Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το "υπερταμείο"

Το θέμα που δημιουργήθηκε με το "υπερταμείο" συνεχίζει να παραμένει στην επικαιρότητα και να δημιουργεί αντιδράσεις, αλλά και συγκρούσεις μεταξύ των δημοτικών κινήσεων και αναστάτωση στο εσωτερικό αυτών. 

Ήδη ο δήμος Κερατσινίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:00 έχει πρώτο θέμα προς συζήτηση  τα ακίνητα του δήμου που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β2320/19-06-2018 και θα "μεταβιβαστούν" στο «υπερταμείο» ή πιο σωστά στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) Θέμα 1ο: Συζήτηση για του ΚΑΕΚ ακινήτων που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β2320/19-06-2018 και αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δήμου ή υπάρχουν δρομολογημένες ή μη διαδικασίες να περάσουν στην ιδιοκτησία του δήμου.

Στη συνεδρίαση, η οποία προέκυψε μετά την αναστάτωση των τελευταίων ημερών και αναμένεται με ενδιαφέρον, θα ξεκαθαριστεί ποια ακίνητα αναφέρονται στο συγκεκριμένο φεκ. Οι υπηρεσίες έψαχναν τους αριθμούς του ΚΑΕΚ των ακινήτων, οπότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα. 
 Ακόμα θα ενημερωθούν οι δημότες για τις ενέργειες που έγιναν από τον Οκτώβριο, εκτός από την προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας, και θα απαντηθεί εάν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα σχολεία που είναι στη λίστα (εξαιρούνται τελικά;) να παραμείνουν στον δήμο. 
Όσο για κινητοποιήσεις, εάν υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις, ίσως να μην είναι αναγκαίες  τρεις μήνες πριν  τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση αυτές πετυχαίνουν όταν είναι συσπειρωμένες και συντονισμένες  όλες οι δυνάμεις και τελικά κρίνονται από το περιεχόμενο των αιτημάτων τους και κατά πόσο υπηρετούν ένα κοινό στόχο. Διαφορετικά σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή θα καταγραφούν ως προεκλογική απεικόνιση αντιδράσεων!

Γι το ίδιο θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή και ο Ζαχ. Ζούπης δημοσίευσε σκληρή ανακοίνωση για τη δημοτική αρχή (εδώ). 

Η ερώτηση του ΚΚΕΑνάκληση της εκχώρησης δημόσιων εκτάσεων, ανάμεσά τους και σχολείων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, στο Υπερταμείο.

Με απόφαση της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2317/19-6-18), πάνω από 10 χιλιάδες εκτάσεις/ακίνητα του Δημοσίου, ανάμεσά τους και 50 δημόσιοι/αθλητικοί/αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εντάχθηκαν στο Υπερταμείο.

Μάλιστα, περιλαμβάνονται ακόμα και σχολικά κτίρια, όπως το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, το 2ο Γυμνάσιο-2ο ΓΕΛ Κερατσινίου, τα 8ο, 12ο και 14ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου, τα 11ο και 13ο Νηπιαγωγεία κ.ά. Επίσης, δημοτικά γυμναστήρια, μέρους του πάρκου "Σελεπίτσαρι", ελεύθεροι χώροι κλπ...
Αντίστοιχες μεταβιβάσεις στο Υπερταμείο έχουν γίνει και σε άλλους Δήμους του Πειραιά και της Αττικής.
Υλοποιώντας το Μνημόνιο και σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση εκχωρεί τη δημόσια περιουσία στο Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων.
Το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι τάχα οι χώροι αυτοί εξαιρούνται από τη μεταβίβαση (επικαλούμενη την παρ. 4 άρθρο 196 του νόμου 4389/2016 και το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα), δεν αντιστοιχεί την πραγματικότητα, καθώς στο ίδιο άρθρο (196 του νόμου 4389/2016), στην παράγραφο 5, αναφέρεται ρητά ότι η διαχείριση και αυτών των χώρων ανήκει στο Υπερταμείο.
Για το λόγο αυτό, για την εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, απαιτήθηκε ειδική ρύθμιση. ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει: Για την ανάκληση της εκχώρησης των δημόσιων εκτάσεων, ανάμεσά τους και σχολείων, στο Υπερταμείο;