Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Τα οικονομικά του Δήμου στο επίκεντρο...

 Τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχουν βρεθεί το επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου.
 Οι υποψήφιοι δήμαρχοι με κάθε ευκαιρία μιλούν για το μεγάλο ταμείο που παρέλαβε ο δήμαρχος στην αρχή της θητείας του και για τη διαχείριση τα τελευταία χρόνια. 
Ο Γ. Τσιρίδης ήταν ο πρώτος που μίλησε για το θέμα, επισημαίνοντας ότι εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η διάθεση των κονδυλίων σε 3 χρόνια ο δήμος θα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία. Στο θέμα, επίσης, έχουν αναφερθεί στις τοποθετήσεις τους ο Παντ. Καμάς και η Ελ. Δαβγιώτη.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις  ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος, σε βιντεοσκοπημένη  ομιλία, η οποία δημοσιεύτηκε στο fb, αναφέρθηκε με αριθμούς για τα οικονομικά του Δήμου και για τα έργα που έγιναν στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας τα τελευταία χρόνια. Καταλήγοντας ότι θα αφήσει υπόλοιπο περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.
Με αφορμή τη δήλωση του δημάρχου, ο Ζαχ. Ζούπης δημοσίευσε ανακοίνωση, στην οποία  εκτός από την σκληρή κριτική υπογραμμίζει  ότι η υπεύθυνη οικονομικών του δήμου δήλωσε ότι το υπόλοιπο στις 31-12-2018 ήταν 6.500.000 ευρώ.
Τέλος, και ο υποψήφιος Δήμαρχος  Παντ. Καμάς με παρέμβαση του, εκτός των άλλων, μιλά για τα έσοδα από τον ΟΛΠ με νομοθετικές προβλέψεις. "Αποκρύπτεται το γεγονός ότι προβλέπεται, ο Δήμος να έχει έσοδα από τον ΟΛΠ, και μάλιστα με νομοθετικές προβλέψεις."

Δεδομένο είναι ότι στο δήμο υπήρξαν χρήματα και υπήρχε ταμείο και καλό ταμείο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Δεδομένο είναι ότι ήρθαν ή έρχονται στον Δήμο κι άλλα χρήματα π.χ. περιφέρεια,  πρόγραμμα Φιλόδημος,  χρήματα  από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ (δίδονται στους επιλιμένιους δήμους του Πειραιά τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 3.5% του ετήσιου τζίρου). Δεδομένο είναι ότι χρήματα ήρθαν στον Δήμο από ενέργειες και πρώην δημάρχων, κι αυτό δεν μηδενίζεται! Όμως έγιναν και παρεμβάσεις, παρεμβάσεις οι οποίες κοστίζουν. Δηλαδή τι πρέπει να κάνει μία δημοτική αρχή να βλέπει το μεγάλο ταμείο και να το θαυμάζει;
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ξοδεύτηκαν χρήματα, με ευκολία ίσως, αλλά  οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της πόλης ήταν μεγάλες. Η ικανότητα μιας δημοτικής ομάδας κρίνεται όχι όταν ξοδεύει χρήματα, αλλά εάν τα τοποθετεί δίκαια και σωστά. Εάν αξιολογεί τις ανάγκες, εάν έχει προτεραιότητες,  εάν έχει σχέδιο, εάν δεν διαθέτει τα χρήματα για ψηφοθηρικούς σκοπούς, εάν βλέπει λίγο πιο μακριά, εάν σκέφτεται και την επόμενη μέρα! 
...

Παρακάτω οι δηλώσεις για το θέμα του Δημάρχου, του Παντ. Καμά και του Ζαχ. Ζούπη!
Η δήλωση του Δημάρχου:
- Παραλάβαμε ταμείο 9.300.000 ευρώ.
- Μετά από δουλειά της Δημοτικής Αρχής και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου καταφέραμε να εισέλθουν στα ταμεία του Δήμου άλλα 6.800.000 ευρώ από την Cosco.
- Σύνολο 16.600.000 ευρώ.

- Σε έναν χρόνο κληθήκαμε να εξοφλήσουμε χρέη προηγούμενων δημοτικών αρχών που φόρτωσαν στην πλάτη των δημοτών.
- Πληρώσαμε με το «καλημέρα», 2.200.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Πληρώσαμε περισσότερο από 1 εκ. ευρώ χρωστούμενα σε εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης που χρεωκόπησαν.
- Πληρώσαμε χρέη χρόνων σε προμηθευτές πάνω από 1 εκ. ευρώ.
- Επιστρέψαμε στην ΕΥΔΑΠ πάνω από 2,5 εκ. ευρώ.
- Αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε 570.000 ευρώ για έργο που η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ολοκλήρωσε.
- Αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε πρόστιμο στην εφορία 670.000 ευρώ που προκάλεσαν με την κακοδιαχείριση της δημοτικής επιχείρησης.
- Ξεκινήσαμε με ταμείο 8 εκατομμύρια ευρώ.

Δημιουργήσαμε, μεταξύ άλλων, με τα χρήματα που είχαμε στη διάθεσή μας:
-Σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
-Κοινωνικές δομές.
-Ανακατασκευή πλατείας Κύπρου μετά από 50 χρόνια.
-Ανάπλαση περιοχής Λιπασμάτων.
-Ανανέωση στόλου του Δήμου στην καθαριότητα κ.λπ.
-Σεβαστήκαμε τα χρήματα των πολιτών.
-Ορθή διαχείριση ταμείου.
-Θα αφήσουμε ταμείο περίπου 8 εκ. ευρώ.


Η παρέμβαση του  Παντ. Καμά
Οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας: Αισθάνεται την ανάγκη ο Δήμαρχος να απαντήσει στις αιτιάσεις που δέχεται για τα Οικονομικά του Δήμου μας. Στην αρκετά αναλυτική τοποθέτηση του, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει ποια είναι η πρόνοια που έχει λάβει για να έχει έσοδα από αυτούς που πρέπει κατ' αυτόν να πληρώσουν στο μέλλον (βλέπε ΟΛΠ).
Αποκρύπτεται το γεγονός ότι προβλέπεται, ο Δήμος να έχει έσοδα από τον ΟΛΠ, και μάλιστα με νομοθετικές προβλέψεις. 

Αποκρύπτεται προφανώς ότι τα ετήσια έσοδα δεν θα είναι τέτοια που θα επιτρέπουν να είμαστε τόσο γαλαντόμοι όσο την τελευταία τετραετία.
Η αλήθεια είναι οτι ο Δήμος με αυτούς τους ρυθμούς εξόδων, οδηγείται με μαθηματική ακρίβειά σε χρεοκοπία. 

Και ερωτάται ο κος Δημαρχος, ποια έξοδα σκοπεύει να περιορίσει το προσεχές διάστημα για να διασφαλιστεί βιωσιμότητα στα οικονομικά του Δήμου;
Το αναμφίβολα συμπέρασμα είναι ΕΝΑ . Κληρονόμησε ένα Δήμο οικονομικά εύρωστο χάρη σε αγώνες άλλων, και έχασε πόρους και χρόνο#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ




Η δήλωση – Παρέμβαση Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου- Δραπετσώνας,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

ΑΦΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΑΣ ΤΑ ΠΕΙ ΟΛΑ

Διάβασα μια πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου για την κατάσταση των Οικονομικών του Δήμου.Δεν μπορούσα ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ να μην μιλήσω.

Το θέμα άλλωστε είναι πολύ σοβαρό,αλλά και ενδεικτικό της αντίληψης διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης του Δημάρχου.

Ορισμένες παρατηρήσεις λοιπόν:
- Ο Δήμαρχος λέει την αλήθεια ότι παρέλαβε Ταμείο 9.300.000 ευρώ ( Για την ακρίβεια ήταν 9.380.049 ευρώ) Συμπέρασμα πρώτο: Ήταν ένας τυχερός Δήμαρχος.Παρέλαβε ακμαίο Ταμείο και γι αυτό ας αφήσει την καταστροφολογία και την κρισιολογία ( « πορευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες» και άλλα τέτοια , οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές κατέστρεψαν την πόλη και άλλα παρόμοια) .Παρατήρηση: Λίγοι Δήμοι,πάρα πολλοί λίγοι σ’ ‘ολη την χώρα, παρέλαβαν τέτοιου ύψους Ταμείο. Πάρα πολλοί παρέλαβαν ελλειματικά Ταμεία ή Ταμεία με λιγότερα αποθεματικά και έκαναν πολύ πιο πλούσιο έργο.
- Ο Δήμαρχος αναφέρεται στα 6.800.000 ευρώ που πήρε ο Δήμος από την COSCO, ευλογάει τα γένια του για τις προσπάθειες που έκανε και δίνει συγχαρητήρια στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Ξεχνάει εντελώς τυχαία να πει, ότι αυτά τα χρήματα δεν τα πήρε ο Δήμος γιατί σκέφτηκε να τα διεκδικήσει ο κ.Βρετάκος. Η διεκδίκηση αυτών των χρημάτων ξεκίνησε από τον Κώστα Χρονόπουλο όταν ήταν Δήμαρχος της Δραπετσώνας. Μιλάμε δηλαδή για αγώνα χρόνων από την εποχή που ο Δήμος Δραπετσώνας ήταν ξεχωριστός Δήμος.
- Έχουμε και λέμε λοιπόν: ο κ. Βρετάκος βρήκε έτοιμα 9.380.049 ευρώ την 1η Σεπτεμβρίου 2014 όταν ανέλαβε. Όπως λέει ο ίδιος στην δήλωσή του όταν μπήκαν και τα χρήματα από την COSCO( εξηγήσαμε πως), το Ταμείο έφτασε τα 16.600.000 ευρώ ! Όλα έτοιμα, όλα από αγώνες και προσπάθειες άλλων! Ξέρετε πόσα υπήρχαν στο Ταμείο στις 31-12-2018 ; Σύμφωνα με την απάντηση που μου έδωσε η υπεύθυνη Οικονομικών του Δήμου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 6.500.000 ευρώ! Δηλαδή μείον 10.000.000 ευρώ! Δεν το λες και σχεδιασμένη διαχειριση και αξιοποίηση των πόρων του Δήμου, των χρημάτων δηλαδή των δημοτών!

- Μήπως έγιναν υποδομές αυτά τα χρόνια ; ΟΧΙ! Μήπως έγινε κανένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο ; ΟΧΙ.

 Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε διάφορα όπου ξοδεύτηκαν αυτά τα λεφτά.Κάποια ευρώ πήγαν σ΄αυτά ασφαλώς. Ωστόσο ξεχνάει βασικές αιτίες .Πρώτη και καλύτερη η δίχως σχεδιασμό και πολιτική προσωπικού τακτική αριθμού συμβασιούχων που πέρασαν κάθε ρεκόρ στον Δήμο και μάλιστα σε εποχές κρισης και ενώ τα έσοδα του Δήμου μεώνονταν! 
Σε κάθε φάση αυτά τα χρόνια ο αριθμός των συμβασιούχων έφτανε από 400- 500 άτομα ! Μιλάμε για ρεκόρ! Βάλτε τώρα 4 χρόνια επί 12μήνες επί 450 μ.ο συμβασιούχους επί 1000 ευρώ κατά μέσο όρο μικτό κόστος μισθοδοσίας και θα βρείτε το μυστικό! Όταν θες να γεμίζεις προσωπικό ατα έχεις.Όταν αυξάνεις τα λειτουργικά τόσο υπερβολικά , τα λεφτά μειώνονται.Απλό ! 
Σ΄αυτό βάλτε και τις τσάμπα συναυλίες και τα εκατομμύρια προς το Κ.Ε.Κ του Δήμου για χρηματοδότηση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών. Ε, δεν θέλει και πολύ κόπο να μειώσεις το Ταμείο κατά 10 εκατομμύρια χωρις ουσιαστικό έργο χρηματοδοτούμενο από τον Δήμο

- Αυτά τα χρόνια τα έσοδα του Δήμου μειώνονταν και τα έξοδα αυξάνονταν.Ταυτόχρονα όμως ο κ.Βρετάκος δεν έχει να αναφέρει ούτε 1 ευρώ έσοδο από κάποιο έργο που προώθησε από το Πράσινο Ταμείο, το ΕΣΠΑ , την Περιφέρεια. Όλα τα έργα που υλοποιούνται, χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια με βάση μελέτες και προτάσες προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ! Πολλά έργα π.χ οι πολυδιαφημισμένες Παιδικές Χαρές που η ανακατασκευή τους είχε εγκριθεί από το 2013. Δεν είναι όμως μόνο ότι δεν έφερε πόρους διεκδικώντας. Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να είναι η πρώτη στην ιστορία του Δήμου που έχασε και χρηματοδότηση! Αναφέρομαι στην παρέμβαση στο Γήπεδο « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ» στο Σχιστό, όπου χάθηκαν λόγω ολιγωριών 300.000 ευρώ από την Περιφέρεια που ειχαν εγκριθεί και έγινε παρέμβαση με χρήματα του Δήμου ύψους 200.000.Συνολική χασούρα; 500.000 ευρώ!

Αυτή είναι η αλήθεια για τα Οικονομικά του Δήμου. Όταν δεν έχεις Σχέδιο Ανάπτυξης και έργων για τον Δήμο, πολιτική εσόδων- εξόδων,πολιτική για να φέρεις πόρους , Πολιτική αύξησης εσόδων του Δήμου, τότε τσαλαβουτάς με μια δήθεν φιλολαϊκή αντίληψη άρτου και θεάματος και αθρόων προσλήψεων αναμένοντας και ψηφαλάκια.Αυτό όμως δεν το λες σοβαρή Διοίκηση Δήμου!

Τα προβλήματα αυτά τα εντόπιζα αυτά τα χρόνια, η Δημοτική Αρχή κώφευσε. Δυστυχώς κώφευαν και κάποιοι μέχρι πρόσφατα θαυμαστές του Δημάρχου που τώρα είναι υποψήφιοι και διεκδικούν την Δημαρχεία! Ας μην πω άλλα ....