Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

«Δια περιφοράς» και πάλι!

Την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 (ώρα έναρξης: 17:00 και ώρα λήξης 18:00.) θα γίνει η 8η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δια περιφοράς, (τηλεφωνική επικοινωνία). Η ψήφος θα δοθεί με τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τους Δημοτικούς Συμβούλους και θα σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

Μετά την προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη και κανείς δεν έμαθε λεπτομέρειες, αφού δεν μεταδόθηκε στο ευρύ κοινό, για λόγους άγνωστους και η νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει «δια περιφοράς»! 

Στη «συνεδρίαση» δια περιφοράς,  ποια συνεδρίαση δηλαδή,  η λέξη «συνεδρίαση» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, μιας και δεν είναι συνεδρίαση είναι τηλεφωνική επαφή. 
Για τα λεξικά, συνεδρίαση είναι η συγκέντρωση επίσημου χαρακτήρα μελών μιας συγκροτημένης ομάδας κατά την οποία συζητιούνται θέματα που τους αφορούν και λαμβάνονται αποφάσεις. 
Σε αυτή τη διαδικασία, "συνεδρίασης δια περιφοράς" δεν συζητιούνται θέματα, αλλά λαμβάνονται αποφάσεις!  Οι δημοτικοί σύμβουλοι διαβάζουν τον τίτλο των θεμάτων, συνήθως δεν έχουν απορίες, αλλά και να έχουν δεν θα τις ρωτήσουν, δεν θα βοηθήσουν με ιδέες και προτάσεις στην βελτίωση των τελικών αποφάσεων και στο τέλος της ημέρας θα στείλουν τη ψήφο τους για να μετρηθεί και να προχωρήσουν τα πράγματα. Χωρίς καμία απολύτως συζήτηση, χωρίς ούτε καν να γνωρίζει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος τι ψήφισε ο άλλος και γιατί καταψήφισε ή υπερψήφισε. Απλά και σύντομα! Η διεκπεραίωσις να γίνει!

Φυσικά τα θέματα που υπάρχουν στην πόλη και συνήθως οι δημοτικοί σύμβουλοι τα συζητούσαν πριν την κανονική συνεδρίαση, «εκτός ημερησίας διάταξης»  έλεγαν παλιά, θα πάνε για την επόμενη συνεδρίαση, θα περιμένουν!

 Στο παρελθόν, η εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση ήταν το πιο ουσιαστικό κομμάτι της διαδικασίας ενός συμβουλίου.  Στο μέρος αυτό της συνεδρίασης ερχόταν ο ρυθμός της πόλης στην αίθουσα. Μάλιστα σε συνθέσεις δημοτικών συμβουλίων, με συμβούλους "ανήσυχους", το αναζητούσαν και το ήθελαν οι δημοτικές αρχές, ήταν η ανατροφοδότηση από την κοινωνία.
Ακόμα, η συζήτηση αυτή, η συζήτηση εκτός ατζέντας, ήταν και είναι ο πιο σημαντικός λόγος να υπάρχει κεντρικό αποφασιστικό συλλογικό όργανο. Στα κοινοβούλια αυτή η διαδικασία λέγεται κοινοβουλευτικός έλεγχος. Παράλληλα μέσα από αυτή τη συμμετοχή οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ρόλο, έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις για τη γειτονιά τους και η δημοτική αρχή να τοποθετηθεί πάνω σε φλέγοντα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις ή να διευκρινίσει παρανοήσεις. Ελέω κορονοϊου πάνε αυτά, ο καθείς στη γωνία του! Και για να μην αδικούμε κανέναν, σε  αυτή τη διαδικασία, "δια περιφοράς συνεδρίαση", όποια κι εάν είναι τα θέματα της συνεδρίασης, συμμετέχουν και την αποδέχονται όλοι.  Τελικά, ωραία ανακάλυψη η "δια περιφοράς συνεδριάσεις". Θυμίζει το ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! 

Κλείνοντας, τις πρώτες μέρες της πανδημίας, όλοι αιφνιδιάστηκαν, δεν υπήρχαν και τα «εργαλεία» για να γίνει μια συνεδρίαση, η οποία να έχει συμμετοχή, διάλογο και δημοσιότητα. Σήμερα στις ειδικές συνθήκες που ζούμε και τα εργαλεία αυτά υπάρχουν, διατίθενται από την ΚΕΔΕ, και αρκετοί δήμοι τα έχουν αξιοποιήσει.
Επιπλέον, όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν ότι το ελάχιστο για τη λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων (προτάσεις, αντιπαραθέσεις, διάλογος) και σε δεύτερο επίπεδο η δημοσιότητα της συνεδρίασης.
 Σήμερα υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, αυτό, το ελάχιστο,  να γίνει με τηλεδιάσκεψη, με παράλληλη ζωντανή αναμετάδοσή της συνεδρίασης και με αξιοποίηση του κανονισμού λειτουργίας του οργάνου, όχι "επιλεκτική χρήση" στο όνομα της «έκτακτης ανάγκης». Έτσι απλά!
 

Ναι, ζούμε σε έκτακτες συνθήκες, αλλά σε έκτακτες συνθήκες, σε δύσκολες συνθήκες γράφεται η ιστορία, και η προσωπική! Και όσο γραφικός, με περισσή ευκολία,  κι εάν χαρακτηρίζεται όποιος επιμένει σε  αυτό το θέμα,  τόσο είναι μακριά από την πραγματικότητα αυτός που το λέει. Γιατί η ιστορία διδάσκει ότι οι έκτακτες συνθήκες, περισσότερο από ποτέ, απαιτούν δημοκρατία, δημοκρατία σε όλα, περισσότερη δημοκρατία!


ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο: 3η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020

ΘΕΜΑ 2ο: ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 4ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019.

ΘΕΜΑ 3ο: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ Κ.Α. ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΣΑΤΑ)

ΘΕΜΑ 4ο: 1Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ-ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΕΙΟΥ (ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ)»

ΘΕΜΑ 5ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ»

ΘΕΜΑ 6ο: ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

ΘΕΜΑ 7ο: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΟΓΩ ΑΡΣΗΣ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΣΤΟ Ο.Τ. ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΟΥΣ Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΟΜΝΗΝΩΝ Μ. ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ