Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Οι μαργαρίτες στον πολυχώρο λιπασμάτων

Βίντεο για τις μαργαρίτες στον πολυχώρο λιπασμάτων, στην περιοχή της ανάπλασης στη Δραπετσώνα 
                    Συντάκτης: Λάκης Ιγνατιάδης,  stagona4U

Μαργαρίτης, λέξη από την Ινδία που έτσι ονόμαζαν ένα πολύτιμο λίθο και αρκετά χρόνια αργότερα μαργαριτάριον σημαίνει η ουσία που βρίσκεται μέσα σε κάποια στρείδια.
 Οι Έλληνες τον πολύτιμον λίθον τον πρωτογνώρισαν όταν ο Μ.Αλεξάνδρος κατέκτησε την Περσία. Μετά άρχισαν τα σούρτα φέρτα της λέξης ανάμεσα σε γλώσσες της ανατολής και της δύσης, ώσπου τον 13ον μ.Χ αιώνα η λέξη marguerite έγινε θηλυκή κι αρχίζει να σημαίνει πλέον το λουλούδι κι όχι τον πολύτιμο λίθο. 
Το περίεργο είναι πως το γυναικείο όνομα τόσο στα ελληνικά όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, δεν προέρχεται από το λουλούδι αλλά από το μαργαριτάρι. Γι'αυτόν το λίθο υπάρχει στο κατά Ματθαίον μια αναφορά στην εντολή του Χριστού : Μη δώτε το άγιον τοις κυσίν μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων.

Το όνομα Μαργαρίτα το συναντάμε και στην υψηλή κουλτούρα και στην λαϊκή. Κάποια γνωστά δυνατά χαρτιά: Ο μέτρ και η Μαργαρίτα, Μαγιοπούλα, Καληνύχτα Μαργαρίτα, Κάτω στης Μαργαρίτας τ'αλωνάκι, Μ'αγαπάει δεν μ'αγαπάει της νομπελίστριας Άλις Μονρό αλλά και της τραγουδίστριας Άντζελας Δημητρίου. Όπως και το κοκτέιλ μαργαρίτα που εκείνα τα χρόνια που νομίζαμε ότι ήμασταν αθάνατοι το πίναμε αρκετά συχνά. Θυμάμαι επίσης και τα χρόνια που μαζευόμασταν οι ανένταχτοι τα βράδυα σε φιλικά σπίτια για χαρτί και βίντεο η ναπολιτάνικη πίτσα μαργαρίτα είχε μεγάλο σουξέ.

Ένα βασίλειο στη Δραπετσώνα είχε η μαργαρίτα στο Καστράκι, εκεί όπου τώρα γίνονται έργα για την κατασκευή δημοτικού πάρκου, ελπίζουμε όμορφου και βιοκλιματικού και ένα εξακολουθεί να έχει στην περιοχή της ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Από εκεί οι φωτογραφίες του βίντεο (05:24) που ακολουθεί.