Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Συνεδρίαση εκτός θέματος

Την Πέμπτη, 21-02-2019, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο, ετεροχρονισμένα, για τα ακίνητα του δήμου που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β2320/19-06-2018 και θα "μεταβιβαστούν" στο «υπερταμείο» ή πιο σωστά στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.). 
Βέβαια, όπως εξελίχτηκε η βραδιά καλύτερα να μην είχε γίνει η συνεδρίαση. Δεν προσέφερε τίποτα στο θέμα, κανένας δεν έγινε σοφότερος, και έδωσε το δικαίωμα στον κάθε ομιλητή, και όχι μόνο, να παρεμβαίνει κλείνοντας το μάτι προς το «κοινό» του. Συζήτηση επί της ουσίας με επιχειρήματα δεν έγινε. Η συνεδρίαση εξελίχτηκε άσχημα με υπερβολές, αντεγκλήσεις, κραυγές και υποτιμητικά σχόλια.
Παράλληλα η συνεδρίαση εξελίχτηκε ως η βραδιά των υποψηφίων δημάρχων. Το θέμα ήταν εύκολο για αντιπολιτευτικό λόγο, οπότε όλοι πέρασαν από το βήμα, δήλωσαν την παρουσία τους, κατέθεσαν τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους καταδικάζοντας τη δημοτική αρχή για του χειρισμούς της και αφού βιντεοσκόπησαν την ομιλία τους,  αποχώρησαν.

Η δημοτική αρχή φάνηκε να βρίσκεται στη συνεδρίαση χωρίς "στρατηγική". Πρώτον έβαλε αναίτια, σε μια συνεδρίαση για τα ακίνητα του δήμου, απέναντι της τον υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζεται από τη ΝΔ κ. Διαλινάκη, ο οποίος είχε φέρει στην επικαιρότητα το θέμα, κατηγορώντας τον ότι το έκανε για προεκλογικούς λόγους.
Δεύτερον στη συνεδρίαση μπέρδεψε το κοινό και εμφανίστηκε με δύο «γραμμές». Μέρος της καταδίκασε την κυβέρνηση για το υπερταμείο, προτείνοντας και κινητοποιήσεις και μέρος της υποστήριξε, με πάθος, ότι δεν υπάρχει θέμα, γιατί νόμος του 2016 αποκλείει  να περάσει στο υπερταμείο  κάποιο σχολείο ή εκκλησία ή γήπεδο ή πλατεία ή κοινόχρηστος χώρος και η φασαρία που γίνεται έχει πολιτικά κίνητρα.

«Κερδισμένοι» της βραδιάς, εκτός του κ. Διαλινάκη, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία για ένα "αντί-συριζα μέτωπο", ήταν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.
Καλαμαράς, Καμάς, Τσιρίδης,  οι οποίοι, μέσα σε αυτό τον πανικό, κράτησαν τη ψυχραιμία τους και μίλησαν με νηφαλιότητα αυτοδιοικητικά, τεχνοκρατικά για το θέμα, υπογραμμίζοντας, με διαφορετική ένταση ο καθένας, τις πολιτικές τους διαφωνίες.

Τέλος οι πολίτες, οι φορείς, οι μαθητές για τους οποίους έγινε η συνεδρίαση μετά την διαμαρτυρία τους, που ήταν εκεί και ίσως θα ήθελαν να μιλήσουν, στην πράξη δεν είχαν τη δυνατότητα
. Η συνεδρίαση τράβηξε σε μάκρος, έως αργά το βράδυ. Μίλησαν δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τέλος δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό. 
Κάποτε πρέπει να δει το δημοτικό συμβούλιο το θέμα αυτό. Για θέματα τόσο σημαντικά, μετά την εισήγηση της δημοτικής αρχής πρέπει να μιλούν οι πολίτες και οι φορείς. Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν στο τέλος,  να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση, αφού ακούσουν και τους πολίτες.  Στη  λαϊκή συμμετοχή δεν αναφέρονται κατά καιρούς όλοι;

Τελικό συμπέρασμα: η συνεδρίαση ήταν εκτός θέματος. Εξελίχτηκε σε "show με ελεύθερο θέμα", οι ουσιαστικές τοποθετήσεις ήταν ελάχιστες
και μεταξύ των άλλων ...δεν απαντήθηκε το ερώτημα της βραδιάς που εκφράστηκε στη συνεδρίαση: «Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα βγει σε δημοπρασία η Αγία Βαρβαρίτσα;»