Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Λιπάσματα: ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου των Δημαρχών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Αντιπεριφερειαρχη Πειραιά με θέμα την ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή. 
Στην συνέντευξη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μωραλης, Κορυδαλλού, Στ. Κασσιμάτης, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, Σαλαμίνας Ισ. Νάννου-Παπαθανασίου, εκ μέρους του Δημάρχου Νίκαιας - Ρέντη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Τσεφαλάς και ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης.
Οι Δήμαρχοι τόνισαν ότι το θέμα της ανάπλασης των Λιπασμάτων είναι υπερτοπικής σημασίας και ενδιαφέροντος, ενώ επεσήμαναν ότι μέσα από το κοινό μέτωπο για τα Λιπάσματα εγκαινιάζεται, επίσης, μία νέα διαδικασία συντονισμού των Δήμων και της Περιφέρειας για τα ζητήματα που από κοινού τους απασχολούν.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ.Γαβρίλης, χαρακτήρισε το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων, ως ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί.
Οπως είπε, τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή, στην οποία:
1. Αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο πράσινου ανά κάτοικο όταν σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπέδιου αντιστοιχούν 18 τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο.
2. Αναπτύσσονται πολλές οχλούσες δραστηριότητες, περισσότερες από όλες τις άλλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.
3. Επιβαρύνεται με την διακίνηση 500.000 φορτηγών και περισσότερων από 2 εκατομμύρια ΙΧ λόγω της λειτουργίας του λιμανιού.
4. Η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν διπλάσια από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
5. Τα «λουκέτα» σε εμπορικά καταστήματα είναι σε ποσοστά υψηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα.
«Η ποιότητα ζωής είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες παρεμβάσεις στο παλιό νεκροταφείο Νεάπολης, στην ΑΖΕΛ, στην ΧΡΩΠΕΙ, στου Γαβριήλ, στον χώρο των φυλακών, στο Πέραμα και στα Λιπάσματα. Τα Λιπάσματα είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να προκριθεί πολιτική λύση», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο οποίος επεσήμανε ότι:
Λαμβάνονται υπόψη οι νομικές και άλλες δυσκολίες, που υπάρχουν, κάλεσε την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Πρότυπο Κτηματική, την ιδιοκτήτρια της έκτασης να «συμπαραταχθεί μαζί μας» και κάλεσε όλες τους φορείς να προχωρήσουν με την «ελάχιστη βάση συμφωνίας» «για να γίνουν βήματα μπροστά και να κερδηθεί αυτό το στοίχημα ζωής για την ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο θα προκηρύξουν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών (Ιδεών ;) για τη βιώσιμη ανάπλαση του χώρου.