Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Τα «θαμμένα τετράδια»


Εννέα θαμμένα τετράδια

Το 1973, η ηλικιωμένη πια «κόκκινη Ρόζα» του λαού μας - μέγιστη δασκάλα του - η Ρόζα Ιμβριώτη, παρέδωσε στη συνεξόριστή της Βικτωρία Θεοδώρου, εννέα από τα τετράδια που έγραψαν εξόριστες στο Τρίκερι. 
Τα εννέα τετράδια σώθηκαν, τοποθετημένα σε τενεκέ και θαμμένα σε ένα μέρος του νησιού, το Γενάρη του 1950, πριν πολλές «αμετανόητες» μεταφερθούν στη Μακρόνησο και η Ρόζα Ιμβριώτη στο στρατόπεδο Λάρισας και από εκεί στη Μακρόνησο. Αγνωστο πότε, τα εννέα θαμμένα τετράδια διέσωσε η γενναία Ρόζα, η οποία παρότρυνε τις συγκρατούμενές της να γράψουν τα βιώματά τους, γράφοντας και τη δική της συγκλονιστική μαρτυρία.

Στο βιβλίο «Στρατόπεδα Γυναικών» περιλαμβάνονταν οι μαρτυρίες των εξής εξορίστων: Ευαγγελίας Φωτάκη, Αθηνάς Κωνσταντοπούλου, Στάσας Κεφαλίδου, Νίτσας Γαβριηλίδη, Βικτωρίας Θεοδώρου (τρία τετράδια), Αφροδίτης Μαυροειδή - Παντελέσκου.
Στη νέα έκδοση του Συλλόγου, εκτός από τα κείμενα των προαναφερόμενων γυναικών, περιλαμβάνονται ακόμη ένα ανώνυμο κείμενο και ένα τέταρτο κείμενο της Βικτωρίας Θεοδώρου για τη δεύτερη μεταγωγή γυναικών από τη Μακρόνησο στο Τρίκερι, και από εκεί στον Αϊ-Στράτη.