Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

"Έγκλημα" κατά της πόλης...

 του Γ. Τσιρίδη, υποψηφίου Δημάρχου με τη "Νέα Κίνηση" για Κερατσίνι Δραπετσώνα
 
Έγκλημα κατά της πόλης η εγκατάλειψη της ιδέας της πολεοδομικής και οικονομικής ανασυγκρότησης
 
Ανάπλαση σημαίνει πολεοδόμηση με όρους που θέτει το δημόσιο. Μέσα από αυτούς πραγματοποιούνται επενδύσεις και έργα του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει εισφορά σε γη και σε χρήμα και πολεοδομικό σχέδιο για τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Είναι μια διαδικασία που προβλέπουν οι νόμοι και που κρατά πολλά χρόνια. 
Στην περιοχή μας αυτά έγιναν από το 1991 μέχρι το 2008 περίπου. Το μόνο που έμενε ήταν η εφαρμογή τους. Ωστόσο το 2014, με την εκλογή Βρεττάκου, ένα πνεύμα άρνησης επικράτησε. Μόνον η παραλία αξιοποιήθηκε, αυτή που χάρισε στον δήμο η κυβέρνηση. Η ανάπλαση, όμως εγκαταλείφθηκε και μαζί της κινδυνευουν να εγκαταλειφθούν και οι προοπτικές της πόλης μας και των ανθρώπων της.

Η σημερινή δημοτική αρχή κι ο δήμαρχος έχουν εξ αρχής εγκαταλείψει το ζήτημα της πολεοδομικής κι οικονομικής ανασυγκρότησης της πόλης.
 Για δεκαεπτά χρόνια έγιναν, από τις δημοτικές αρχές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας αλλά και την πολιτεία, προκαταρκτικές μελέτες, μελέτες δυνατοτήτων και πολεοδομικές μελέτες. Γεννήθηκε και μεγάλωσε η ιδέα της ανάπλασης. Αυτή η ιδέα έφερε το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο. Αυτή έφερε ακόμη και τώρα την παραλία στον δήμο. Η πόλη αναδείχτηκε σαν κέντρο των εξελίξεων. Προοπτικές της ήταν η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, η αύξηση της απασχόλησης, η άνοδος της αξίας των ακινήτων, το ενδιαφέρον για μεγάλα έργα όπως το μετρό, ο Νιάρχος κτλ. 

Όμως, αυτό που για όλους μας είναι όραμα, χρυσή ευκαιρία κι ευλογία για το δήμαρχο και την δημοτική αρχή, όπως πολιτεύτηκαν, ήταν μια σκέτη άρνηση. Την ώρα που θα έπρεπε να επιταχύνουμε, ο σημερινός δήμαρχος πάτησε φρένο. Γιατί το έκανε αυτό; Απλούστατα γιατί διαφωνεί και γιατί έχει απόψεις ακραίες.
Η εγκατάλειψη της ιδέας μάς θέτει στο περιθώριο. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε είναι να αλλάξουμε δημοτική αρχή στις εκλογές της 19ης Μαΐου 2019. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την πόλη μας.