Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ελένη Δαβγιώτη: "ο δρόμος που βαδίζει η πόλη με τον «άλλο δρόμο» μας οδηγεί στα βράχια"

Η υποψήφια δήμαρχος Ελένη Δαβγιώτη Ρούκουνα ζητά από τον κόσμο να ψηφίσει το συνδυασμό της για να μην πέσει η πόλη στα βράχια
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος κύκλος παρουσίασης των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σ' αυτές τις εκλογές από τα τοπικά site Δραπετσίνι και Στάγονα είναι μία συνέντευξη με τον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού. Οι ερωτήσεις, που διαμόρφωσαν οι Νίκος Χάνος εκ μέρους του Δραπετσίνι και Θεολόγος Ιγνατιάδης εκ μέρους της Σταγόνας, είναι σχεδόν ίδιες για όλους και ο στόχος είναι να κλείσει αυτός ο κύκλος εντός του Φεβρουαρίου.
Ο δεύτερος κύκλος, που θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου, είναι οι απαντήσεις των επικεφαλής σε περίπου 15 σύντομες και συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα τους υποβληθούν.
 

Στα σχέδια των δύο σάιτ υπάρχει και μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη με τον νυν δήμαρχο Χρ.Βρεττάκο, για να παρουσιάσει για τα κατά τη γνώμη του πιο σημαντικά έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησής του από τον συνδυασμό "Άλλος Δρόμος" που είναι επικεφαλής, αλλά και για το πρόγραμμά του που αφορά στην επόμενη τετραετία.
 
Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα πάρει μέρος η δημοτική κίνηση "ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ" με υποψήφια δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας την Ελένη Δαβγιώτη Ρούκουνα, της οποίας ακολουθούν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που της υποβάλαμε.
 Η 1η ερώτηση αφορά στην κριτική της θητείας του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου. Η 2η, το πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσει ο συνεντευξιαζόμενος και η κίνησή του τα κατά τη γνώμη τους πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης μας. 
Η 3η, το πως και με ποιους στόχους σκοπεύει να εργαστεί την προεκλογική περίοδο η κίνηση.
 Η 4η ερώτηση στο αν θα είναι θετική ως δημ.αρχή η υποψήφια στις ανοιχτές επιτροπές για τη διαμόρφωση προτάσεων για τα σημαντικά ζητήματα καθώς και στη διοργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές. 
Η 5η ερώτηση έχει να κάνει με την απλή αναλογική, το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι δημοτικές εκλογές και ποια στάση θα κρατήσει ο υποψήφιος απέναντι στις συνεργασίες που θα χρειαστούν για τη δημιουργία πλειοψηφίας στο Δ.Σ στην περίπτωση που δεν πετύχει κάποιος συνδυασμός το 51% στον πρώτο γύρο. Και οι συνεντεύξεις θα κλείνουν με τυχόν κάποιες έκτακτες ερωτήσεις της στιγμής.

1η.
Θα ήθελα να πω - έτσι απλά - ότι το έργο του κ. Βρεττάκου είναι φτωχό. Θεωρώ ότι ο κ. Βρεττάκος ήταν ένας τυχερός δήμαρχος. Είχε την τύχη να διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που ήρθαν στα ταμεία του Δήμου από διεκδικήσεις προηγούμενων Δημοτικών Διοικήσεων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.
Τυχερός λοιπόν,αφού βρήκε χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να αλλάξει τη μορφή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Δυστυχώς όμως, δεν έκανε καλή διαχείριση. Αναλώθηκε στην υποτιθέμενη ανάπλαση στο χώρο των Λιπασμάτων, χωρίς όμως να έχει κάποιο σχέδιο, χωρίς να υπάρχουν μελέτες. Χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση των υπόλοιπων συμβούλων και αντί να περάσουν οι οποιεσδήποτε προτάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε στην κυριολεξία του κεφαλιού του. Δόθηκαν πολλά χρήματα στο όνομα της Ανάπλασης, για ένα χώρο ουσιαστικά που λειτουργεί 3 μήνες τον χρόνο.

Αυτά τα χρήματα σπαταλήθηκαν σε πανάκριβες μουσικές εκδηλώσεις στα Λιπάσματα, ενώ θα μπορούσε με όλα αυτά τα χρήματα να γίνουν πολλά πράγματα, όπως π.χ. η κατασκευή ενός παιδικού σταθμού στην περιοχή της Αμφιάλης, αφού εδώ και αρκετά χρόνια (στην περιοχή αυτή), πολλά παιδιά είναι εκτός παιδικών σταθμών.

Υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς. Εάν ρωτήσετε τον Αντιδήμαρχο Πρόνοιας πόσα παιδιά φιλοξενούνται θα σας πει έναν αριθμό π.χ. 500. Αν κάνετε δεύτερη ερώτηση, από πότε συμπληρώθηκαν τα 500 θα σας απαντήσει ότι αρκετά από τα 500 παιδιά μπήκαν στους Παιδικούς Σταθμούς μετά τα Χριστούγεννα..!!. Και λέει αλήθεια, διότι περιμένουν πότε θα προσλάβουν εργαζόμενους με δίμηνη ή τρίμηνη σύμβαση.
Δεν μπορεί τα παιδιά από την Αμφιάλη να μεταφέρονται σε σταθμούς στη Δραπετσώνα !! Το χειρότερο είναι ότι ενώ εμείς τα επισημαίναμε ως αντιπολίτευση, δεν φρόντισαν να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξής. Δεν είμαι κατά των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θα μπορούσε όμως ένα μέρος των χρημάτων που δόθηκαν για συναυλίες να διατεθεί στα ΚΑΠΗ. Δυστυχώς στα ΚΑΠΗ δεν υπάρχει προσωπικό όπως κοινωνικοί λειτουργοί. Ο ίδιος εργαζόμενος μεταφέρεται από ΚΑΠΗ σε ΚΑΠΗ και εκτελεί χρέη κοινωνικού λειτουργού. Εάν δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός σε κάθε ΚΑΠΗ ώστε να δεθεί με τα προβλήματα των ανθρώπων δε θα υπάρχει προσέλευση στα ΚΑΠΗ. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σήμερα. Θα μπορούσε επίσης να γίνει μια εκδρομή για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ο Δήμος δεν είναι κοντά στην τρίτη ηλικία και ειδικά σήμερα, στην εποχή των μνημονίων, όπου οι παππούδες και οι γιαγιάδες με τη μειωμένη σύνταξη που παίρνουν αναγκάζονται να ενισχύουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που είναι άνεργα. Αναλυτικά στο πρόγραμμα μας, το οποίο θα ανακοινώσουμε στο επόμενο διάστημα, θα δείτε όλες τις προτάσεις μας για την τρίτη ηλικία.

Ένα άλλο τεράστιο θέμα - που έθιξα και προηγουμένως - είναι ότι (ο Δήμαρχος) προσλαμβάνει συνέχεια εργαζομένους με δίμηνες συμβάσεις τους οποίους όμως δεν αξιοποιεί όπως θα έπρεπε. Για το θέμα αυτό του έχει ασκηθεί έντονη κριτική στα Δημοτικά Συμβούλια. Δυστυχώς πολλοί «διμηνίτες» της καθαριότητας και του πράσινου δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο να ασχοληθούν και επιπλέον δεν υπάρχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα για να μεταφερθούν στους χώρους εργασίας τους!! Αυτό το έχουμε καταγγείλει τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο κ. Κούβαρης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι «μεγάλες» καλοκαιρινές συναυλίες στη θάλασσα, που πληρώνονταν από δημοτικό χρήμα, ήταν με δωρεάν είσοδο για όλους. Δε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις προς όφελος των αδυνάμων;
 Για παράδειγμα, στη συναυλία του Μάλαμα παρευρίσκοταν κόσμος από όλο το Λεκανοπέδιο. Θα μπορούσε συμβολικά να ζητηθεί από όσους θα έρχονταν στη συναυλία να φέρουν κάποια συσκευασία με τρόφιμα προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως. Μόνο στο τέλος της σεζόν και έπειτα από πολλές παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, στήθηκε εντελώς ανοργάνωτα ένα περίπτερο για συλλογή τροφίμων. Δυστυχώς όμως η πρωτοβουλία αυτή έγινε για τις εντυπώσεις και δεν απέδωσε καθόλου.

Δυστυχώς ο σημερινός Δήμαρχος κ. Βρεττάκος, δεν διεκδίκησε και δεν διεκδικεί καθόλου χρήματα. Παρά την ευνοϊκή συγκυρία γι΄ αυτόν, με την Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία κοντά του, δεν έχει φέρει κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ στον Δήμο.  Τον προκάλεσα στο διαδίκτυο να μας πει αν έχει κάνει κάποια ενέργεια σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ, αλλά δυστυχώς δεν απάντησε. Σε πρόσφατο βίντεο μάλιστα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook άκουσα με λεπτομέρεια τι «ΒΓΗΚΕ» από το ταμείο του Δήμου, το οποίο παρεμπιπτόντως το βρήκε γεμάτο χρήματα. Αναφέρθηκε στα εκατομμύρια έξοδα και πληρωμές που έπρεπε να γίνουν. Δεν αναφέρθηκε όμως στο τι «ΜΠΗΚΕ» στο ταμείο. Έσοδα δεν υπήρχαν; 

Εκτός των άλλων, καθυστέρησε τα έργα που βρήκε έτοιμα από τον «κακό» πρώην Δήμαρχο Τζανή. Για παράδειγμα οι παιδικές χαρές και οι ασφαλτοστρώσεις που υλοποιούνται σήμερα είναι έργα εγκεκριμένα από την προηγούμενη Δημοτική αρχή. Ο κ. Βρεττάκος δεν έκανε το αυτονόητο. Βρήκε χρήματα και το μόνο που έκανε ήταν να τα ξοδεύει δίχως να βρει τρόπους για έσοδα. Αν συνεχίσει έτσι σε 2 χρόνια θα χρεοκοπήσει ο Δήμος μας.


Πλατεία Κύπρου
Τελευταία και προεκλογικά ξεκίνησε την ανάπλαση της πλατείας Κύπρου. Άρον άρον για να προλάβει τις εκλογές. Πάλι έκανε το δικό του. Ενώ υπήρχαν έτοιμες μελέτες στον Δήμο για την ανάπλαση της πλατείας που προέβλεπαν υπόγειο γκαράζ με 300 θέσεις στάθμευσης, τις αγνόησε και προχώρησε σε μια πρόχειρη επιφανειακή ανάπλαση, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για ακόμα μια φορά αποφάσισε μόνος του με τους δικούς του ανθρώπους. Ήταν λάθος κίνηση να περιφράξει την πλατεία μέσα στις γιορτές. Οι επαγγελματίες γύρω απ’ αυτήν τραβούσαν τα μαλλιά τους μιας και δεν μπορούσε κανένας να προσεγγίσει τα καταστήματά τους.


Τα προβλήματα της πόλης μας είναι πολλά και μεγάλα. Για να πετύχεις τη λύση τους θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλες τις Δημοτικές κινήσεις και όλους τους συμβούλους.
Εμείς σαν ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ θα ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως με την καθαριότητα και το πράσινο.
Θα φροντίσουμε επίσης όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο παιδικό σταθμό της γειτονιάς τους.
Θα ανακαινίσουμε και το κτίριο της ΝΑΦΘΑ και το κτίριο του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου και εκεί θα μπορέσουν να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Αξιοποιώντας τη δημοτική περιουσία θα μπορέσουμε να έχουμε έσοδα και όχι να πληρώνουμε ενοίκια για Παιδικούς σταθμούς και ΚΑΠΗ και ειδικά για κτίρια που δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Εάν οι συμπολίτες μου, μας δώσουν την ευκαιρία δε θα επιτρέψουμε, να συνεχίζουν να ρημάζουν τα Δημοτικά κτίρια της πόλης μας.
Θα διεκδικούμε προγράμματα ΕΣΠΑ. Το είχα κάνει παλιότερα ως Πρόεδρος Παιδικών Σταθμών - επί δημαρχίας Τζανή. Με τους συνεργάτες μου φέραμε, στην πόλη το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για Παιδικούς Σταθμούς. Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν διεκδίκησε τα αυτονόητα. Προσωπικά θα τοποθετήσω ειδικό σύμβουλο για να ασχολείται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως έχουν κάνει πολλοί Δήμοι με μεγάλη επιτυχία. Ένα σύμβουλο ο οποίος θα ενημερώνει τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, τον Δήμο για τα προγράμματα και θα βοηθάει όποιον ενδιαφέρεται να τα διεκδικεί.



Πως θα λειτουργεί η «ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»
Έχω πει στους συνεργάτες μου ότι θέλω πάνω απ’ όλα να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε πάντα και στον κάθε συνδημότη μας την αλήθεια. Το βασικό μας όπλο θα είναι η αλήθεια. Έτσι θα πορευτούμε προς τους πολίτες. Δε θα πούμε ψέματα. Η αλήθεια βέβαια μερικές φορές είναι πικρή. 

Δανείζομαι ένα στίχο του γνωστού τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη – έτσι για να το πω και λίγο διαφορετικά: «τα πιο μεγάλα σ΄ αγαπώ τα λένε οι ψεύτες, αυτοί που τάζουνε πολλά και φεύγουνε σαν κλέφτες». Δε θα τάξω τίποτα που δε θα μπορώ να το κάνω. Όσα θα προτείνω, υπόσχομαι ότι θα τα δουλέψω και θα τα κάνω. Θα κάνω αυτά που πιστεύω ότι θα είναι για το καλό της πόλης μας κι αυτό γιατί το έχω στο αίμα μου. Έτσι γεννήθηκα και το ξέρουν οι φίλοι αλλά και οι εχθροί μου.


Πως θα διαμορφώνονται σχέδια και προτάσεις στο δήμο
Θα ακούμε του πολίτες πραγματοποιώντας λαϊκές συνελεύσεις όπου οι πολίτες θα θέτουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Πιστεύω ότι είναι το πιο σωστό να ακούς τα προβλήματα της γειτονιάς και να προσπαθείς να βρεις μια λύση. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να επιλύσουμε πολλά προβλήματα. Έτσι λοιπόν θα κάνουμε. Θα ακούμε τους πολίτες και θα προσπαθούμε γι' αυτούς. Αν μάλιστα εκλεγώ θα φροντίσω να ορίσω μια καθημερινή ημέρα ως τη μέρα του Πολίτη. Εκείνη την ημέρα θα υπάρχει άμεση επαφή του κάθε πολίτη με τον Δήμαρχο για να εκφράσει τα παράπονά του.
Επίσης είμαστε ανοιχτοί στις επιτροπές για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την πόλη μας. Απλοί πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώκουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο θα επισημαίνονται οι παραλήψεις μας και θα γινόμαστε καλύτεροι.

Απλή αναλογική
Με το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν για πρώτη φορά οι Δημοτικές εκλογές, θα είναι δύσκολο να διοικηθεί ο Δήμος εάν δεν υπάρχει συνεργασία και καλό κλίμα. Σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ο δήμαρχος έχει την πλειοψηφία, να σκεφτείτε ότι δε λέμε καλημέρα. Εδώ και τεσσεράμισι χρόνια δεν υπήρξε διάλογος ουσίας. Πηγαίναμε στα Δημοτικά Συμβούλια και υπήρχε μια συνεχής ειρωνεία από την πλευρά της Διοίκησης. Γι’ αυτήν την απουσία έχει ευθύνη και ο Δήμαρχος. Έδιωχνε με τον τρόπο του, τους συμβούλους από την αίθουσα. Προσωπικά φεύγω από τα συμβούλια γιατί ο Δήμαρχος με ειρωνεύεται και δεν επιθυμώ να μαλώνω κάθε φορά που συμβαίνει αυτό. Οι συνεργασίες απαιτούν αλληλοσεβασμό και θα πρέπει να είναι ανοικτές και καθαρές για να αποδώσουν ένα καλό αποτέλεσμα.
Για το καλό της πόλης, θα ήθελα την επόμενη μέρα (των εκλογών) να συνεργαστώ με κάποιον που θα θέλει τη συνεργασία και θα πιστεύει σε αυτήν. Σε κάποιον λοιπόν που θα δέχεται τις συνεργασίες και θα συμφωνούμε σε ένα κοινό πρόγραμμα, λέω ναι. Η αλήθεια είναι ότι με τον τωρινό Δήμαρχο μου φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστώ.


 

Κάτι άλλο που θέλετε να συμπληρώσετε
Ο νυν Δήμαρχος, στη διάρκεια της θητείας του κατασπατάλησε τα έτοιμα χρήματα και έφτιαξε έργα βιτρίνας, έργα μαϊμού, όχι έργα υποδομής και ουσίας.
Τα μόνα που "κερδίσαμε" από αυτή τη Δημοτική αρχή είναι ότι επί των ημερών του χάσαμε το Αστυνομικό Τμήμα του Κερατσινίου, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η αστυνόμευση και να μεγαλώσει η ανασφάλεια των κατοίκων. Άλλο παράδειγμα αποτελεί και η αποδυνάμωση του ΙΚΑ της Αμφιάλης από ιατρικό προσωπικό.
Αυτό που ενδιέφερε τον Δήμαρχο ήταν το Φεστιβάλ στην θάλασσα και το μόνο που έκανε ήταν να φέρει το hot spot στο Σχιστό.

 Δεν έκανε τίποτα άλλο! Κατά τη διάρκεια της θητείας του ψηφίστηκε το άρθρο 70 (το καλοκαίρι του 2018) που υποβαθμίζει την περιοχή μας επιτρέποντας την παραμονή των ρυπογόνων εγκαταστάσεων για επιπλέον 20 χρόνια στον χώρο των Λιπασμάτων. Στη θητεία του ξεκίνησε η ανυπόφορη δυσοσμία. Εγκατέστησε μετρητές ελέγχου ρύπανσης αλλά δεν έκανε τίποτα για τις οσμές που πνίγουν τη Δραπετσώνα και την Χαραυγή. Ενημερώνεται με κάποιο τρόπο ο πολίτης για τις τιμές των μετρητών; Αν είναι αυξημένες, τι ενέργειες γίνονται για την αντιμετώπιση της ρύπανσης;
Όσο για το Υπερταμείο, στο οποίο πέρασε η κυβέρνηση 50 ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο, έκανε απλά μια προσφυγή στο ΣτΕ για την τιμή των όπλων. Σκεφτείτε ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν τίποτα γι'αυτό το σοβαρό θέμα αφού δεν τους έχει γίνει καμία ενημέρωση.


 Γιατί ονομάσατε την κίνηση «ΆΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»;
Γιατί θέλαμε να πούμε στον «Άλλο Δρόμο», την παράταξη του δημάρχου, 
ότι ο δρόμος που βαδίζει είναι λάθος και δήμαρχε «πάρτο αλλιώς».
Θέλουμε επίσης να πούμε, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υποστηρίξουν οι συνδημότες μας την «Άλλη Πρόταση», γιατί ο δρόμος που βαδίζει η πόλη με τον «Άλλο Δρόμο» μας οδηγεί στα βράχια.