Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Ανακοίνωση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς


 Με δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση"  διαμαρτύρεται για τη μείωση από τη δημοτική αρχή  των τμημάτων του Γ΄ παιδικού σταθμού Δραπετσώνας (απόφαση δημοτικού συμβουλίου) για να δημιουργηθεί τμήμα για βρέφη. Παράλληλα με την ανακοίνωση τοποθετείται για την πολιτική της δημοτικής αρχής και τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. 

Η ανακοίνωση βάζει σημαντικά θέματα που δεν είναι γνωστά στους δημότες, οπότε  αναμένεται και είναι αναγκαία η απάντηση της δημοτικής αρχής για να ανοίξει διάλογος, (καλό είναι να ανοίγουν συζητήσεις), για ένα θέμα που απασχολεί τις οικογένειες! Και βεβαίως σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ευθύνη και χρέος είναι οι έχοντες εξουσία να εργάζονται, ώστε τα "βρέφη και νήπια να πάνε σε δημόσιους, δωρεάν σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις".


Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης: "Αντί για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς η δημοτική αρχή μειώνει τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών του Δήμου."

Για άλλη μια χρονιά η πολιτική της δημοτικής αρχής δείχνει τις προτεραιότητές της. Στην αντικειμενική ανάγκη για δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικών σταθμών η δημοτική αρχή με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, μειώνει την δυναμικότητα του Γ΄ παιδικού σταθμού Δραπετσώνας για να δημιουργήσει ένα τμήμα για βρέφη.
 Αλήθεια, έχει εξαντλήσει η δημοτική αρχή κάθε περιθώριο ώστε φέτος τα τμήματα των παιδικών σταθμών αντί για 18-25 παιδάκια που είχαν πέρυσι, να έχει το πολύ 15; Η έξαρση του κορονοιού κι ειδικότερα της μετάλλαξης Δέλτα που αποδεδειγμένα προσβάλει και παιδιά μικρότερης ηλικίας, επιβάλλει να παρθούν επιπλέον μέτρα. Εδώ και τώρα λοιπόν να πολλαπλασιαστούν τα τμήματα των παιδικών σταθμών κι όχι ελαφρά τη καρδία να κλείνουν.
Η ανάγκη των κατοίκων της περιοχής για δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε κυνήγι για μια θέση με voucher ή ΕΣΠΑ αν και εφόσον πληρούν τα κριτήρια που θεσπίζουν. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πάνω από 83.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, να μείνουν φέτος εκτός. Αντίστοιχα η μοριοδότηση που εφαρμόζει η δημοτική αρχή του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, εξ αντικειμένου αποκλείει δεκάδες βρέφη και νήπια παρά τα μηδενικά τροφεία, μιας και αρκετοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση επειδή γνωρίζουν από πριν ότι αυτή θα απορριφθεί.

Εξ άλλου το πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις των παιδικών σταθμών του Δήμου, που εδώ και χρόνια έχει αναδείξει η Λαϊκή Συσπείρωση, δείχνει την οριακή κατάσταση που υπάρχει σήμερα παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η κατάσταση αυτή θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στους υπάρχοντες ή εάν δεν δημιουργηθούν νέοι που να πληρούν τα κριτήρια του ΠΔ του 2019.

Καλούμε επομένως την δημοτική αρχή να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς που υπάρχουν και να μην βαυκαλίζεται παίζοντας με τα νούμερα. Η ανάγκη σήμερα που υπάρχει είναι τα χιλιάδες βρέφη και νήπια να πάνε σε δημόσιους δωρεάν σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αυτό βέβαια χρειάζεται πολιτική σύγκρουσης και διεκδίκησης προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις κάτι που η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ποτέ. Το αντίθετο προσπαθεί με τέτοιου είδους τερτίπια να «μπαλώσει» τρύπες που δεν μπαλώνονται.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εδώ