση των δημοτών και, κυρίως,  γιατί έγινε προς "αποκατάσταση της αλήθειας", όπως αναφέρει!

Η ανακοίνωση του δημάρχου: <ΟΤΑΝ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ.. ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι στην τακτική αυτής της Δημοτικής αρχής να απαντά σε ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων, όμως η αποκατάσταση της αλήθειας θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας.
Είναι αλήθεια λοιπόν ότι μειώνονται οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου μας;
Ας μιλήσουμε με στοιχεία. 
Οι θέσεις που υπάρχουν για τα παιδιά στο δήμο, η δυναμικότητα δηλαδή των παιδικών μας σταθμών είναι 658, από αυτές οι 468 αφορούν νήπια και οι 190 βρέφη. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια (2020 και 2021) είναι 297 και 263 για τα νήπια ενώ 188 και 197 για τα βρέφη.
Παραθέσαμε και τις δύο χρονιές για να είναι πιο συγκρίσιμα τα στοιχεία μια κι από αυτά φαίνεται ότι στα νήπια είναι αρκετές οι θέσεις οι οποίες μένουν κενές. Η απάντηση είναι απλή για κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη.
Πριν δύο χρόνια εφαρμόστηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή και όλα τα νήπια από την ηλικία των τεσσάρων ξεκίνησαν το νηπιαγωγείο, αφήνοντας τους παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούνταν μέχρι τότε. Στο δήμο μας ο αριθμός των παιδιών αυτών ήταν περίπου 200.

Η Δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο με δυο στόχους:
Να δημιουργήσουμε όσα πιο πολλά βρεφικά τμήματα είναι δυνατόν στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς, προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια. Την περσινή χρονιά μετατρέψαμε τον Δ’ παιδικό σταθμό Δραπετσώνας σ’ ένα σύγχρονο διθέσιο βρεφικό σταθμό, δημιουργώντας νέες θέσεις βρεφών για τις ανάγκες της πόλης. Φέτος δημιουργούμε ένα ακόμη βρεφικό τμήμα στον Γ’ παιδικό σταθμό Δραπετσώνας.
Παράλληλα προχωράμε δύο νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έναν στο χώρο του εργοστασίου «Καχραμάνογλου» -έργο που έχει εγκριθεί και προχωρά- κι έναν ακόμη στην περιοχή του Αγ. Αντωνίου, κοντά στις Σιταποθήκες.

Σίγουρα έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας ώστε να υπάρχει μια θέση για όλα τα παιδιά της πόλης. Το αποδείξαμε από την πρώτη στιγμή καταργώντας τα τροφεία σε όλες τις κατηγορίες των κατοίκων, στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους γονείς που αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα της φιλοξενίας των παιδιών τους αλλά και των ανέργων. Διεκδικούμε περισσότερο μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες. Το αποδεικνύουμε καθημερινά βελτιώνοντας τις υποδομές και την υλικοτεχνική υποδομή των σταθμών, δημιουργώντας έναν παιδαγωγικό σχέδιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτών των ηλικιών, με παιδαγωγικό πρόγραμμα, με μουσική και θεατρική αγωγή.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες απέναντι στις υποχρεώσεις που μας ορίζουν τα δικαιώματα των γονιών και των παιδιών της πόλης, επειδή αυτό οφείλουμε να κάνουμε.>